ΣΙΝΕ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τυφώνας Sandy: Η μανία της φύσης χτυπά τη Νέα Υόρκη. Live

Αντιμέτωπη με τη μανία της φύσης βρίσκεται από τις 03.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, η Νέα Υόρκη καθώς ο μετα-τροπικός τυφώνας «Sandy» σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων κατά μήκος των ανατολικών ακτών των Η.Π.Α..
Μπορεί ο «Sandy» να μην...

χαρακτηρίζεται πλέον τυφώνας ωστόσο οι καταστροφές που έχει προκαλέσει είναι μεγάλες καθώς οι άνεμοι φθάνουν σε ταχύτητα τα 129 χλμ./ώρα, κι όλα αυτά τη στιγμή που η αμερικανική μεγαλούπολη δεν έχει βρεθεί ακόμα στο επίκεντρο της τροπικής καταιγίδας. Λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο κύριος όγκος της έφθασε στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, με εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των Η.Π.Α. να ανακοινώνει ότι αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 50 εκατ. ανθρώπους.
Οι αριθμοί έχουν φθάσει αισίως τους 11 σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβέστη ο οποίος σκοτώθηκε την ώρα του καθήκοντος. Η Ακτοφυλακή των Η.Π.Α. ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, πως εντόπισε το «άψυχο σώμα», ενός εκ των αγνοουμένων του πλοίου Μπάουντι, που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας, χτυπημένο από την τροπική καταιγίδα «Sandy».
«Τα πτώμα του 42χρονου Κριστιάν Κλαουντίν, βρέθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό περίπου 150 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Χατέρας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Φονικό ήταν και το πέρασμά του από την Καραϊβική όταν και σκότωσε 69 ανθρώπους, εκ των οποίων 52 μόνο στην Αϊτή.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τον δήμαρχο του «Μεγάλου Μήλου» να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να σταματήσουν να καλούν την Άμεση δράση (περίπου 10.000 κλήσεις ανά μισάωρο). Εδώ και αρκετές ώρες, το νότιο Μανχάταν έχει μείνει χωρίς ρεύμα, με συνολικά περίπου 3 εκατ. ανθρώπους να παραμένουν βυθισμένοι στο σκοτάδι κατά μήκος των ανατολικών ακτών της χώρας, την ίδια στιγμή που οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια», έχοντας γεμίσει μπάζα και δέντρα.
Κτήρια έχουν καταρρεύσει, τα τούνελ που ενώνουν το Μανχάταν με την υπόλοιπη Νέα Υόρκη έχουν κλείσει προσωρινά και ποταμοί έχουν υπερχειλίσει, δημιουργώντας ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ. Ήδη σε περιοχές στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πόλης η στάθμη των υδάτων έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ (4 μέτρα) από το 1960 και το πέρασμα του τυφώνα «Donna», ενώ οι Αρχές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τουλάχιστον 200 ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης καθώς η... γεννήτρια δεν λειτούργησε.
Τρεις νεκροί στη Νέα Υόρκη – Πλημμύρες στον Μετρό
Ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ήταν ένας 30χρονος στη συνοικία του Κουίνς όταν το σπίτι του καταπλακώθηκε από έναν τεράστιο κορμό δέντρου, με το CNN να ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους τρεις.
Περίπου 375.000 άνθρωποι είχαν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους, οι οποίες βρίσκονταν εντός της Ζώνης Α υποχρεωτικής εκκένωσης που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι Αρχές.
Μεγάλα τμήματα του Νότιου Μανχάταν έχουν πλημμυρίσει, με σταθμούς του Μετρό να έχουν κατακλυστεί από ορμητικά νερά, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο των ειδικών συνεργείων για την επαναφορά της ζωής των πολιτών σε καθημερινούς ρυθμούς.
Οι αναφορές για ζημιές σε οροφές σπιτιών είναι δεκάδες, ενώ η πρόσοψη ενός κτηρίου στην 8η Λεωφόρο κατέρρευσε λόγω των θυελλωδών ανέμων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το Μανχάταν έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο τμήμα της Νέας Υόρκης καθώς οι Αρχές έχουν κλείσει προσωρινά όλα τα τούνελ που το συνδέουν, την ίδια στιγμή που περίπου 3 εκατ. άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ώρες.
Παράλληλα, στο νότιο τμήμα της συνοικίας η στάθμη των υδάτων έφθασε σε στάθμη επίπεδα ρεκόρ (4 μέτρα) σε σχέση με τα προηγούμενα δεδομένα που είχαν καταγραφεί από το πέρασμα του τυφώνα «Donna» το 1960. Λεωφορεία, τραίνα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ δημόσιες υπηρεσίες θα παραμένουν κλειστές και σήμερα, Τρίτη, το ίδιο και τα σχολεία. Τα αεροδρόμια «La Guardia» και «JFK» έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.
Τα ορμητικά νερά έχουν κατακλύσει το κέντρο της Νέας Υόρκης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα σωστικά συνεργεία.
Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τις 03.45 τα ξημερώματα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος και σε καμία περίπτωση να μην βγαίνουν στους δρόμους και να οδηγούν. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε τμήματα της πόλης, ωστόσο υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο.



(Το σκοτάδι «καταπίνει» σταδιακά το νότιο Μανχάταν)


(Πυροσβέστης στην 8η Λεωφόρο σπεύδει στο σημείο όπου η πρόσοψη ενός κτηρίου κατέρρευσε)




(«Κατακλυσμός» σε εργοτάξιο στο «Σημείο Μηδέν»)


(Δρόμοι «ποτάμια» στο Μπρούκλιν)



(Ο χάρτης με τις τρεις ζώνες εκκένωσης και τα 76 δημόσια σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια)




(«Παρελθόν» η πρόσοψη κτηρίου στην 8η Λεωφόρο)





Παράλληλα, χωρίς ρεύμα παραμένουν τμήματα στο νότιο Μανχάταν, ενώ υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση κτηρίων. Εκτιμάται ότι 2,8 εκατ. κάτοικοι δεν έχουν ρεύμα στα σπίτια τους.




Στο νότιο Μανχάταν η στάθμη των υδάτων έφθασε σε στάθμη επίπεδα ρεκόρ (3,95 μέτρα) σε σχέση με τα προηγούμενα δεδομένα από τον τυφώνα «Donna» το 1960. Λεωφορεία, τραίνα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές, το ίδιο και τα αεροδρόμια. Τα ορμητικά νερά έχουν κατακλύσει το κέντρο της Νέας Υόρκης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα σωστικά συνεργεία.






(«Κατακλυσμός» σε εργοτάξιο στο «Σημείο Μηδέν»)


(Στα δεξιά εικόνα από το σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη και αριστερά διάσωση κατοίκου στο Μανχάταν)




(Εικόνες από το κέντρο της Νέας Υόρκης)

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, με μεγάλα τμήματα της πόλης να βρίσκονται κάτω από το νερό και 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.


(Δρόμοι - ποτάμια στο Ατλάντικ Σίτι)

Εν τω μεταξύ, η στάθμη του νερού στους δρόμους στις περιοχές που πλήττονται ανεβαίνει επικίνδυνα ώρα με την ώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έξω από «4 New York Plaza» στο Μανχάταν το νερό έχει φτάσει τουλάχιστον τα τρία μέτρα βάθος, ενώ το λόμπι έχει πλημμυρίσει.


(Κατεστραμμένο κτήριο στη Νέα Υόρκη)




(Έρημη πόλη η Νέα Υόρκη)


(Πλημμύρες στο Νιου Τζέρσεϊ)

(Εικόνα από το κέντρο του Μανχάταν)

(Ο γερανός σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης)
Η Wall Street θα παραμείνει κλειστή για δεύτερη συνεχή ημέρα, το ίδιο και τα κεντρικά του Ο.Η.Ε. ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη γέφυρα Robert F Kennedy / Triboro εξαιτίας ριπών ανέμων που φτάνουν τα 100 μίλια/ώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Τυφώνων οι άνεμοι της τροπικής καταιγίδας αποδυναμώθηκαν ελαφρώς και κινούνται με ταχύτητα έως 130 χλμ./ώρα από 150 χλμ./ώρα, ωστόσο παραμένουν αισθητοί έως και 1200 χλμ. από το κέντρο της τροπικής καταιγίδας.

Ζημιές σε κτήρια, εκρήξεις και ιπτάμενα» δέντρα συνθέτουν το σκηνικό καταστροφής, το οποίο αναμένεται να μεγαλώσει μέσα στις επόμενες ώρες καθώς ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και σφοδρές χιονοπτώσεις θα σαρώσουν αμερικανικές μεγαλουπόλεις, σε ακτίνα 1.290 χλμ., επηρεάζοντας τουλάχιστον 60 εκατ. ανθρώπους. Περίπου 91 εκατοστά χιονιού αναμένεται να πέσουν στα βουνά της Δυτικής Βιρτζίνια, της Βιρτζίνια και του Κεντάκι, ενώ 25 εκατοστά βροχής θα κατακλύσουν περιοχές στο ανατολικό τμήμα των Η.Π.Α., με τους μετεωρολόγους να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η στάθμη των υδάτων στην περιοχή του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη ν΄ ανέβει τρία μέτρα, σενάριο με καταστροφικές συνέπειες.


Παρόλο που τοποθετείται στην Κατηγορία 1, ο τυφώνας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 69 ανθρώπων, 52 εκ των οποίων στην Αϊτή, έχοντας σαρώσει τη θάλασσα της Καραϊβικής την προηγούμενη εβδομάδα. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Η.Π.Α. ανέφερε λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, πως ο «Sandy» θεωρείται πλέον ένας «μετά-τροπικός τυφώνας», που σημαίνει ότι οι άνεμοι του έχουν την ισχύ τυφώνα, αλλά στο σύνολό του έχει χάσει τα χαρακτηριστικά του τροπικού τυφώνα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. Τα Μ.Μ.Μ. έχουν σταματήσει να λειτουργούν σε πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος την ανατολικής ακτής των Η.Π.Α., την ίδια στιγμή που χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί από την Κυριακή, ενώ δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα, Τρίτη, κλειστά.
Ήδη, οκτώ πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης:
  • Νέα Υόρκη
  • Νιου Τζέρσεϊ
  • Μέριλαντ
  • Μασαχουσέτη
  • Κονέκτικατ
  • Ντέλαγουερ
  • Πενσυλβάνια
  • Ουάσινγκτον
Νέα Υόρκη:
Απομάκρυνση κατοίκων στη Ζώνη Α. Εκτός λειτουργίας ο υπόγειος σιδηρόδρομος, «χειρόφρενο» τα λεωφορεία. Κλειστά τα σχολεία και η Wall Street σήμερα, Τρίτη. Κλειστό τo «Brooklyn Battery Tunnel», το οποίο περνάει κάτω από τον Ιστ Ρίβερ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη γέφυρα Βεραζάνο.

Νιου Τζέρσεϊ:
Εκτός λειτουργίας το δίκτυο συγκοινωνιών και τα σχολεία σε πάνω από 250 επαρχίες. Τα νησιά Μπαρίερ έχουν εκκενωθεί.

Πενσυλβάνια: Κλειστό το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφεια

Ντέλαγουερ: Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στους δρόμους της πρωτεύουσας Νιούαρκ εκτός από τα μέλη των συνεργείων.

Ουάσινγκτον: Κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Καμία μετακίνηση με τον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Μέριλαντ: Ακύρωση ψηφοφορίας

Κονέκτικατ: Εκκενώσεις παραθαλάσσιων περιοχών. Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τις βραδινές ώρες. Όλοι οι αυτοκινητόδρομοι κλειστοί για τα μη διαπιστευμένα αυτοκίνητα.
Εικόνες καταστροφής στις ανατολικές ακτές

(Λονγκ Άιλαντ)


(Λονγκ Άιλαντ)


(Νέα Υόρκη)


(Νέα Υόρκη)


(Νόρφολκ)


(Νόρφολκ)


(Νόρφολκ)


(Φιλαδέλφεια)


(Κονέκτικατ)

(Κονέκτικατ)
(Ατλάντικ Σίτι)

(Ατλάντικ Σίτι)

(Ατλάντικ Σίτι)

(Βόρεια Καρολίνα)
Έκκληση Ομπάμα

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, προειδοποίησε τους πολίτες να μην αψηφήσουν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και να ακολουθήσουν προσεκτικά τις εντολές που τους δίνονται.
Τα περισσότερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα (CNN, Fox, CBS) έδειχναν εικόνες από ανθρώπους να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες δίπλα στα οχυρωματικά έργα ή να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Όταν σας λένε ότι πρέπει να απομακρυνθείτε, είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε. Μην καθυστερείτε. Μην αργοπορείτε. Μην κάνετε ερωτήσεις στις οδηγίες πως σας δίνουν, καθώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταιγίδα, η οποία θα μπορούσε να έχει θανάσιμες συνέπειες», σημείωσε στη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προχώρησε σε ακύρωση αρκετών προεκλογικών του συγκεντρώσεων οκτώ ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, προκειμένου να λαμβάνει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις.



Zougla.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  

 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις