ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ποιο είναι το μυστικό της Coca Cola;

Γράφει ο Σταύρος Μαυρογένης, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο του Διεθνούς Δικαίου με έμφαση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και το Δίκαιο της Ανάπτυξης που βρίσκεται στις ...Σευχέλλες για ερευνητικούς σκοπούς!
Όλοι μας κάπου θα έχουμε διαβάσει ότι στην αρχή της παραγωγής της όταν δεν ήταν ακόμη ευρύτερα γνωστή οτι σε μικρή ποσότητα περιείχε εκχύλισμα από το φύλλο της κοκας. Πολλοί έχουν αναρωτηθεί για το μυστικό της συνταγής και παρά το γεγονός ότι τα συστατικά αναφέρονται στην συσκευασία κανείς δεν έχει καταφέρει να την αντιγράψει. Θα μου πεις και τι σχέση έχουν οι Σευχέλλες με το παγκόσμιο αυτό αναψυκτικό Οι Σεϊχέλες δεν έχουν άμεση σχέση αλλά εχει το πιο διαδεδομένο φυτό της, η κανέλα.
Η κανέλα δεν είναι προφανώς ενδημικό φυτό των Σευχελλών αλλά εισήχθη με περιπετειώδη τρόπο στα 1772 από τον Pierre Poivre ένα Γάλλο τυχοδιώκτη ο οποίος πάσχιζε να βρει ένα τρόπο να σπάσει το μονοπώλιο των Ολλανδών στο εμπόριο των πολύτιμων εκείνη την εποχή μπαχαρικών. Με περιπετειώδη τρόπο ο εν λόγω κύριος κατάφερε να έρθει σε επαφή με το Πορτογάλο διοικητή του ανατολικού Τιμόρ, να γλιτώσει από τους Ολλανδούς και τελικά να καταλήξει στις Σευχέλλες με σπόρους μοσχοκάρυδου, κανέλας και γαρίφαλου Αρχισε να καλλιεργεί τα μπαχαρικά για κάποια χρόνια ώσπου το 1780 η φυτεία του κάηκε ολοσχερώς ύστερα από διαταγή του Γάλλου διοικητή όταν είδε στον ορίζοντα ένα πλοιάριο να πλησιάζει με βρετανική σημαία. Υπήρχε εκείνη την εποχή η ρητή εντολή στους Γάλλους διοικητές των υπερπόντιων κτήσεων ότι με κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να πέσει στα χέρια των Βρετανών χτήμα ή φυτεία με μπαχαρικά.

Η κανέλα όμως γλιτωσε και σιγά σιγά άρχισε ως είδος - εισβολέας να εκτοπίζει άλλα ενδημικά είδη της χλωρίδας και να καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις στις πλαγιές του νησιού. Η κανέλα παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα Τα φύλλα της εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες έλαιου και όταν πέσει στο έδαφος δεν επιτρέπει οποιαδήποτε άλλο είδος βλάστησης να φυτρώσει από κάτω. Με αυτό τον τρόπο για πολλά χρόνια παρέμεινε το κυρίαρχο είδος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα όταν και αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτησή της για την παραγωγή γλυκισμάτων, καλλυντικών αλλά και φαρμάκων. Η συγκομιδή της ήταν απλή και αποτελεσματική. ο φλοιός τυλιγόταν κυλινδρικά και αποστελλόταν στην Αμερική για να μετατραπεί σε σκόνη.

Ξαφνικά όμως τη δεκαετία του 1930 άρχισε η έντονη ζήτηση για το έλαιο της κανέλας. Εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν παραπάνω από 80 αποστακτήρια ελαίου στις Σειχέλλες που προμήθευαν το έλαιο τις ΗΠΑ. Ο τελικός αποδέκτης δεν ήταν κρυφός. Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι η φάση της περίφημης μυστικής συνταγής της κοκα-κολα είναι το έλαιο της κανέλας. Πλέον στις Σειχέλλες δεν υπάρχουν αποστακτήρια αλλά η κανέλα είναι φυτό σε αφθονία σε άλλες περιοχές του πλανήτη με τροπικό κλίμα.

stavrosseychelles

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις