ΣΙΝΕ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Βίντεο-γροθιά στο στομάχι: Πώς πεθαίνουν οι μετανάστες στη Μεσόγειο

Τα πλάνα σοκάρουν!!!
Η La Repubblica δημοσιεύει βίντεο που τράβηξαν δύτες από το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου στη Λαμπεντούζα, όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη τραγωδία μετανάστευσης στη Μεσόγειο.



Δεκάδες πτώματα φαίνονται να είναι παγιδευμένα στον πυθμένα της θάλασσας πριν ανασυρθούν από τους δύτες που ανέλαβαν το δύσκολο έργο.

Πρόκειται μόνο για ένα μέρος από το ντοκουμέντο που θα δημοσιεύεται σταδιακά από την ιταλική εφημερίδα. "Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για μία καθημερινή τραγωδία που η Ευρώπη προσποιείται ότι δεν βλέπει", αναφέρει η Repubblica.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πλοίο μετέφερε μετανάστες από την Ερυθραία, τη Σομαλία και την Γκάνα όταν αναποδογύρισε στα ανοιχτά της Μεσογείου. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 366 νεκροί (41 παιδιά), 20 αγνοούμενοι και 155 επιζώντες.

Κάθε ένας από τους μετανάστες είχε πληρώσει 3.000 δολάρια για να περάσει στην Ευρώπη. Οι παράνομοι διακινητές ανθρώπινων ψυχών δεν συνελήφθησαν.

Η τραγωδία της Λαμπεντούζα δεν ήταν η πρώτη και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Σε όλα τα μεσογειακά περάσματα, από τον νότο και ανατολικά, με προορισμό τον βορρά, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πείνα, την καταπίεση και τους πολέμους.

Η Λαμπεντούσα αποτελεί άλλωστε προορισμό για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τουλάχιστον 36.000 πρόσφυγες διασώθηκαν το 2013 από τις ιταλικές αρχές.

Τη Δευτέρα, σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε νότια του ιταλικού νησιού έχοντας σαν αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν και πάλι τη ζωή τους, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία σώθηκαν περίπου 200 άνθρωποι. Οι νεκροί επισήμως είναι 14.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SkyTV24 και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής περισυνέλεξαν πολλές σορούς από τη θάλασσα, περίπου 100 ναυτικά μίλια (160 χιλιόμετρα) από τις νότιες ακτές της Λαμπεντούζα.

Εκπρόσωπος του ιταλικού ναυτικού είχε νωρίτερα δηλώσει ότι στο σκάφος υπολογίζεται ότι επέβαιναν περίπου 200 άτομα, ωστόσο ιταλικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για 400 επιβάτες.

Μάλστρομ: Να δράσει η ΕΕ
Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε «σοκαρισμένη» από το νέο ναυάγιο.

Ευχαρίστησε την Ιταλία για την κινητοποίησή της και ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να δείχνουν αλληλεγγύη και να δρουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να σημειώνονται τέτοια δράματα», επεσήμανε. «Έχει έρθει η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις», υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς – υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –, δήλωσε επίσης «σοκαρισμένος» από τη νέα τραγωδία με μετανάστες και κάλεσε την ΕΕ να δράσει για να τους προστατεύσει.

Η Μάλμστρομ επιθυμεί να γίνει μια συζήτηση για τις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση στη Μεσόγειο στη διάρκεια της επόμενης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η επίτροπος υπενθύμισε ότι υπέβαλε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων προτάσεων το άνοιγμα διόδων για τη νόμιμη μετανάστευση, η παροχή αδειών εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και η επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο ώστε να αποφευχθεί να στραφούν σε δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Αν κάθε χώρα της ΕΕ δεχόταν να επανεγκαταστήσει στο έδαφός της μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, αυτό θα είχε σημαντική διαφορά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν προστασία και θα μείωνε την εισροή μεταναστών στη Μεσόγειο» υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

«Όμως οι χώρες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για τα μέτρα αυτά», κατήγγειλε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Δείτε το βίντεο στο news247.gr



ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις