ΣΙΝΕ

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις - Εμπλοκή σε εργασιακά και απολύσεις (video)

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργού Εργασίας κ.Βρούτση με την τρόικα καθώς η σύσκεψη διακόπηκε μετά από τρείς ώρες συνομιλιών όταν διαπιστώθηκε εμπλοκή λόγω μεγάλων διαφωνιών από την πλευρά της Τρόικα για τις αποζημιώσεις και το βασικό μισθό.
Η διαπραγμάτευση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις

19:00 - συνεχίζεται σε άλλο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα , γεγονός ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να κλείσει σήμερα το «πακέτο». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς αποχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης , έπειτα από εμπλοκή στο ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων σε οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των μέτρων για την τετραετία αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 ενώ οι
συσκέψεις αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά και την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν πως το πακέτο των νέων αλλαγών στο εργασιακό θα αποτελέσει προαπαιτούμενο προκειμένου η χώρα να λάβει την δόση των 31 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Τι ζητά η Τρόικα
Στο σχέδιο μνημονίου που απέστειλε η Τρόικα στην κυβέρνηση το Σάββατο, απαιτεί μείωση 50% των αποζημιώσεων, την επιβολή πλαφόν από τους 24 στους 12 μισθούς ενώ συγχρόνως ζητά το χρονικό όριο προειδοποίησης να μειωθεί στους 3 μήνες από 6 που είναι σήμερα .

Παράλληλα το κλιμάκιο των δανειστών μας ζητά ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας καθώς και αύξηση των εργασίμων ημερών στις 6 μέρες την εβδομάδα . Οσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η Τρόικα απαιτεί την ουσιαστική κατάργηση των τριετιών (χρονοωρίμανση), ενώ ζητά από την Αθήνα για πρώτη φορά αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη νομοθετική ρύθμιση ενός νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού με την καθοριστική συμμετοχή της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Απρίλιο. Να επισημάνουμε ότι με την πράξη υπουργικού συμβουλίου τον προηγούμενο Φεβρουάριο έχουν παγώσει όλες οι ωριμάνσεις.

Αν οι δανειστές επιμείνουν σε αυτά που ζητούν, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα περικοπούν τα επιδόματα προϋπηρεσίας που έχουν ήδη ενσωματωθεί εδώ και χρόνια στους μισθούς.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης δε θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μη συρρικνωθούν οι αποδοχές στην υπάρχουσα θέση εργασίας αλλά ο εργαζόμενος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί από την αρχή την αμοιβή του σε μια νέα θέση εργασίας επί τη βάση του κατώτατου μισθού, δηλαδή των 586 ευρώ .

Ζητούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα
Το κρίσιμο στοιχείο σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι ότι η Τρόικα ζητά για πρώτη φορά τη θέσπιση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, ιδίως στο ζήτημα της ρύθυμισης του κατώτατου μισθού ο οποίος θα ορίζεται εφεξής με νόμο και αφού η κυβέρνηση λάβει υπόψη της τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εύκολο καθώς η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εν λόγω διαδικασία.

Τι απαντά η κυβέρνηση στην ΤρόικαΑπό την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν τέτοιες δραματικές αλλαγές δεκτές, ωστόσο εκφράζεται μια συγκρατιμένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης , μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.
Τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας στην Τρόικα για να αποκρούσει το αίτημα για περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων είναι ότι έχει ήδη γίνει μεγάλη μείωση στους μισθούς η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αυτόματη μείωση της αποζημίωσης έως και 30%, ενώ προειδοποίησε πως αν μειωθεί περαιτέρω το κόστος της αποζημίωσης η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με έξαρση της ανεργίας η οποία ήδη βρίσκεται στο 25%.
Τέλος σε ότι αφορά την μείωση των αποζημιώσεων - καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ- ο κ. Βρούτσης προέβαλε την έλλειψη προστασίας του ανέργου ο οποίος στην Ελλάδα μπορεί να απολυθεί αναίτια σε αντίθεση με την Ευρώπη των 15 ,όπου πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένο σκεπτικό για να γίνει αποδεκτή.



ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις