ΣΙΝΕ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η λεύκη και οι επιπτώσεις στην σεξουαλική ζωή του ασθενή

Άμεσο αντίκτυπο έχει η λεύκη στην ποιότητα ζωής των ασθενών, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology». Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από...
1.540 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 43 χρόνια, έριξε φως ακόμα και στις επιπτώσεις που έχει η νόσος στη σεξουαλική τους ζωή.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια, ενώ την ίδια στιγμή οι ερευνητές αξιολόγησαν την πληγείσα επιφάνεια του σώματός τους, τη διάρκεια της νόσου, τα συμπτώματα, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους με βάση τον Δερματολογικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής (Dermatology Quality Life Index). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η λεύκη φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά όλους τους τομείς του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής, με τους ασθενείς να διαμαρτύρονται ακόμα και για σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι ερευνητές, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Νοσηλευτικό Κέντρο Σεντ Λουκς-Ρούζβελτ στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι όσο πιο μεγάλη ήταν η περιοχή του σώματος που είχε πληγεί από την νόσο, τόσο μεγαλύτερος και ο αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής σημείωσαν όσοι είχαν βλάβες λεύκης που καταλάμβαναν πάνω από το 25% της συνολικής επιφάνειας του δέρματός τους, αλλά και όσοι παρουσίαζαν βλάβες διάσπαρτες σε αρκετά μέρη του σώματος. Αντιθέτως, δεν φάνηκαν να παίζουν σημαντικό ρόλο η πλευρικότητα ή η διάρκεια της νόσου.

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών, που είχε βλάβες σε επιφάνεια μεγαλύτερη του 25%, παραπονέθηκε για κνησμό και αίσθηση καψίματος στο δέρμα. Πολλοί ισχυρίστηκαν ακόμα ότι η λεύκη είχε επηρεάσει την διάθεσή τους να πηγαίνουν για ψώνια, να φροντίζουν το σπίτι ή τον κήπο τους, να κάνουν ενδυματικές επιλογές, ενώ είχε αντίκτυπο και στις κοινωνικές και αθλητικές τους δραστηριότητες. Με δεδομένο ότι σχεδόν το 70% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, το 18% που είχαν παρουσιάσει βλάβες στο στήθος και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, ανέφεραν σεξουαλική δυσλειτουργία.

«Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι η λεύκη έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής. Αυτός ο συσχετισμός υποδεικνύει ότι ο έλεγχος των επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των ασθενών με λεύκη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην στάνταρ διαδικασία αξιολόγησης και να συνυπολογίζεται στην απόφαση της θεραπευτικής προσέγγισης», κατέληξαν οι ερευνητές.

tzermias.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: