ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Μουσείο παραδοσιακών αντικειμένων στην Κιβωτό Γρεβενών

Γυναίκες της Κιβωτού επισκέπτονται την Ακρόπολη.
(Από το φωτογραφικό αρχείο της
Πολυξένης Παπαδοπούλου - Ιωαννίδου).
Σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων,δυτικά της Νέας Τραπεζούντας, βρίσκεται το χωριό Κιβωτός (Κρίφτσι) Γρεβενών. Κατοικείται από πρόσφυγες Πόντιους, οι οποίοι ήρθαν... το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Πριν την ανταλλαγή, στην Κιβωτό κατοικούσαν ΄Ελληνες μουσουλμάνοι (Βαλαάδες), οι οποίοι εξισλαμίστηκαν μετά από πιέσεις των τούρκων την περίοδο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, στον οποίο υπάγονταν και η περιοχή των Γρεβενών και του Βοΐου Κοζάνης.

Η Κιβωτός είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής μας, το οποίο με την εργατικότητα, τη δραστηριότητα και την προοδευτικότητα των κατοίκων του, κατάφερε να κρατηθεί και να αντέξει στις δυσκολίες των καιρών, αν και επλήγη κι αυτό, όπως όλα τα χωριά της περιοχής, από την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση.
Χαρακτηριστικό των κατοίκων της Κιβωτού, είναι η μεγάλη αγάπη τους για τη λαϊκή μας Παράδοση και οι συνεχείς προσπάθειές τους, στη διατήρηση των εθίμων, με τη διοργάνωση σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκδηλώσεων οι οποίες μεταλαμπαδεύουν τα ήθη και τα έθιμα της αλησμόνητης Πατρίδας, στις νεότερες γενιές.

Πρωτοπόρος σ' αυτές τις δράσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων του χωριού και της περιοχής, είναι και ο Αλεξιάδης Ιορδάνης ο οποίος, πέραν των άλλων, δημιούργησε με κέφι και μεράκι και με δικά του έξοδα, ένα μουσείο μέσα στο οποίο εκθέτει παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα που για πολλούς αιώνες ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά στην εποχή μας έπαψαν να χρησιμοποιούνται.
Μερικά από τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι φερμένα από τον Πόντο.
Είναι μεγάλη η προσφορά του Ιορδάνη στους κατοίκους και κυρίως στους νέους της Ελλάδας, γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από τα εργαλεία, τη ζωή και τον Πολιτισμό των Προγόνων τους.
Το Μουσείο μπορούν να το επισκέπτονται όλοι και κυρίως τα παιδιά των σχολείων της Πατρίδας μας, ΄Εχουν πολλά να κερδίσουν.

Παραδοσιακές ενδυμασίες


Παραδοσιακό νυφικό



Εργαλεία για το αλώνισμα του σιταριού


Φυσερό σιδερά - Ανέμη


Φωνόγραφος


Κόσκινο με κλωστές από έντερα Καμήλας


Χερομύλι της οικογένειας Ζάχου Σαράντη από το Πολύδενδρο.
Κατασκευάστηκε από τον Γεωργιάδη Ευστάθιο από τη Νέα Τραπεζούντα.


Επιτύμβια στήλη 1931


Ξυλάλετρο - Ζυγοί για κάρο - Ζυγοί για όργωμα


Δοχεία χάλκινα οικιακής χρήσης


Τσαγιέρα


Γουδιά - Γκαζιέρες



Τσαγιέρες


Ραπτομηχανή χειρός


Ραπτομηχανές


Τροχοί από Κάρα

Οι εικόνες παρουσιάζουν ένα μικρό κομμάτι από τα εκθέματα του Μουσείου, το οποίο περιέχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τη ζωή των κατοίκων της Κιβωτού.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το φωτογραφικό αρχείο του Στέλιου Ανδρονικίδη.
Γάμος του Στυλιανού Ανδρονικίδη με τη Σοφία


Από αριστερά: Ανθιμίδης Παράσχος, Ηλιάδης Γιάννης ,Καϊτανίδης
Στρατής, Παπαδόπουλος Νίκος και Ανδρονικίδης Στέλιος.


Από αριστερά: Ανδρονικίδης Στέλιος, Γενειάδου Λαμπρινή, Γενειάδης Γεώργιος,
Παπαδοπούλου Βασιλική, Ανδρονικίδης Χρίστος και Ευθυμία.

Γάμος της Ελένης Ανδρονικίδου με τον Αποστόλη Παπαδόπουλο από το
Σταυρό Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις