ΣΙΝΕ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κλειστά τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά

Τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά θα παραμείνουν αύριο κλειστά, σε απάντηση στις αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ,για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φαρμακείου, με ελεύθερο ωράριο και ατομικές συμβάσεις. Μάλιστα οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά προγραμματίζουν...
 το πρωί στις 11 συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
Αναλυτικότερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να συνεχίσει την άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι την πληρωμή των οφειλομένων στον κλάδο, καθώς τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και μάλιστα καλούνται να πληρώσουν και ποσοστό επιστροφής, για συνταγές που εκτέλεσαν και δεν τις έχουν πληρωθεί ακόμη.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, σε ανακοινώσεις για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φαρμακείου, ενώ ταυτόχρονα δεν καταβλήθηκε το 20% των οφειλομένων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, τη στιγμή που τα χρήματα είναι διαθέσιμα στον Οργανισμό.
Αυτό συνέβη τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί προγραμμάτιζαν και νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη, για ενδεχόμενη διακοπή της κινητοποίησης, ύστερα από γύρο διαπραγματεύσεων με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
Με τη δημοσιοποίηση όμως της απόφασης του κλάδου από την προχθεσινή απόφαση, ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε την απόφασή του για τα παραπάνω μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε την με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών».

Και πρόσθεσε πως:
Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους.

Με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.
Αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

Ο κ. Λυκουρέντζος δικαιολογώντας την μη πληρωμή των φαρμακοποιών, έκανε λόγο για αθέτηση προφορικής συμφωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, “περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων”, οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο.

Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας πως «η ομόφωνη αξίωση των συνδικαλιστών φαρμακοποιών, όπως η πολιτική ηγεσία τηρεί μονομερώς και επακριβώς τις δεσμεύσεις της, ενώ οι ίδιοι επιμένουν στην αδιάλλακτη τακτική τους, στερείται ηθικής νομιμοποιητικής βάσεως και είναι ξένη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδος μας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία. Όταν μάλιστα από τα προαναφερθέντα δεδομένα προκύπτει μια εξαιρετικά υψηλή φαρμακευτική δαπάνη η οποία ταυτοχρόνως αποκαλύπτει και τα υψηλά κέρδη του κλάδου των φαρμακοποιών».

Με αφορμή τις αποφάσεις του υπουργού, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε: «Λυπάμαι. Φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αιτία της αναταραχής που υπάρχει, είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ. Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού».

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις