ΣΙΝΕ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Μισθοί, επιδόματα, συντάξεις, δημόσιο στο στόχαστρο για τα 11,6 δις ευρώ

Καυτό πενθήμερο ανοίγει στο οικονομικό μέτωπο, έως την Τετάρτη που πρέπει να «κλειδώσουν» τα μέτρα των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Μαχαίρι» σε επιδόματα και εφάπαξ και πλαφόν στις υψηλές συντάξεις είναι ορισμένα από τα σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, ενώ ανοιχτό παραμένει πάντα το θέμα των ισοδύναμων μέτρων για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια. Μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνει ενιαίο μισθολόγιο και για τις ΔΕΚΟ.
Κωδικό-κωδικό του προϋπολογισμού μελετά το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να καταλήξει στις λιγότερο επώδυνες περικοπές οι οποίες δεν θα πλήττουν ξανά τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.
Το θέμα εξετάσθηκε σε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία συμμετείχαν 30 διευθυντές υπουργείων.



Οι προτάσεις για την εξοικονόμηση των 11,6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια αρκετές.

Μεταξύ άλλων προτείνονται:
επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων
περικοπή κοινωνικών επιδομάτων
περικοπή κρατικών δαπανών από «αντιπαραγωγικούς» τομείς
μείωση υψηλών συντάξεων
μείωση αποδοχών στις υψηλόμισθες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων
αναδιάρθρωση του δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, υπήρξε ενημέρωση για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για την περικοπή των δαπανών.


Στην εισήγηση του ΚΕΠΕ προβλέπεται:
Πλαφόν 2.400 € στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών. (εως 1,5 δισ. €)
Λειτουργικές δαπάνες ευρύτερου δημόσιου τομέα (1,1 δις €)
Ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ
Δαπάνες κεντρικής διοίκησης (1,2 δισ.€)
Κατάργηση συμβούλων αιρετών (130 εκατ. €)
Μείωση αμοιβών δημάρχων και αντιδημάρχων
Μείωση μισθών σε ανώτατα στελέχη δημοσίου (γενικοί διευθυντές, συνεργάτες, μετακλητοί)
50% μείωση σε επιδόματα γραφείων και κατοικίας των βουλευτών
Κατάργηση αποζημιώσεων από συμμετοχή σε επιτροπές
Λουκέτο στο κανάλι της Βουλής (6 εκατ €)
Αναβολή δόσης αναδρομικών σε δικαστικούς (280 εκατ €)
Για εξαπάτηση του λαού και πιστή εφαρμογή του μνημονίου κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση: «Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι νέοι φόροι, που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με όσα προεκλογικά τα τρία κόμματα προέτασσαν, ούτε με την προγραμματική της συμφωνία».
Για πλάνες και ψευδαισθήσεις κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες: « Η κ. Μέρκελ, με τις διαβεβαιώσεις της ότι η Ελλάδα θα λάβει το πολύ μερικές εβδομάδες παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, γκρεμίζει και τις τελευταίες προσπάθειες των εταίρων της συγκυβέρνησης να συντηρήσουν τις πλάνες και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσαν προεκλογικά για αναδιαπραγμάτευση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Ζώης.
Έντονη αντίδραση και από την Χρυσή Αυγή: «Η λύση του ελληνικού προβλήματος θα επέλθει μέσω της εκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου, της ενέργειας που περικλείει η Ελληνική ΑΟΖ και της επιστροφής στην εθνική μας παραγωγή».
Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ την Τετάρτη το πακέτο των προτάσεων θα τεθεί στη συνάντηση των τριών αρχηγών ώστε να είναι έτοιμο στις 24 Ιουλίου που επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.


Πηγή: ΕΡΤ
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις