ΣΙΝΕ

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Προσοχή! Το μπάρμπεκιου προκαλεί γήρανση!!!

Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και της κρίσης, το σπιτικό μπάρμπεκιου δίνει και παίρνει. 
Πόσο καλή είναι όμως για την επιδερμίδα μας αυτή η μορφή φαγητού; Οι ειδικοί λένε ότι είναι...
μια από τις πιο γηραντικές συνήθειες, εξαιτίας των προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης!
Πρόκειται για πιθανά βλαβερά συστατικά, τα οποία σε υψηλές ποσότητες μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση.
Η προχωρημένη γλυκοζυλίωση είναι μια αντίδραση μεταξύ των υδρογονανθράκων και των πρωτεϊνών ή και των λιπαρών σε υψηλές θερμοκρασίες, εξηγεί η δρ Αναστασία Καλέα από το University College του Λονδίνου. Προσθέτει ότι τα ζωικά παράγωγα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες είναι πλούσια σε προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης και πιο πιθανό να σχηματίσουν νέα τέτοια προϊόντα όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Το ψήσιμο στο γκριλ, το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα παράγουν περισσότερα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, σε σύγκριση με το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα του κοτόπουλου σε τέτοια προϊόντα διπλασιάζεται στον φούρνο μικροκυμάτων, ενώ τετραπλασιάζεται στην ψησταριά.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες και χαλάρωση στο δέρμα, επειδή καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα δύο συστατικά του δέρματος που το κρατούν σφριγηλό και νεανικό. Πώς μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε την απόλαυση του μπάρμπεκιου με τη λιγότερη δυνατή ζημιά στην εμφάνισή μας;

Μαρινάρετε το κρέας
Τα όξινα διαλύματα εμποδίζουν την ανάπτυξη των προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης. Σε πείραμα φάνηκε ότι το μοσχάρι που είχε μαριναριστεί για μία ώρα είχε λιγότερα από τα μισά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, σε σύγκριση με το κρέας που δεν είχε μαριναριστεί.

Ψήστε στη λαδόκολλα
Με αυτό τον τρόπο τα κρέατα αλλά και το ψάρι έχουν τη γεύση του ψητού στα κάρβουνα, ενώ είναι προστατευμένα από αυτά τα βλαβερά στοιχεία καθώς το κρέας στην ουσία βράζει μες στα υγρά του.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία
Οι ειδικοί διαπίστωσαν σε πειράματα ότι τα αβγά στραπατσάδα που μαγειρεύτηκαν σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία είχαν τα μισά προϊόντα υψηλής γλυκοζυλίωσης, σε σύγκριση με τα αβγά που μαγειρεύτηκαν σε υψηλή θερμοκρασία. Το ίδιο γίνεται και σε όλα τα τρόφιμα που τηγανίζονται ή ψήνονται.

Προσθέτετε πάντα υγρά
Με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα των βλαβερών αυτών προϊόντων της καύσης είναι λιγότερα, επειδή τα επιπλέον υγρά ενθαρρύνουν τον βρασμό και μειώνουν την ξηρή ζέστη που «γεννά» τα προϊόντα υψηλής γλυκοζυλίωσης.

Μειώστε σάκχαρα, βάλτε λαχανικά
Τα σάκχαρα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προσκολλώνται στις πρωτεΐνες του σώματος και με αυτό τον τρόπο σχηματίζουν προϊόντα υψηλής γλυκοζυλίωσης. Αντίθετα, τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες. οπότε και τη δράση των προϊόντων υψηλής γλυκοζυλίωσης.

Espressonews.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις