ΣΙΝΕ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΗ από το ΚΕΕΛΠΝΟ: Εμβολιαστείτε εγκαίρως για τη ΓΡΙΠΗ για να μη θρηνήσουμε ΘΥΜΑΤΑ!!! (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

Έκκληση στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν εγκαίρως για τη γρίπη, απευθύνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Με αφορμή την έναρξη της φετινής περιόδου επιτήρησης της γρίπης 2014-2015 στο Βόρειο Ημισφαίριο, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2014 (40η εβδ. 2014) ως και τις 17 Μαΐου 2015 (20η εβδ. 2015), το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μέσο προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

Όπως αναφέρει ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

CAP
Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αφορά τόσο στη νόσηση, αλλά και στην ηπιότερη κλινική εικόνα σε περίπτωση νόσησης και στη μείωση εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή/και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ).
Η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού διαπιστώνεται και από τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μ.Ε.Θ, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Από τους ασθενείς αυτούς οι 235 (92,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που κατέληξαν στις Μ.Ε.Θ, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παραχθεί ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία.
Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς.
Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά προπάντων τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.
Εκτός του εμβολιασμού, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης.
Περισσότερες πληροφορίες για την εποχική γρίπη είναι διαθέσιμες την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., www.keelpno.gr.
onMed.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: