ΣΙΝΕ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

"Βροχή" τα πρόστιμα για το κάπνισμα στη Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα πρόστιμα που άρχισαν να πέφτουν μετά το σύνθημα της υφυπουργού Υγείας, Ζέτας Μακρή, για την... επανέναρξη των αντικαπνιστικών ελέγχων στα...
καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος φαίνεται πως συμμορφώνουν τους Θεσσαλονικείς, ωστόσο οι Βαλκάνιοι τουρίστες που έρχονται στην πόλη μάς «βάζουν τα γυαλιά»!

Οι έλεγχοι και τα χρηματικά πρόστιμα που μοιράζονται τις τελευταίες μέρες σε παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, σε πολυσύχναστα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, χτύπησαν «καμπανάκι» και στα υπόλοιπα εστιατόρια και τις καφετερίες!

Εικόνες με τασάκια που εξαφανίζονται, παρέες καπνιστών που βγαίνουν έξω από το μαγαζί για να απολαύσουν το τσιγάρο τους και υπαλλήλους που ενημερώνουν «συγγνώμη, αλλά καπνίζετε πλέον με δική σας ευθύνη» είναι πια γνώριμες σε όλο και περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Δε λείπουν φυσικά οι καφετερίες και τα εστιατόρια όπου είτε η... είδηση του αντικαπνιστικού νόμου δεν έχει φτάσει και οι χώροι εξακολουθούν να είναι πνιγμένοι στον καπνό ή οι ιδιοκτήτες διστάζουν να κάνουν συστάσεις σε θεριακλήδες θαμώνες.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί όμως η εφαρμογή του να είναι ευθύνη του επαγγελματία. Ο πελάτης θα πρέπει να το καταλάβει. Είναι ντροπή να εφαρμόζουν το νόμο πελάτες που μας έρχονται από τα Βαλκάνια και οι Ελληνες να μην τον τηρούν!», λέει στον «Α» ο Παναγιώτης Γκόφας, ιδιοκτήτης διάσημης ψαροταβέρνας στη Θεσσαλονίκη και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Οπως προσθέτει, ο αντικαπνιστικός νόμος φέρνει τους επαγγελματίες αντιμέτωπους με το δίλημμα αν θα πρέπει να απαγορεύσουν σε έναν πελάτη που το επιθυμεί να καπνίσει. «Σε μια δύσκολη εποχή, που κανένας επαγγελματίας δε θέλει να χάσει πελάτες, πώς θα τους πει να μην καπνίσουν; Δεν μπορεί να βγει στην αντιπαράθεση και να τους διώξει. Εφόσον υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί, εναπόκειται στον πολίτη η εφαρμογή του», προσθέτει ο κ. Γκόφας.

Μάζεψαν τα τασάκια!
Σε πολύβουες καφετερίες που μέχρι πρόσφατα επικρατούσε... ντουμάνι, σε ταβέρνες, ουζερί και πολυτελή εστιατόρια, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι έχουν θορυβηθεί μετά τα τσουχτερά πρόστιμα που άρχισαν να επιβάλλονται.

Τα κλιμάκια ελέγχου, όπως τονίζει στον «Α» ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης, δραστηριοποιούνται παντού και τα πρόστιμα επιβάλλονται άμεσα: «Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και έκτακτοι και βλέπουμε ότι σε πολλά καταστήματα συμμορφώνονται. Στόχος δεν είναι η τιμωρία αλλά η ενημέρωση των πολιτών και φαίνεται πως η κατάσταση βελτιώνεται», υπογραμμίζει.

Πελάτες γνωστής καφετερίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πλήρωσαν πριν από λίγες μέρες από... 500 ευρώ ο καθένας επειδή κάπνιζαν! Η είδηση κυκλοφόρησε αμέσως και στα υπόλοιπα καταστήματα της περιοχής. Χαρακτηριστικά σε γειτονικό εστιατόριο, όπου μέχρι πρόσφατα τα τασάκια υπήρχαν στα τραπέζια και οι καπνιστές άναβαν τσιγάρο ανενόχλητοι, πλέον το προσωπικό ενημερώνει τους πελάτες «Το κάπνισμα απαγορεύεται και επειδή επιβάλλονται πρόστιμα, σας παρακαλούμε, αν θέλετε να καπνίσετε, μπορείτε να βγείτε για λίγο έξω».

«Μόλις μάθαμε ότι έδωσαν πρόστιμο στο παραδίπλα μαγαζί, αποφασίσαμε να λέμε στους πελάτες ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και να καταργήσουμε τα τασάκια», αναφέρει υπάλληλος καφέ - μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παρά το... σύρμα για τους ελέγχους, αρκετοί επαγγελματίες προτιμούν ακόμα να το ρισκάρουν αντί να προβούν σε συστάσεις. «Φοβόμαστε μήπως έρθουν για έλεγχο γιατί σίγουρα θα μας επιβάλουν πρόστιμο, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακούσει για ελέγχους στη γειτονιά, οπότε αφήνουμε όποιον πελάτη θέλει να καπνίσει ελεύθερα», λέει εργαζόμενη σε καφετερία.

«Μας τηλεφωνούν πελάτες και ρωτούν αν τους αφήνουμε να καπνίσουν για να έρθουν ή, διαφορετικά, να πάνε αλλού. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε, οπότε απαντάμε ότι μπορούν να καπνίσουν με ευθύνη τους», τονίζει εστιάτορας.

Οι Βαλκάνιοι... το παράδειγμα
Την ίδια ώρα, πάντως, ακόμα και οι ίδιοι οι επαγγελματίες εντυπωσιάζονται από την υπεύθυνη συμπεριφορά ξένων τουριστών σχετικά με την τήρηση του νόμου συγκριτικά με τους Ελληνες. Ενδεικτικό το περιστατικό που μας περιέγραψε εστιάτορας, την περασμένη βδομάδα στην ταβέρνα του στη Θεσσαλονίκη. Από τις είκοσι παρέες, έτυχε οι περισσότερες να είναι με Βούλγαρους, Τούρκους και Σέρβους και μόνο οι δυο ήταν παρέες Ελλήνων. Οι γυναίκες των αλλοδαπών πελατών έβγαιναν και κάπνιζαν έξω παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι, ενώ οι Ελληνες κάπνισαν μέσα! Ενας Βούλγαρος πελάτης, απορημένος ρώτησε τον ιδιοκτήτη αν απαγορεύεται το κάπνισμα και εύλογα αναρωτήθηκε και προσπαθούσε να καταλάβει για ποιον λόγο καπνίζει ο πελάτης εντός του καταστήματος...

Από Δευτέρα περισσότεροι έλεγχοι

Στο μεταξύ, οι αντικαπνιστικοί έλεγχοι θα γίνουν πιο αισθητοί τις επόμενες μέρες, τονίζει στον «Α» ο κ. Γιουφτσίδης. Οπως επισημαίνει, μετά την εντολή του υπουργείου Υγείας εντατικοποιούνται και από την ερχόμενη εβδομάδα θα διενεργούνται σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) όσο και σε δημόσιους χώρους όπως δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κ.λπ. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι έλεγχοι ποτέ δε σταμάτησαν, αλλά ατόνησαν μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Από 50 έως...10.000 ευρώ τα πρόστιμα
Σύμφωνα με την αντικαπνιστική νομοθεσία, πρόστιμα πρέπει να επιβάλλονται στους πολίτες που καπνίζουν καθώς και στους υπευθύνους ή ιδιοκτήτες των χώρων ή καταστημάτων όπου διαπιστώνονται οι παραβάσεις του καπνίσματος (λόγω ανοχής/ μη αποτροπής). Επίσης, στους υπευθύνους ή ιδιοκτήτες των χώρων που δε λαμβάνουν μέτρα αποτροπής του καπνίσματος (π.χ. μη ανάρτηση σήματος απαγόρευσης σε εμφανή σημεία των χώρων ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, ύπαρξη σταχτοδοχείων κ.λπ.).

Ακόμη, στους υπαλλήλους και προϊσταμένους των υπηρεσιών (Δημοσίου, τραπεζών, ιδρυμάτων, φορέων, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ.) όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 50 και φτάνουν τα 500 ευρώ για τους θεριακλήδες που καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους και 10.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι μπορεί να πληρώνουν την παράβαση ακόμη και με λουκέτο, αν την επαναλαμβάνουν. Για μια ακόμη φορά, αναμένεται να φανεί στην πράξη αν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή θα ατονήσει μετά την είσπραξη των πρώτων προστίμων, όπως συνέβη στο παρελθόν

Μ. Λίτου
agelioforos.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις