ΣΙΝΕ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Δείτε αναλυτικά

Η τελική συμφωνία για τις περικοπές των συντάξεων στα πλαίσια του πακέτου των 13,5 δις προβλέπει την υιοθέτηση τριών κλιμάκων. Οι κλίμακες αυτές αρχίζουν από τα... 1.000 ευρώ και επεκτείνονται στις συντάξεις άνω των 1.500 και καταλήγουν σε εκείνες άνω των 2.000 ευρώ. Εκτός κλίμακας, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, έχουν τεθεί όλες οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι μεταξύ των 1.000-1.500 ευρώ θα υποστούν μείωση της τάξης του 3%. Από 1.500-2.000 η μείωση θα είναι της τάξης του 6%, ενώ το ποσοστό μείωσης για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ θα είναι της τάξης του 12%.
Η επιμονή και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να μην υπάρξει οριζόντια περικοπή των συντάξεων κατέληξε στη συγκεκριμένη συμφωνία με την τρόικα, η οποία όμως αφορά όλους τους συνταξιούχους. Υπό αυτές τις συνθήκες και σύμφωνα πάντα με τις διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών δεν θίγονται οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ ούτε τίθεται ζήτημα για το επίδομα των 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις, ενώ όπως φαίνεται από τα στοιχεία στο πλαίσιο των περικοπών εντάσσονται και οι συντάξεις που απορρέουν από τα ειδικά μισθολόγια και πιο συγκεκριμένα των ενστόλων.
Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης εξέφρασαν πολύ συγκεκριμένες «ευαισθησίες» για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία προστάτευε τις συντάξεις των ενστόλων αλλά και των αγροτών, το ΠΑΣΟΚ επέμενε στο ζήτημα της περικοπής των 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις, ενώ η ΔΗΜΑΡ επέμεινε μέχρι τέλος στην αποφυγή των περικοπών στο σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων.
Τελικά και παρά τις επιμέρους διαφορές, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης κατέληξαν στην παραπάνω συμφωνία με την τρόικα διασφαλίζοντας έστω και τυπικά την ψευδαίσθηση ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα είναι οριζόντιες. Βεβαίως θα πρέπει κανείς να προσθέσει σε αυτές τις μειώσεις και την περικοπή των δώρων, η οποία συνολικά και σε ετήσια βάση είναι πολύ σημαντική και αυξάνει τη συνολική μείωση των συντάξεων σε όλα τα κλιμάκια αλλά και στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους οποίους η περικοπή του δώρου έχει ήδη επιβληθεί.

Απολύσεις στο Δημόσιο με «άρωμα» συνταξιοδότησης
Αλλά και στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο που αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για την τρόικα, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι καλούνται να δώσουν τη λύση. Με λίγα λόγια τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθηγητής κ. Μανιτάκης επιμένουν στο να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα απομακρυνθούν από το τέλος του 2012 έως και το 2015 τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν ή σε καθεστώς άμεσης συνταξιοδότησης.
Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπ. Οικονομιών επιμένει στο να συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία ο όρος «απολύσεις στο Δημόσιο». Η υιοθέτηση αυτής της ορολογίας βρίσκει αντίθετους και τη ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η οποία προβλέπεται να είναι πολύ σύντομη, θα επέλθει συμφωνία με ή χωρίς τον όρο «απολύσεις στο Δημόσιο».

Zougla.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις