ΣΙΝΕ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σενάρια: Ποια θα είναι η κυβέρνηση;;;

Η ΝΔ φαίνεται ότι για να διευκολύνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την ΔΗΜΑΡ αναμένεται να προτείνει κυβέρνηση με λίγα πολιτικά πρόσωπα και πολλούς τεχνοκράτες.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος προτείνει να προχωρήσουν στη β’ φάση της διαπραγμάτευσης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παρακαμφθούν οι διερευνητικές και να γίνει απευθείας σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια και κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, ευρύτατης συμμετοχής
O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης με μια γενικόλογη τοποθέτηση, δεν ξεκαθάρισε την θέση του και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ή στήριξης, υπό προυποθέσεις, κυβέρνησης στην οποία πάντως πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η Νέα Δημοκρατία.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θα δεχθεί τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη για να του ανακοινώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι την 28η Ιουνίου στις 11.00 το πρωί για την ορκωμοσία της. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η Βουλή να συγκληθεί και νωρίτερα και να επιταχυνθεί η τελετή της ορκωμοσίας, εφόσον πριν την παρέλευση των 11 ημερών έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα, ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Στη φάση των διερευνητικών εντολών εισέρχεται η χώρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του ανατεθεί η πρώτη κατά σειρά εντολή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Ήδη στο παρασκήνιο και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, άρχισε να κυκλοφορεί το σενάριο περί πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης, την οποία θα επιδιώξει να σχηματίσει ο Αντώνης Σαμαράς.
«Κλειδί» στο εγχείρημα αυτό, κατά τους ηγετικούς κύκλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Προηγουμένως, η Ιπποκράτους άφησε να εννοηθεί πως θα διαπραγματευτεί σκληρά τη συμμετοχή της ή την ανοχή της στην κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα, το οποίο θα απαντηθεί στις αμέσως επόμενες ώρες, είναι το εάν και κατά πόσο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Ήδη έχει καταρρεύσει, πριν ακόμη διατυπωθεί, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ευρεία συμμαχική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν στον σχηματισμό κυβέρνησης με την ανοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς.



ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις