ΣΙΝΕ

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Στους -13 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος στη Δυτική Μακεδονία!

ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ - ΠΑΓΕΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ - ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ Ε.Μ.Υ.
Νέα επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα...
ορεινά, θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση της Ε.Μ.Υ και τις προβλέψεις της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τα φαινόμενα θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα μέχρι και την Πέμπτη. 

Εντωμεταξύ αναμένονται πολικές θερμοκρασίες σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στους -14 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στην Κοζάνη στους -5 βαθμούς. Το κρύο θα είναι τσουχτερό τόσο τα Θεοφάνεια, όσο και την Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη και μετά ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει λίγες μονάδες και να διατηρηθεί άνω του μηδενός. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." ο προϊστάμενος της Πολιτικής προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης: "αυτή η ένταση των ανέμων θα κρατήσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, πρωί Πέμπτης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνθήκες ολικού παγετού από σήμερα το βράδυ. 

Θα σημειωθούν θερμοκρασίες ολικού παγετού, κάτω του μηδενός, στη Δυτική Μακεδονία τόσο για την ημέρα των Θεοφανείων όσο και του Αι Γιαννιού, με τον υδράργυρο να φτάνει τους -14 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο τμήμα της Δ. Μακεδονίας (προς Φλώρινα και ορεινά). Στην Κοζάνη θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους -5 βαθμούς Κελσίου, ίσως και λίγο χαμηλότερα τα ξημερώματα".

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί παγετός στο ορεινό κυρίως επαρχιακό οδικό δίκτυο, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Ασλανίδης, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα και εφόσον χρειαστεί θα ρίξουν αλάτι στους δρόμου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα, κυρίως στα ορεινά. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά με εξαίρεση την επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου. 
Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) από το 6ο έως 25ο χλμ., την επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ό-30ό χλμ., την επαρχιακή οδό Αμυνταίου-Νυμφαίου από 18ο έως 21ο χλμ. και την επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο -28ο χλμ.

Οι χαμηλές θερμοκρασίας και οι ενισχυμένοι βοριάδες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης. Από εκεί και μετά η ΕΜΥ περιμένει εξασθένηση των βοριάδων και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Συμβουλές από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας
Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει ενημερώσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται επιχειρησιακά, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους της Περιφέρειας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
• Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.
• Μετακινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφ' όσον είναι απαραίτητο.
• Προτιμούμε κεντρικούς δρόμους και ενημερώνουμε τους οικείους μας για την ακολουθούμενη διαδρομή.
• Φροντίζουμε ώστε το αυτοκίνητο μας να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα.
• Μειώνουμε την ταχύτητα και αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
• Διατηρούμε το σπίτι σε ζεστό περιβάλλον και παραμένουμε μέσα σ ‘αυτό.
• Ελέγχουμε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού όπως και του ηλιακού θερμοσίφωνα.
• Απομονώνουμε ή καλύτερα εκκενώνουμε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
• Κλείνουμε το κεντρικό διακόπτη παροχής νερού, σε περίπτωση παγοποίησης των κεντρικών σωλήνων.
• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου.
• Προμηθευόμαστε εξοπλισμό (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού .
• Αποφεύγουμε να είμαστε έξω κατά τη χιονοθύελλα εφόσον είναι δυνατόν.
• Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα για ντύσιμο, προτιμούμε ρούχα ζεστά, ελαφριά με πολλά στρώματα, παρά ένα βαρύ ρούχο.
• Αν πρόκειται να μετακινηθείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pdm.gov.gr

Β.Σ.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις