ΣΙΝΕ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Φαγοπότι 28 εκατ. ευρώ από συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ

Σκάνδαλο, που αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ κατά τον φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ).

Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Σκάνδαλο, που αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ κατά τον φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας ερεύνησε τα φορολογικά παραστατικά της ΠΟΣΤ για το χρονικό διάστημα 2007-2010 και διαπίστωσε μεγάλες παρατυπίες στην εισροή χρημάτων (επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις) προς την Ομοσπονδία, αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στα παραστατικά των εκροών (αποζημιώσεις, ταξίδια, δαπάνες).
Παράνομες επιχορηγήσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ είχε αποκαλύψει Εκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2011.
Η Οικονομική Αστυνομία αξιοποίησε τα δεδομένα του πορίσματος Ρακιντζή και διεύρυνε την έρευνα.
Η Ομοσπονδία φέρεται να λάμβανε παράτυπα επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με τον Νόμο 1264/82 τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, όπως είναι η ΠΟΣΤ, απαγορεύεται να δέχονται εισφορές ή ενισχύσεις από τους εργοδότες. Η πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξε ότι στα ταμεία της Ομοσπονδίας εισέρρευσαν παράτυπα τουλάχιστον 28 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν το διάστημα 1997-2011.
Συγκεκριμένα η ΠΟΣΤ ενισχύθηκε με ποσό ύψους 5.642.592,54 ευρώ μέσω του λογαριασμού στον οποίο εισέρρεαν οι συνδρομές και οι κρατήσεις των εργαζομένων για προγράμματα διακοπών και τη λειτουργία του Παραθεριστικού Κέντρου. Καραμπινάτη παρατυπία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ήταν και η επιχορήγηση ύψους 2.370.472,28 ευρώ, η οποία έγινε μέσω άλλου λογαριασμού που χρησιμοποιούνταν από τα ΕΛΤΑ για νόμιμες παροχές προς την Ομοσπονδία.
Η πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξε ότι το διάστημα 1997-2011 εισέρρευσαν παράτυπα τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ στην ΠΟΣΤ
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές συνολικού ποσού 2.178.252,15 ευρώ, που αφορούσαν τη λειτουργία των προγραμμάτων «Διακοπών» και «Παραθεριστικού Κέντρου», δεν είχαν καταγραφεί στο Βιβλίο Ταμείου της.
Η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε και οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση των χρημάτων της ΠΟΣΤ και συγκεκριμένα εκατοντάδες εντολές πληρωμής για αποζημιώσεις ταξιδίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετοχές σε συνέδρια, κηδείες, χωρίς να συνοδεύονται από παραστατικά. Ενδεικτικά, άτομο αποζημιώθηκε με τη δικαιολογία ότι συμμετείχε σε 4ήμερο συνέδριο στο εξωτερικό, ενώ αποκαλύφθηκε ότι είχε πάει και είχε γυρίσει την ίδια ημέρα. Ωστόσο, εισέπραξε αποζημίωση και για τις 4 ημέρες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 463 εντολές πληρωμής για αποζημίωση ταξιδιών, ποσού 228.115,59 ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό που να βεβαιώνει την πραγματοποίηση των ταξιδιών... Από τα παραστατικά που ελέχθησαν, μέλη της Ομοσπονδίας φαίνεται να έχουν λάβει και παραπάνω αποζημιώσεις, ύψους 23.264 ευρώ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες.
ΠΟΣΤ: ΕΩΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επικοινωνιακό παιχνίδι σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος
Για «έωλες κατηγορίες» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), ενώ καταγγέλλει την Οικονομική Αστυνομία ότι παίζει «επικοινωνιακό παιχνίδι σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος» καθαρά «πολιτικού χαρακτήρα». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, μόλις έγινε γνωστή η έρευνα για κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ, η ΠΟΣΤ υποστηρίζει πως πρόκειται για επανάληψη παλαιότερης ιστορίας του 2011, όταν διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία, λίγο πριν από την εξαγγελία της πώλησης των ΕΛΤΑ. «Στο ίδιο έργο θεατές» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «τα οικονομικά του συνδικάτου για άλλη μία φορά χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακό αντίβαρο στους αγριεμένους από τη φορολογική επιδρομή συμπολίτες μας».
Τα έσοδα
Η ΠΟΣΤ υπογραμμίζει με έμφαση πως το σύνολο των εσόδων του συνδικάτου προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και αμφισβητεί ανοικτά τα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς, όπως υποστηρίζει, αθροίζονται διαφορετικής προέλευσης ποσά, υπολογίζονται δύο και τρεις φορές τα ίδια ποσά, συγκεντρώνονται ποσά που αφορούν ολόκληρη πενταετία σε μία χρήση και ποινικοποιούνται οι εισφορές των εργαζομένων. Επιφυλάχθηκε παράλληλα να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία που «θα διαψεύσουν τις δόλιες ανακρίβειες που θίγουν το συνδικαλιστικό κίνημα ως συλλογική οντότητα αλλά και στο επίπεδο των στελεχών του». Σε ανάλογο πνεύμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλόπουλος, μιλώντας στο «Εθνος», εξέφρασε την πεποίθηση πως η έρευνα θα καταπέσει, ενώ αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εμπλέκεται η Οικονομική Αστυνομία σε μια τέτοια ιστορία. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν τοποθετήθηκε επί της υπόθεσης και παρέπεμψε στη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού έγινε γνωστό πως δεν θα υπάρξει επίσημο σχόλιο, αφού η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα και αφορά παλαιότερες διοικήσεις των ΕΛΤΑ.

έθνος

i-diadromi.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις