ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Βενεζουέλα: Η κρίση των... χαρτιών υγείας

Εάν ξεμείνεται από χαρτί υγείας και η κατάσταση είναι... κρίσιμη, τι μπορείτε να κάνετε;
Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια... κλιμακούμενη κοινωνική κρίση (!), λόγω της δραματικής έλλειψης χαρτιών υγείας στη χώρα και της αλματώδους αύξησης στην τιμή των ελάχιστων ποσοτήτων του προϊόντος που διανέμονται ακόμα από τα καταστήματα λιανικής.

Και σε μια πρώτη αντίδραση ο Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ζόρζε Αρεάτζα ανακοίνωσε την Κυριακή την “προσωρινή ανάληψη του ελέγχου και της λειτουργίας της μεγαλύτερης χαρτοποιίας της χώρας από την κυβέρνηση”!

Όπως ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Νικολά Μαντούρο, η “προσωρινή εθνικοποίηση” του εργοστασίου της εταιρείας “Paper Manufacturing Company'” στην Αράγκουα, στόχο έχει τον “εξορθολογισμό της παραγωγής και διάθεσης του χαρτιού υγείας”...

Ο κ. Αρεάτζα συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση “εξ' ονόματος του λαού και προστατεύοντας τα συμφέροντά του”, δεν θα αφήσει να καταγραφούν κενά στη διανομή των χαρτιών υγείας, όπως και όλων των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ακόμα κι αν χρειαστεί να παρεμβαίνει σε τομείς της παραγωγής, της οικονομίας και του εμπορίου...

Με τις δηλώσεις του αυτές ουσιαστικά σκιαγράφησε τον “ακήρυχτο πόλεμο” που μαίνεται εδώ και μήνες στη Βενεζουέλα, μεταξύ μιας μερίδας επιχειρηματιών, εισαγωγέων και βιομηχάνων και της κυβέρνησης Μαντούρο. Οι επιχειρηματίες κατηγορούν την κυβέρνηση για την πολιτική της, ιδίως όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών και αυστηρών περιορισμών στην εξαγωγή συναλλάγματος. Οι περιορισμοί αυτοί έχουν πλήξει καίρια τα συμφέροντα των πιο πλούσιων της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους αντιδρούν επιβάλλοντας τεχνητές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ή υπερκοστολογώντας τα εισαγόμενα είδη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σημαντικών αγαθών και προϊόντων από την αγορά. Ήδη στην πρωτεύουσα Καράκας εδώ και πάνω από μία εβδομάδα δεν υπάρχει στην αγορά χαρτί τουαλέτας, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται σταδιακά στο ρύζι και στο λάδι. Στα λίγα μαγαζιά που ακόμα πουλάνε τέτοια είδη οι ουρές των καταναλωτών είναι τεράστιες και οι τιμές υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αποδίδει τις ελλείψεις στους επιχειρηματίες και στους εισαγωγείς, τους οποίους κατηγορεί ουσιαστικά ως μαυραγορίτες, ενώ ο Υπουργός Εμπορίου της Βενεζουέλας, Αλεχάντρο Φλέμινγκ, τόνισε πως η κυβέρνηση, με τη βοήθεια φίλα προσκείμενων κυβερνήσεων χωρών της Λατινικής Αμερικής, θα εισάγει άμεσα πάνω από 50 εκατομμύρια ρολά χαρτιού τουαλέτας και αντίστοιχες ποσότητες οδοντόκρεμας και σαπουνιών και θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καμία έλλειψη στην αγορά.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις