ΣΙΝΕ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αν σου αρέσει ο καφές, διάβασε αυτό το άρθρο!

Ο κακός καφές είναι μια πολύ παλιά έκφραση που χρησιμοποιούσαν μερικοί λαοί της Ασίας, όταν ήθελαν να αναφερθούν στο «φαρμάκι». Στις μέρες μας ο κακός καφές, δεν είναι απλώς μία πραγματικότητα, αλλά ο κανόνας!!! είναι ένα καθημερινό φαινόμενο με το οποίο οι περισσότεροι συμβιβάζονται από άγνοια. Οι γιατροί δεν διστάζουν να καταδικάζουν το ποτό του καφέ, ενώ άλλοι συνάδελφοι τους, το απαγορεύουν μερικώς θέτοντας όρια για την κατανάλωση του. Δεν μπορούν όμως και οι δυο πλευρές αυτών των γιατρών, να μας εξηγήσουν, πώς μπορεί ένα ποτό, εξαιρετικής θρεπτικής αξίας όπως αναγνωρισμένα είναι ο καφές, να κάνει τόσο πολύ κακό στον ανθρώπινο οργανισμό. Απάντηση σε αυτό, δεν έχει δώσει κανένας γιατρός μέχρι σήμερα.
Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη στα λόγια ενός μεγάλου επιστήμονα και διδασκάλου που αφιέρωσε την ζωή του στον καφέ, τον William H. Ukers, «ένας καλός καφές, όταν ψηθεί προσεκτικά και ζυθοποιηθεί σωστά, θα δημιουργήσει ένα φυσικό ποτό, με τονωτικό αποτέλεσμα, που δεν μπορούν να το ξεπεράσουν οι αντίπαλοί του, (το τσάι και το κακάο). Είναι ένα ποτό, που το 97% των ανθρώπων, το βρίσκουν ακίνδυνο και υγιεινό και σίγουρα ένα καθαρό, ασφαλές και χρήσιμο τονωτικό που παρασκευάζεται από το εργαστήριο της φύσης και είναι από κύριες χαρές της ζωής.» Για να είναι όμως το ποτό του καφέ, κατάλληλο για την δημόσια υγεία, θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η θρεπτική αξία, της πρώτης του ύλης (ποιότητα των κόκκων), καθώς και οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται ΠΑΝΤΑ και ανεξάρτητα, του τρόπου παρασκευής.
Η πρώτη ύλη
Οι κόκκοι του καφέ, για να μπορούν να μας προσφέρουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, θα πρέπει: να έχουν την ανάλογη πιστοποίηση, ότι είναι κατάλληλοι για την παρασκευή του ποτού και να παρασκευάζονται πάντα όταν είναι φρέσκοι. Όταν ο καφές που θέλουμε να αγοράσουμε ή να παρασκευάσουμε, δεν τηρεί αυτούς τους δύο κύριους όρους, δεν πρέπει ούτε να τον αγοράσουμε, ούτε να τον πιούμε και δεν μπορεί βεβαίως να ονομάζεται καφές.
Ποιότητες του καφέ
Οι καλύτεροι καφέδες και εννοώ, τους καφέδες ανώτερης ποιότητας που ονομάζονται ¨EXCELLENCE¨ δεν μπορεί κάποιος να τους προμηθευτεί…. η απάντηση αυτή ίσως σας σοκάρει, αλλά είναι δυστυχώς η πραγματική αλήθεια. Οι καφέδες αυτοί δεν φτάνουν ποτέ στους εμπόρους, ή τα ράφια των S.M. και είναι σπάνιο να τους συναντήσουμε, ακόμα και σε ένα πολύ καλό «εξειδικευμένο» κατάστημα Coffee. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ποσότητες τους είναι πολύ μικρές, πωλούνται τις περισσότερες φορές μέσο διαδικτύου και έχουν την τριπλάσια τιμή, ακόμα και από τους πιο ακριβούς και γνωστούς καφέδες της αγοράς.
Οι καφέδες που ακολουθούν την ποιότητα των EXCELLENCE ονομάζονται «SPECIALTY» και είναι οι μόνοι καφέδες που μπορούν να μας διασφαλίσουν την πρώτη μας ύλη, όταν είναι βεβαίως φρέσκοι,. Για να πάρει κάποιος καφές την πιστοποίηση SPECIALTY, θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερος» στην γεύση και να έχουν τηρηθεί κατά την παραγωγή του, όλοι οι κανόνες επεξεργασίας και αποθήκευσης. Ακόμα και οι SPECIALTY καφέδες θα πρέπει να παρασκευάζονται τις πρώτες 20 μέρες. Οι υπόλοιποι καφέδες της αγοράς μαζί με τους DECAF, είναι καφέδες κατώτερης ποιότητας και για το μόνο που τους κάνει να ξεχωρίζουν μεταξύ τους ποιοτικά, είναι τα ελαττώματά τους. Όπως καταλαβαίνεται είναι ανάξιοι λόγου και δεν θα πρέπει να τους πίνουμε. Οι SPECIALTY καφέδες στην ελληνική αγορά, δεν ξεπερνούν το 3% και αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς, δεν είναι πάντα φρέσκοι και αυτός που μας τον παρασκευάζει τις περισσότερες φορές είναι ανειδίκευτος, τότε καταλαβαίνουμε ότι το 99% των καφέδων που πωλούνται και παρασκευάζονται στην ελληνική αγορά, είναι αμφιβόλου ποιότητας, μπαγιάτικοι και τις περισσότερες φορές άκρως επικίνδυνοι.
Παρασκευή του ροφήματος
Η παρασκευή του ποτού, είναι το τελευταίο στάδιο και το πιο βασικό από όλα τα στάδια που έχει περάσει ο καφές. Σε αυτό το στάδιο ένας εξαιρετικός καφές, μπορεί να μεταμορφωθεί σε «φαρμάκι» και ένας μέτριος καφές να μοιάζει με «μέλι.» Πως γίνεται όμως αυτό; Το ποτό του καφέ μπορεί να παρασκευάζεται με διαφόρους τρόπους, αλλά, όλοι οι τρόποι παρασκευής έχουν συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να τηρούνται προσεχτικά, ώστε και το τελικό αποτέλεσμα, να είναι ιδιαίτερα επιθυμητό στην γεύση μας και πολύ ευεργετικό στον οργανισμό μας. Αν σκεφτούμε, πόσοι γνωρίζουν τους κανόνες αυτούς, τον τρόπο που παρασκευάζεται το ποτό, καθώς και τα μέρη που πωλείται ο καφές (μπαρ, s.m, φούρνους, βενζινάδικα, καντίνες, κ.α) θα καταλάβουμε ότι αυτό που πίνουμε κατά κόρον δεν είναι το ποτό του καφέ, αλλά ένα ποτό αγνώστου ταυτότητας, που έχει πολλές και βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Συμπέρασμα
Πόσα από τα παραπάνω τηρούνται από τους εμπόρους, τις εταιρείες, τα μέρη που σερβίρουν το ποτό και τέλος πόσο καλά ξέρουμε να παρασκευάζουμε το ποτό μας; Αν μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τότε θα καταλάβατε γιατί δικαιολογημένα οι γιατροί κατακεραυνώνουν το ποτό και γιατί ο κόσμος υποφέρει από την κατανάλωση του ποτού (ναυτίες πόνους, υπερένταση, κ.α.). Πρέπει οι φορείς της δημόσιας υγείας, να κάνουν επιτέλους κάτι γι’ αυτό. Όπως ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, συλλόγους, ομάδες κ.α. από πιστοποιημένους baristi και επιτέλους ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ιταλών φίλων μας, που δεν επιτρέπουν να εργάζεται κάποιος σε καφέ και να παρασκευάζει το ποτό, χωρίς να έχει στην κατοχή του, δίπλωμα πιστοποίησης.

Γιώργος Μουζής Barista
lykavitos.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις