ΣΙΝΕ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Πάγωμα των οφειλών προτείνουν οι εφοριακοί. Δηλαδή;

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, με βάση το εισόδημα των φορολογουμένων, οι εφοριακοί προτείνουν ακόμη και «πάγωμα» της εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, προειδοποιώντας ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις που σωρεύονται τους επόμενους μήνες θα δημιουργήσουν νέο κύμα «φεσιών» προς το Δημόσιο και θα προκαλέσουν επικίνδυνες κοινωνικές εντάσεις.
Το εκρηκτικό πρόβλημα με τη συσσώρευση νέων, δυσβάστακτων φορολογικών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, έχει απασχολήσει τα τρία κόμματα που σχημάτισαν από κοινού την κυβέρνηση συνεργασίας, ήδη από το αρχικό στάδιο των διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Στο κείμενο της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει περιληφθεί δέσμευση για «ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις)».

Δηλαδή, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000, που θα κληθεί να πληρώσει 6.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρους περιουσίας, θα πληρώσει φέτος τα 5.000 ευρώ (25% του εισοδήματος) και τα άλλα 1.000 ευρώ θα μείνουν για εξόφληση σε δύο δόσεις το 2013 και το 2014.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) δημοσιοποίησε χθες μια πολύ πιο τολμηρή πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσώρευσης νέων οφειλών. Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές των εφοριακών, το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς:


Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις πολιτών που έχουν μεγάλα χρέη στην εφορία, από διάφορες αιτίες.
Στα χρέη αυτά θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, οι φόροι από: Το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) που δεν πληρώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα βεβαιωθεί στις εφορίες ως χρέος των πολιτών, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, τον ΦΑΠ 2010, του 2011 και του 2012, τον φόρο εισοδήματος για το 2011 και τον φόρο για προηγούμενα έτη (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκκαθαρισθεί οι σχετικές δηλώσεις).


Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ, ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Οι εκπρόσωποι των εφοριακών προειδοποίησαν ότι όλοι αυτοί οι φόροι θα πνίξουν τους πολίτες και δεν θα έχουν αποτέλεσμα για τα έσοδα του Δημοσίου. Για να διευκολυνθεί η εξόφληση των οφειλών από ανέργους, μισθωτούς-συνταξιούχους (µε χαμηλά εισοδήματα), μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους (µε συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος), καθώς και για όσους έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Μαΐου 2012, οι εφοριακοί προτείνουν μια νέα ρύθμιση, με τους ακόλουθους όρους:
1. Οσοι είχαν το 2011 μηνιαίο εισόδημα μέχρι 650 ευρώ, μετά την αφαίρεση δαπάνης ενοικίου ή δόσεων για στεγαστικό δάνειο, προτείνεται να απαλλαγούν προσωρινά από κάθε υποχρέωση πληρωμής δόσεων για τις οφειλές τους στην εφορία, μέχρι να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Ως τότε, λένε οι εφοριακοί, θα πρέπει οι οφειλές να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, ούτε να λαμβάνονται εις βάρος των οφειλετών μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
2. Για όσους έχουν μεγαλύτερο μηνιαίο εισόδημα από 650 ευρώ προτείνεται να πληρώνουν μηνιαίες δόσεις στην εφορία από 10% έως 20% του μηνιαίου εισοδήματος. Ειδικότερα, για εισόδημα 651-1.000 ευρώ η δόση θα είναι 10% του εισοδήματος, για εισόδημα 1.001-1.500 ευρώ η δόση θα είναι 15% του εισοδήματος και για εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ η δόση θα ανεβαίνει σε 20% του εισοδήματος.
Οι εφοριακοί έδωσαν και δύο παραδείγματα για το πώς θα λειτουργούσε η προτεινόμενη ρύθμιση:
Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.200 ευρώ. Δεν θα πληρώσει μηνιαία δόση στην εφορία (650 Χ 2 = 1.300 ευρώ).
Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.950 ευρώ. Θα πληρώνει μηνιαία δόση στην εφορία 195 ευρώ (1.950 : 2 = 975 ευρώ Χ 10% = 97,5 Χ 2 = 195 ευρώ).


Espressonews.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις