ΣΙΝΕ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Πώς να φτιάξετε την τέλεια βεράντα... με χειροποίητες γλάστρες!

Φτιάξτε τη δική σας βεράντα χωρίς πολλά χρήματα... αλλά με αρκετή φαντασία! Ειδικά στις μεγαλουπόλεις, όπως είναι η Αθήνα, η πλειοψηφία πιστεύει ότι...
η αγάπη για την κηπουρική ή ένα μικρό μποστάνι κοστίζει έναν ολόκληρο μισθό. Λάθος! Παρακάτω θα βρείτε πώς να αποκτήσετε μια "χρωματιστή" βεράντα γεμάτη βότανα, λαχανικά και χειροποίητες γλάστρες από άχρηστα βάζα, τελάρα και πλαστικά δοχεία.

Μετατρέψτε ένα άχρηστο αντικείμενο... σε γλάστρα!
Όλα τα είδη βοτάνων, λαχανικών και λουλουδιών αναπτύσσονται μέσα σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες, ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια. Όμως, δεν χρειάζεται να δώσετε 25 ευρώ για κάτι φανταχτερό, όταν έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε τις δικές σας φθηνές και πρακτικές γλάστρες...

-Βάζα από μαρμελάδες ή σάλτσες
Τα άδεια βάζα, που είχαν κάποτε μαρμελάδες ή σάλτσες για ζυμαρικά, μπορούν άνετα να "φιλοξενήσουν" τα αρωματικά φυτά σας. Τοποθετήσετε τα πάνω στο περβάζι του παραθύρου ή στο τραπέζι της βεράντας, ώστε να έχουν άμεση επαφή με το φως του ηλίου. Αγοράστε λίγο χώμα και φυτέψτε μέσα, είτε βασιλικό και δυόσμο, είτε δεντρολίβανο και μαϊντανό. Πάνω από το χώμα, ακουμπήστε μερικά βοτσαλάκια σαν μια δημιουργική πινελιά.

-Ξύλινες παλέτες από το μανάβικο
Και όμως, μέσα στις παλέτες μπορείτε να φυτέψετε βότανα, μαρούλια ή φράουλες εντελώς ανέξοδα! Αγοράστε μερικές καλές παλέτες από το μανάβικο ή την οικοδομή και βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζονται έξτρα τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι η παλέτα δεν είναι "ποτισμένη" με χημικά συντήρησης του ξύλου, καθώς κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τα φυτά σας. Τοποθετήστε μερικά μικρά γλαστράκια πάνω στις ξύλινες θήκες της παλέτας. Εάν δεν στηρίζονται καλά τα κασπώ, καρφώστε έξτρα ξύλινα κομμάτια σαν βάσεις. Ωστόσο, πρέπει να ποτίζετε τα γλαστράκια με λίγο νερό, ώστε να μην λερώνεται η παλέτα...

-Τενεκεδάκια ή πλαστικά δοχεία

Πάρτε μερικά άδεια τενεκεδάκια ή πλαστικά δοχεία, ζωγραφίστε τα με πινέλο και φυτέψτε μέσα τα λουλούδια σας. Δεν έχετε παρά να τρυπήσετε το κάτω μέρος του δοχείου, ώστε να απομακρύνεται το νερό... και θα έχετε τη δική σας γλάστρα. Μη φοβηθείτε να "παίξετε" με τα χρώματα και να δημιουργήσετε μια βεράντα με θετική ενέργεια και πολλές αποχρώσεις. Ζωγραφίστε πάνω στο δοχείο λουλούδια, γεωμετρικά σχέδια ή γράψτε ακόμα και τα ονόματα σας!

Πριν φυτέψετε ένα λουλούδι... εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα!
Πριν αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, πριν φυτέψετε ένα φυτό στο μπαλκόνι σας.

Μέγεθος φυτών ή λαχανικών: Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια φρούτων ή λαχανικών, όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα, τόσο το καλύτερο. Δυστυχώς, εάν το δοχείο είναι πολύ μικρό, υπάρχει πιθανότητα το φυτό να μην αντέξει. Για παράδειγμα, οι γλάστρες με διάμετρο 15-25 εκατ. είναι τέλειες για πράσινα κρεμμυδάκια και μαρούλια.

Τοποθεσία μπαλκονιού: Εάν το μπαλκόνι σας είναι δυτικό, τα φυτά θα έχουν αρκετό ήλιο το μεσημέρι και θα προστατεύονται από τους βορειοανατολικούς ανέμους. Αντίθετα, τα φυτά σε ανατολικό μπαλκόνι θα αντιμετωπίζουν την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας κατά την ανατολή του ηλίου. Τέλος, τα βόρεια και νότια μπαλκόνια έχουν το "ατού" του φωτός για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Υλικό γλάστρας: - Πλαστικά δοχεία: Τα πλαστικά δοχεία μετακινούνται πολύ εύκολα, ακόμα και εάν έχετε ήδη φυτέψει μέσα ένα φυτό και κρατούν την "υγρασία" του χώματος περισσότερη ώρα από τα υπόλοιπα υλικά.

- Κεραμικά δοχεία: Τα κεραμικά δοχεία είναι ανθεκτικά στο κρύο και "κρατούν" για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, κάνουν το χώμα να στεγνώνει γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο, να ποτίζετε συχνά τα φυτά σας.

-"Γλάστρα" από ακατέργαστο ξύλο: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο υλικό, αφού είναι ιδανικό για την καλλιέργεια σχεδόν όλων των φυτών. Ωστόσο, επειδή το χώμα θα στεγνώνει γρήγορα, φροντίστε να τοποθετήσετε πλαστικά φύλλα στο εσωτερικό του για να κρατούν την "υγρασία".

- Μέταλλο: Δυστυχώς, τα μεταλλικά δοχεία ζεσταίνονται αρκετά το καλοκαίρι και ταυτόχρονα δεν παρέχουν επαρκή μόνωση από το κρύο τον χειμώνα. Γι’ αυτό, τοποθετήστε στο εσωτερικό των δοχείων ένα κομμάτι πλαστικό φύλλο με φυσαλίδες αέρα, ώστε να κρατηθούν ζωντανά τα φυτά σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις