ΣΙΝΕ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Όλη η αλήθεια για το «χάπι του βιασμού» που έγινε... σιρόπι!

Ανησυχία έχει δημιουργηθεί στις αστυνομικές αρχές από τον εντοπισμό εργαστηρίου παραγωγής στη Θεσσαλονίκη «σιροπιού» που προκαλεί παρωδική αναισθησία και...
απώλεια μνήμης.

Το εν λόγω «σιρόπι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους προς τρίτους που ρίχνουν την ουσία συνήθως στο ποτό του θύματος με σκοπό είτε την σεξουαλική κακοποίηση είτε την ληστεία. Πρόκειται για το γνωστό «σιρόπι του βιασμού»που περιέχει την ουσία GHB ή υδροβουτυρικό οξύ.

Ωστόσο, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς η πρόληψη είναι εύκολη και στην χώρα μας η «μόδα» της ουσίας έχει παρέλθει.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το χάπι του βιασμού, που όλοι θυμόμαστε ότι στα τέλη της δεκαετίας του '90 και τις αρχές του '00 εμφανίστηκε δυναμικά στην νυχτερινή διασκέδαση και στην ευρύτερη αγορά των ναρκωτικών. Η μορφή του είναι υγρή, είναι άγευστο και άοσμο και προκαλεί αναισθησία. Ταυτόχρονα είναι πολύ φθηνό και μπορεί να διαδοθεί γρήγορα» εξηγεί στο newpost η κυρία Ιωάννα Σιάμου, εξειδικευμένη κοινωνιολόγος και ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά ( ΕΚΤΕΠΝ).

Η κυρία Σιάμου επισημαίνει ότι το χάπι του βιασμού που πλέον κυκλοφορεί σε μορφή σιροπιού σε υπερβολική δόση μπορεί να κριθεί άκρως επικίνδυνη καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο το θύμα ή τον χρήστη.

Ωστόσο, η χρήση της ουσίας που περιέχει το «σιρόπι του βιασμού», δηλαδή η GHB, έχει μερικώς θεραπευτική αξία και χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις στην προεισαγωγή στην αναισθησία στα νοσοκομεία, ενώ όπως αναφέρει στο newpost η κυρία Σιάμου η εν λόγω ουσία καταναλώνεται ενίοτε και από αθλητές ως αναβολικό και «βοήθημα» στον έλεγχο του βάρους.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση πολύ μικρής ποσότητας του σιροπιού έχει καταγραφεί ότι βελτιώνει την σεξουαλική διάθεση και δημιουργεί μια ψευδαίσθηση «ευφορίας», ενώ η χρήση του λαμβάνει χώρα συνήθως στα νυχτερινά μαγαζιά και στα clubs. «Το χάπι του βιασμού χρησιμοποιούταν την δεκατία του '00 μαζί με ecstacy ως... party drugs, ενώ οι χρήστες ναρκωτικών που το χρησιμοποιούν ενίοτε είναι συνήθως οι χρήστες κάνναβης».

Παρόλα αυτά, το «σιρόπι» παραμένει μια πολύ επικίνδυνη και απαγορευένη ουσία που δικινείται κυρίως στους νέους και όπως όλα τα συνθετικά ναρκωτικά έτσι και αυτό μπορεί να οδηγήσει το θύμα ή το χρήστη σε κώμα.


newpost Αναστασία Γαλάνη
hellas-now.com

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις