ΣΙΝΕ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση οδηγών για οδήγηση σε βρεγμένους και χιονισμένους δρόμους

Ενημερωτική εκστρατεία ξεκίνησε σήμερα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός REACTION Youth for the Prevention σε συνεργασία με αρμόδιους… 
φορείς, με στόχο την ενημέρωση των οδηγών λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν και που θα συνεχίσουν το ερχόμενο διάστημα. 

Όπως τονίζει ο οργανισμός, όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες ο κίνδυνος πρόκλησης οδικής σύγκρουσης αυξάνεται κατακόρυφα όχι μόνο για τους οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων, αλλά επίσης και για τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Επίσης, ο οργανισμός δίνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τις περιπτώσεις όπου ο οδηγός έχει να αντιμετωπίσει βρεγμένους ή χιονισμένους δρόμους.

ΓΙΑ ΒΡΕΓΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Σε ένα βρεγμένο δρόμο, ακόμα και ένα όχημα που κινείται στα πλαίσια του ορίου ταχύτητας, χρειάζεται διπλάσια σχεδόν απόσταση για να ακινητοποιηθεί. Για παράδειγμα, ένα όχημα που κινείται με 50Km/h χρειάζεται περίπου 27 μέτρα για να σταματήσει (Χρόνος σκέψης + χρόνος αντίδρασης οδηγού). Σε συνθήκες βρεγμένου ή παγωμένου οδοστρώματος η απόσταση αυτή αυξάνεται δραματικά. Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος, μη ασφαλούς ακινητοποίησης του οχήματος, να χάσει δηλαδή ο οδηγός τον έλεγχο του οχήματος. Αυτό ισχύει για όλα τα οχήματα, από ποδήλατα μέχρι και φορτηγά. Η λύση για μια ασφαλή οδήγηση σε περιπτώσεις βρεγμένων ή παγωμένων δρόμων είναι η τήρηση χαμηλής ταχύτητας και η διατήρηση ασφαλούς απόστασης από τα προπορευόμενα οχήματα.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΧΙΟΝΙ
- Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Εάν το αυτοκίνητο σας παρουσίαζε πρόβλημα, μην το ρισκάρετε.

- Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Τα φρένα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ασφάλεια σας

- Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.

- Ελέγξτε την θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.

- Ελέγξτε τους καθαριστήρες στο όχημα σας. Η συχνή χρήση τους κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα σας επιτρέπει να έχετε ένα καθαρό οπτικό πεδίο.

- Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.

- Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.

- Αν χρειαστεί να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες, θυμηθείτε ότι οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς και η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 χαω.

- Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.

- Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.

- Την θέρμανση στο αυτοκίνητο χρησιμοποιήστε την με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

- Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.
Πηγή
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις