ΣΙΝΕ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

«Η μνήμη ως οχυρό στην απώλεια της γνώσης για τα ιστορικά γεγονότα της κατοχικής περιόδου 1941-1945»

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ένα σχολείο στο Δίστομο, δύο ιστορίες, Νεοναζί- Το ολοκαύτωμα της μνήμης» του Στέλιου Κούλουγλου.

O Δήμος Γρεβενών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών διοργάνωσαν στις 7 το απόγευμα, την Τρίτη 25 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την προγραμματισμένη προβολή ντοκιμαντέρ «Ένα σχολείο στο Δίστομο, δύο ιστορίες, Νεοναζί- Το ολοκαύτωμα της μνήμης» του Στέλιου Κούλουγλου και ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Η μνήμη ως οχυρό στην απώλεια της γνώσης για τα ιστορικά γεγονότα της κατοχικής περιόδου 1941-1945».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Γρεβενών κύριος Κουπτσίδης Δημοσθένης, ο οποίος καλωσόρισε τον κύριο Κούλογλου και πρόσθεσε: Σήμερα έχουμε κοντά μας έναν πολύ διακεκριμένο δημοσιογράφο και δημιουργό του σημαντικού πολιτικού ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σήμερα. Θα κάνουμε μέσα από την εικόνα και τις συνεντεύξεις μια πορεία στο παρελθόν για να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας. Η ιστορία διδάσκει και η γνώση της συμβάλλει να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Η αίθουσα ήταν γεμάτη και η ησυχία που επικράτησε κατά την προβολή ήταν κατανυκτική. Αμέσως μετά διανοίχτηκε ομαλή συζήτηση που κράτησε περισσότερο από μία ώρα
Το συμπέρασμα ήταν, ότι το ντοκιμαντέρ και η συζήτηση που ακολούθησε ανέσυραν από τη μνήμη της πρόσφατης ιστορίας του Τόπου μας τα εγκλήματα του Ναζισμού, όπου το αίμα των Ελλήνων είχε μετατραπεί σε ποτάμι και η δυστυχία του λαού μας είχε αγγίξει τα όρια της λιμοκτονίας και επισήμαναν αυτούς που στρατοπέδευαν, πάντα, έξω από τη Δημοκρατία μας και επιθυμούσαν να αλώσουν τη λογική μας και να φαλκιδεύσουν την Ελευθερία μας. Στα χρόνια της κατοχής ήταν οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες συνεργάτες των Γερμανών, οπαδοί του Ναζισμού και σήμερα είναι οι απόγονοί τους Νεοναζιστές που επίπλαστα επικαλούνται την πατρίδα, την οποία οδήγησαν στις εκατόμβες των θυμάτων για τον προσωπικό τους πλουτισμό και την εξουσιαστική τους επικράτηση.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλαν οι Βαγγέλης Νικόπουλος, Χασπερίδης Σταύρος, Φαρμάκης Γρηγόριος και Λίτσα Ταρλατζή.

Σίμος Ζαγκανίκας

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις