ΣΙΝΕ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ευρυτανία: Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στο Μαγικό Βουνό! (PHOTOS)

Η Ευρυτανία είναι μια πολύ προνομιούχος επικράτεια από άποψη φυσικού κάλους. Το Βελούχι - που ονομάζεται και Μαγικό Βουνό, και όχι άδικα, αποτελεί τις...
Ελληνικές Άλπεις.
Πολύ πυκνό δάσος και ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση δημιουργούν ένα τοπίο γεμάτο δύναμη και ανόθευτη, ανέγγιχτη ομορφιά.

Η Ευρυτανία είναι η πλέον ορεινή περιοχή της Ελλάδας και η UNESCO την έχει κατατάξει ανάμεσα στις πλέον παρθένες περιοχές του πλανήτη! Η περιοχή του Καρπενησίου είναι πολύ δημοφιλής - ειδικά τον χειμώνα λόγω του εκπληκτικού χιονοδρομικού κέντρου, από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. 
Ωστόσο ο επισκέπτης έχει να απολύσει τόσες πολλές ομορφιές και να κάνει τόσους πολλούς συνδυασμούς, ώστε η παραμονή του σε αυτήν την θεσπέσια ορεινή επικράτεια να είναι κάτι παραπάνω από μια απόδραση από την καθημερινότητα, ή απλά μια ξένοιαστη εμπειρία πεζοπορίας ή χειμερινών σπορ. Η Ευρυτανία έχει πανέμορφα μυστικά στολίδια που περιμένουν από τον ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει...

Άγιος Νικόλαος – Δομνίστα – Πανταβρέχει
Σε απόσταση αναπνοής από το Καρπενήσι και μετά από μια υπέροχη διαδρομή ο ταξιδιώτης εισέρχεται σε ένα από τα μαγικότερα μέρη της Ευρώπης! 40 περίπου χιλιόμετρα μετά το Καρπενήσι ξανοίγονται δυο ορεινοί οικισμοί έξω από κάθε περιγραφή, στα 1000 μέτρα υψόμετρο, ο Άγιος Νικόλαος και η Δομνίστα. Εδώ θα συναντήσει κανείς τους απόηχους των φράγκων, μια μοναδική αρχιτεκτονική σύνθεση, άριστα ενταγμένη στο ορεινό τοπίο, όπου καθώς λέει η παράδοση χτίστηκε από την κόρη της Αρχόντισσας Ντόμνας, μεγάλης δεσποσύνης των ιπποτών.
Από εδώ ξεκινάει η μαγική περιήγηση στο Πανταβρέχει, ένα φαράγγι που δεν έχει το ανάλογό του όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη! 
Με 4Χ4, πεζοπορώντας και θαυμάζοντας την αδάμαστη ομορφιά της περιοχής, όπου το νερό του Κρικελιώτη ποταμού διαμορφώνει ένα ονειρικό τοπίο, ο ταξιδιώτης θα νιώσει πως πραγματικά βρέθηκε στον παράδεισο!
Γεφύρι της Βίνιανης και Γεφύρι του Μανώλη

Βορειοδυτικά του Καρπενησίου βρίσκεται ένα εκπληκτικό γεφύρι από το οποίο διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι πεζοπορίας Ε4. πρόκειται και έναν πολύ φορτισμένο ιστορικά χώρο, μιας και εδώ έχουν δοθεί πολλές μάχες. Οι επισκέπτες νιώθουν πως αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα έχει πολλά να διηγηθεί…Κάποτε ήταν το μοναδικό σημείο από όπου μπορούσε κάποιος να διασχίσει τον Μέγδοβα, οπότε αποτέλεσε κομβικό σημείο στην ροή της ιστορίας. 

Στα 50 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι βρίσκεται ένα παράδοξο όσο και σημαντικό γεφύρι που ονομάζεται Του Μανώλη. Είναι δημιούργημα του 17ου αιώνα και αποτελεί έργο του περίφημου χτίστη και πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη, ο οποίος διέμενε στο χωριό Δάφνη. Υπήρξε για πάνω από 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα του Αγραφιώτη ποταμού. 

Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών επηρέασε την κοίτη του ποταμού και πολλές αρχιτεκτονικές δημιουργίες κοιμούνται στα στάσιμα πια νερά. Ωστόσο το γεφύρι του Μανώλη είχε μια ακόμα πιο παράδοξη εξέλιξη: ανάλογα με την στάθμη των υδάτων του ποταμού, πότε αναδύεται ολόκληρο, πότε μισοκρύβεται και πότε καλύπτεται πλήρως από το νερό. Είναι ένα από τα πιο μυστηριακά μέρη όλης της Ευρυτανίας!

newsit.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις