ΣΙΝΕ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Διακοπές' στον Αη-Γιώργη!!! Εκεί... στα θερμοκήπια..

Εάν ανέβεις ψηλά στο Βέρμιο και κοιτάξεις τον Hμαθιώτικο κάμπο που ξανοίγεται μπροστά σου σαν καταπράσινη θάλασσα θα παρατηρήσεις πως, ανάμεσα στους οικισμούς, υπάρχει ένα...
σύμπλεγμα από κιτρινοπράσινα νησάκια. Αυτά τα νησάκια δεν είναι άλλα από τα θερμοκήπια του Αη-Γιώργη. Μέσα σε αυτά θα βρεις ανθρώπους να δουλεύουν, ακόμα και τώρα στην καρδιά του καλοκαιριού. Δεν είναι πάντα οι ιδιοκτήτες αυτοί που βλέπεις μέσα, δεν πάνε όλοι τους. Κάποιοι πάνε και συμμετέχουν στο μάζεμα γιατί το αγαπούν, άλλοι μπορεί να βοηθούν για κάποιες ώρες επειδή δουλεύουν και αλλού, άλλοι επιβλέπουν, ενώ άλλοι, για τους δικούς τους θεμιτούς ή μη λόγους, έχουν ολημερίς μόνο τους εργάτες να κάνουν τη δουλειά.

Θα δεις λοιπόν κόσμο, κατοίκους και μη του χωριού, άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους να 'απολαμβάνουν' εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ψάχνοντας ανάμεσα στα φυτά, όχι για κοχύλια και βότσαλα, αλλά για κηπευτικά, τα οποία είναι ώριμα και έτοιμα για συγκομιδή. Ναι, πλαστικούς κουβάδες έχουν μαζί τους, όχι όμως για να τους γεμίσουν με νερό και άμμο, αλλά με πράσινες και κόκκινες πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα είδη κηπευτικών. Αντί για τσάντες θαλάσσης έχουν μεγάλα χαράρια για να αδειάσουν εκεί τα γεμάτα κουβαδάκια και δίπλα ακριβώς στέκονται πεταμένες άναρχα οι άδειες και υπομονετικές κλούβες.

Είναι μια επίπονη δουλειά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν μέσα στο θερμοκήπιο, αλλά όπως λέει και ο λαός "μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια". Με τα χρόνια συνηθίζεις την ζέστη, ιδίως όταν ασχολείσαι από μικρό παιδί και έχεις μάθει από τον παππού σου και τον πατέρα σου να αγαπάς αυτό που κάνεις. Σίγουρα χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή για να μπορέσεις να πάρεις έναν σπόρο και να καταλήξεις να τον κάνεις ένα παραγωγικό φυτό. Πολλές φορές υπάρχει απογοήτευση λόγω της μειωμένης παραγωγής, ή της χαμηλής τιμής που κάνει ασύμφορη την καλλιέργεια, ή ακόμη και της πλήρους καταστροφής της. Όμως, όσοι το πονάνε το άθλημα, γυρνάνε πλάτη στις κακοτυχίες και κοιτούν αισιόδοξα το μέλλον, όχι γιατί μπορούν αλλά γιατί έτσι πρέπει.

Με τα χρόνια ακολουθούν τις επιταγές των καιρών και της τεχνολογίας και προσαρμόζουν τις καλλιέργειες σε αυτές, όμως τηρούν πιστά και τις παραδόσεις. Σε πολλά θερμοκήπια θα βρεις ένα μεγάλο ματόχαντρο σε εμφανές σημείο ή ένα σκόρδο κρεμασμένο με κόκκινη κλωστή και ένα πέταλο για καλή τύχη. Του Αγίου Τρύφωνα παίρνουν αγιασμό και ρίχνουν στα θερμοκήπια για να πάει καλά η χρονιά. Αν το πιστεύουν, πάει...

Οι εργασίες που γίνονται μέσα στο θερμοκήπιο όλη τη χρονιά, από την προετοιμασία του χωραφιού, τη φυτεία, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να υπάρξει καρποφορία και παραγωγή, αλλά και η φροντίδα που απαιτείται καθ' όλη τη διάρκεια είναι τα μικρά και μεγάλα κομμάτια του παζλ. Το οποίο όταν το συνθέσεις θα δεις ένα τελικό προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και, πάνω από όλα, ελληνικό.

κείμενο | γιάννης_παπαναστάσης
φωτογραφίες | τάσος_θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης


Δείτε περισσότερα στο arive.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις