ΣΙΝΕ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τέλος η Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα: τι θα γίνουν οι καταθέσεις;


Πώς κλείνει την παρουσία της στην Ελλάδα η Τράπεζα Κύπρου και πώς θα απορροφηθεί το ενεργητικό και οι καταθέσεις τους;
Μία πειστική και βιώσιμη λύση συνεχίζουν να αναζητούν στην Κύπρο για την άντληση με...
ίδια μέσα 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα.
Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχει πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα, σε ελληνική τράπεζα, αναφέρουν πληροφορίες. Δηλαδή, θα έχει αποκτήσει το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μία από τις τράπεζες που μετέχουν στις διαδικασίες: Εθνική, Alpha, Πειραιώς ή Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες της Κύπρου. Πρέπει να βρεθεί λύση εντός των επομένων ωρών και όχι ημερών», τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χθες στην Βουλή. Τη βιώσιμη λύση αναμένει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ξεκινήσει να χορηγήσει κεφάλαια ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες και να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία τους.
Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη λειτουργία των κυπριακών τραπεζών, μέχρι να βρεθεί τουλάχιστον (αν όχι να εφαρμοστεί), ένα βιώσιμο σχέδιο.

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες πώλησης του κυπριακού τραπεζικού ομίλου Laiki Bank, «μάτια» εστιάζουν και πάλι στις εναλλακτικές λύσεις για την άντληση των 5,8 δισ. ευρώ. Η συζήτηση για το -εθελοντικό ή υποχρεωτικό- «κούρεμα» των καταθέσεων έχει επανέλθει. Εξετάζεται η κλίμακα φόρου που θα εφαρμοστεί και αν αυτή μπορεί να συνδυαστεί με κάποιας εθελοντικής μορφής εισφοράς προς το κράτος προκειμένου να αντληθεί όλο το απαιτούμενο ποσό.
«Η αρχική πρόταση για Κύπρο ήταν να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και να μπει συντελεστής 15,5% με 16% στις υπόλοιπες και δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί να επεκταθεί το εφάπαξ «κούρεμα» της Κύπρου σε άλλες χώρες».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς και είπε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για όσους έχουν τα χρήματά τους είτε σε κυπριακές, είτε σε ελληνικές τράπεζες είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη μεταβίβαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνική τράπεζα, προϋποθέτει νομοθέτημα που θα «απελευθερώνει» τα διοικητικά συμβούλια να λάβουν αυτήν την απόφαση αφού δεν υπάρχει χρόνος για γενικές συνελεύσεις.
Μία τέτοια ρύθμιση, θα μπορούσε να ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο που θα αφορά όριο αναλήψεων έτσι ώστε να προωθηθεί η απόσχιση και στη συνέχεια η μεταβίβαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Αυτό κρίνεται αναγκαίο λένε παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, αφού εκτιμάται ότι μετά τον πανικό των καταθετών που έχει επικρατήσει σε σχέση με τις κυπριακές τράπεζες, η μεταβίβαση αποτελεί τη μόνη λύση για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Γι αυτό, τόσο το ΤΧΣ, όσο και η ΤτΕ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνική τράπεζα.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ΤΧΣ έχει ήδη τα κεφάλαια που θα κληθεί να συνεισφέρει προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει το ύψος των προβλέψεων που θα «ελαφρύνει» σε ικανοποιητικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο των δανείων, ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, που διαθέτουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες.
Η μελέτη της Pimco είναι αυτή που θα καθορίσει το ποσό της επενακεφαλαιοποίησής τους, το οποίο εκτιμάται πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Εγχώριες τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στη Βουλή. «Σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για την υλοποίηση αυτής της λύσης», είπε ο Γ. Στουρνάρας ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για την Κύπρο. «Η Ελλάδα συμφώνησε να συμβάλει με απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα» είπε ο υπουργός Οικονομικών και έθεσε τις εξής προϋπόθεσεις: «Να γίνει σε δίκαιη τιμή και να μην υπάρξει επίπτωση στο δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, ό,τι βάλουμε στην αρχή, να τα πάρουμε πίσω».

fimes.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις