ΣΙΝΕ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα υποδέχεται την ομάδα της Τραπεζούντας στη Θεσσαλονίκη

Μέλη και φίλοι του Σωματείου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα βρέθηκαν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 στο Μουσείο Μπάσκετ της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ υποδεχόμενοι την...
ομάδα μπάσκετ της Τραπεζούντας όπου και παρέδωσαν στους ιθύνοντες της Trabzonspor Medical Park το μετάλλιο των 1200 χρόνων του Μοναστηριού και ένα ημερολόγιο των «Ιερολοχιτών» για τα 100 χρόνια του ΑΡΗ.

Στη σύντομη αναφορά του ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Σωματείου "Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα", Θεολόγος-Ιστορικός, Δρ Νεότερης Ιστορίας, Θεοδόσης Κυριακίδης, έκανε μία μικρή αναφορά στην ιστορία του σωματείου του Άρη Θεσσαλονίκης και σε μερικές από τις προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού που πέρασαν από την ομάδα όπως τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φαίδων Ματθαίου, Χάρης Παπαγεωργίου, αλλά και μεγάλοι προπονητές όπως οι Γιάννης Ιωαννίδης και Ανέστης Πεταλίδης, που βοήθησαν να γραφτεί η αθλητική ιστορία της χώρας μας, κάνοντας ταυτόχρονα υπερήφανους τους φιλάθλους του Άρη, αλλά και όλους τους Έλληνες.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «πατριάρχη» της οικογένειας του Άρη τον Ανέστη Πεταλίδη, ο οποίος καταγόταν από τον Πόντο. Συνεπώς ο Άρης έχει ιδιαίτερη και στενή σχέση γενικά με τον προσφυγικό ελληνισμό και ιδιαίτερα με τον Ποντιακό.

Η θερμή υποδοχή που έτυχε η ομάδα και η φίλαθλοι στον αγώνα με την Τραμπζονσπόρ τον ιστορικό σύλλογο της Τουρκίας που ιδρύθηκε το 1967 στην αγαπημένη Τραπεζούντα έδωσε την ιδέα και υπήρξε η αφορμή για την διοργάνωση αυτής της μικρής γιορτής. Οι Πόντιοι φίλαθλοι της ομάδας που είναι ταυτόχρονα και μέλη του Ιδρύματος Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, ενός Ιδρύματος που συνεχίζει την ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην περιοχή της Ματσούκας, το Küstül manastiri, σε συνεργασία με την ΚΑΕ ΑΡΗΣ απέδωσαν το μετάλλιο των 1200 χρόνων λειτουργίας της Μονής Περιστερεώτα σε ένδειξη φιλίας και εκτίμησης.

Μάλιστα τόνισε πως οι κοινές μας ρίζες που αποτυπώνονται στον χορό, στα έθιμα και στη μουσική είναι οι οδοδείκτες της πορείας της καταλλαγής και της συμφιλίωσης που προάγει και ο υγιής αθλητισμός. Η ευγενής άμιλλα που αναπτύσσεται μεταξύ των ομάδων έρχεται να συμπληρωθεί με τον πολιτισμό και τις μνήμες που διατηρούν οι Έλληνες από τον Πόντο. Είναι κοινό μυστικό ότι η αγαπημένη ομάδα των Ελλήνων Ποντίων στην Τουρκία είναι η Trabzonspor και στα ταξίδια που πραγματοποιούν για να επισκεφτούν τα μνημεία και τα μέρη όπου έζησαν οι πρόγονοι τους στις αποσκευές της επιστροφής πάντοτε περιλαμβάνεται ένα κασκόλ, μια μπλούζα ή ένα μπρελόκ της Trabzonspor.

Το μετάλλιο παρέδωσε ο αντιπρόεδρος τους Σωματείου, Γιάννης Αδαμίδης στον τζένεραλ μάνατζερ της Trabzonspor Medical Park, Nihat Mala και τον διευθυντή, Mehmet Alendag ενώ το ημερολόγιο των «Ιερολοχιτών» για τα 100 χρόνια του ΑΡΗ παρέδωσε ο β' αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Στάθης Παπαδόπουλος.

Τέλος ο μικρός φίλος του Άρη, γεννημένος το 2005, μέλος της Ακαδημίας ποδοσφαίρου του Άρη, Στέφανος Γαβριηλίδης έδωσε το κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας στους υπευθύνους της Trabzonspor Medical Park.


Στην ξενάγηση τους στο μουσείο οι εκπρόσωποι της τουρκικής ομάδας έμαθαν πληροφορίες για την ιστορία του ΑΡΗ και ευχαρίστησαν το Σωματείο και την ΑΡΗΣ Κ.Α.Ε. για την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο μουσείο μπάσκετ του Αυτοκράτορα.


από Theophilos Kotsidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις