ΣΙΝΕ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου : «Το Πέρασμα του Αρμένιου» Του Νίκου Τακόλα

Ο Νίκος Τακόλας, ο συμπατριώτης μας συγγραφέας, την Πέμπτη, στις 4 Δεκεμβρίου, το βράδυ στις οχτώ (8), παρουσίασε τη δεύτερη λογοτεχνική του δημιουργία με τίτλο «Το Πέρασμα του Αρμένιου», στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.
Τον συγγραφέα καλωσόρισε η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Παναγιώτα Τσιώτα
Για τον συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησαν: ο συγγραφέας Μπάκας Ευάγγελος και ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος.
        Δυο λόγια για την πλοκή του μυθιστορήματος.
Δύο άνθρωποι από την πόλη της Λάρισας, ένας του παρελθόντος και ένας του παρόντος και του μέλλοντος, μπλέκουν στο σκληρό παιχνίδι της εποχής τους. Να προλάβουν και να αντιστρέψουν την κοινωνική, οικονομική και οικολογική καταστροφή που τελικά επέφερε η Κρίση, σαν απόρροια του αιώνιου παιχνιδιού για την κατάκτηση της παγκόσμιας εξουσίας.
Ο πρώτος, αγροτικός ηγέτης, ζει στο μεσοπόλεμο του 20ου αιώνα και έρχεται αντιμέτωπος με τις «Ρίζες του Κακού». Ο δεύτερος, ακροβάτης, ζει μισό αιώνα αργότερα, όταν ήδη έχει ξεσπάσει η Κρίση.
Οι δύο ήρωες παλεύουν με τον τρόπο ζωής τους, τους συνανθρώπους τους, τις σχέσεις και τους έρωτές τους για να αμυνθούν στη μονοδιάστατη λαίλαπα του κέρδους των ισχυρών.
Το θέατρο των εξελίξεων είναι η ίδια η Λάρισα -Κάστρο όπως σήμαινε για τους αρχαίους- και λειτουργεί σαν μια πόλη μοντέλο στο έργο για τα διαδραματιζόμενα παγκοσμίως.                                                                                            « Το Πέρασμα του Αρμένιου» μας ταξίδεψε στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, ήτοι στο χθες της Θεσσαλίας των κολίγων και των τσιφλικάδων, στο σήμερα του ατομικοκεντρισμού, της κρίσης, της σύγχυσης, και της παραίτησης, και στο αύριο ,ένα οδυνηρό αύριο, που όλοι σχεδόν, λίγο - πολύ, επιθυμούμε να το τοποθετήσουμε πολύ μακριά στο χρόνο από το σήμερα, διευθετώντας έτσι τις ενοχές μας και ευελπιστώντας σε μια μεταφυσική παρέμβαση για να ξεφορτωθούμε τους εφιάλτες μας!...                                                                                                                       Το όμορφο μυθιστόρημα μας παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι το σήμερα  είναι αυτό που κυοφορεί το αύριο. Το αύριο λοιπόν, που ξημερώνει είναι σπέρμα στη μήτρα του σήμερα και γονιμοποιεί τις εξελίξεις που ακολουθούν…Η σημερινή αδιαφορία, ο ωχαδερφισμός, η καθημερινή έκπτωση των αξιών και ο φιλοτομαρισμός έχουν υποθήκευση τις εξελίξεις. Έτσι ξημερώνει ένα αύριο , όπου θα έχουν ανυψωθεί δυσθεώρητα  τείχη που θα μας κρατούν έξω από μια αξιοπρεπή διαβίωση, από μια ανθρωποκεντρική κοινωνία, από μια συμμετοχική ισότιμη πολιτεία!... Θα βιώνουμε σε συνθήκες πρωτόγονες μαζί με την αθλιότητα και την παντελή έλλειψη του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας, παρέα με το θάνατο, μιας και ο μέσος όρος ζωής για όλους εμάς (που ο αυτοματισμός και η ρομποτοποιημένη παραγωγή μας έχουν αφαιρέσει κάθε χρησιμότητα για το σύστημα), θα κατέλθει στα 30 χρόνια… 
          Μπαίνει λοιπόν το δίλημμα, αν οι κοινωνίες θα πρέπει να υπηρετούν τις αγορές και την ιδιωτική συσσώρευση ή αν οι αγορές θα πρέπει να υπηρετούν τις κοινωνίες? Η τεχνολογία θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κοινωνίας ή υπό τον έλεγχο των ιδιωτικών συμφερόντων?
          Το βιβλίο ως πυραγωγό φυτίλι προβληματισμού θέλει να μας ενεργοποιήσει ώστε να αποφύγουμε τις οδυνηρές συνέπειες για το αύριο, που διαμορφώνονται στη μήτρα των σημερινών πολιτικών μας συμπεριφορών, για να μην επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά και αυτή τη φορά, με περισσότερο άλγος, τον Αλεξανδρινό ποιητή:
Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών η ήχον.
Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
        Κείμενα επιλεγόμενα από τον συγγραφέα αναγνώσθηκαν από την  Βασιλική Ευταξία.
        Στον επίλογο της εκδήλωσης ο Χρήστος Παπαδημητρίου με την κιθάρα του και με την ερμηνευτική του φωνή μας επιφύλαξε με την επιλογή τριών τραγουδιών: «Λαός προστάτης» του Θωμά Μπακαλάκου, «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» του Μάνου Χατζηδάκη, «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον» του Διονύση Τσακνή, που είχαν πλήρη συνταύτιση με το περιεχόμενο του βιβλίου, μια ξεχωριστή συγκίνηση
        Οι φίλοι της Βιβλιοθήκης και οι προσκεκλημένοι, που είχαν από πολύ νωρίς καταλάβει τις κάρυνες καρέκλες του ακροατηρίου έδειξαν ιδιαίτερη ευχαρίστηση από το σύνολο της εκδήλωσης. Με το τέλος των εισηγητών κατατέθηκαν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε διάλογος. Ερωτήσεις και τοποθετήσεις έγιναν από τους Παπαϊωάννου Γεώργιο, Ψευτογκά Δημήτριο και Δόρτσιο Κωνσταντίνο.
          Για την προετοιμασία και την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης έχουν εργασθεί: Ο Σταύρος Χασπερίδης , η Γεωργία Κοπάνου και η Θεολογία Ταρλατζή.
          Ήταν πραγματικά, κατά κοινή ομολογία, μια πολύ επιτυχημένη παρουσίαση.
          Ευχόμαστε στο μηνυματοφόρο μυθιστόρημα «Το Πέρασμα του Αρμένιου» του συμπατριώτη μας συγγραφέα Νίκου Τακόλα καλό ταξίδι στο χώρο των αναγνωστών…
                                                                      Ζαγκανίκας Σίμος      



ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις