ΣΙΝΕ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Καρκίνος του προστάτη: Το μυστικό για να μην εμφανίσετε ποτέ

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) φέρνει στο φως νέα δεδομένα αναφορικά με...
την προστασία των ανδρών από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα, στην Καλιφόρνια, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την πορεία της υγείας 26.346 ανδρών, ηλικίας άνω των 30 ετών.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και τι είδους χορτοφάγοι ήταν.

Όπως προέκυψε, επί συνόλου, σχεδόν 8% των εθελοντών ήταν χορτοφάγοι, άλλοι εκ των οποίων απέφευγαν όλα τα ζωικά προϊόντα και άλλοι ορισμένα.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως 1.079 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.


Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι από αυτούς ήταν αυστηρά χορτοφάγοι, αλλά τρέφονταν αποκλειστικά με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, διέτρεχαν 35% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Στον αντίποδα, όσοι ήταν μεν χορτοφάγοι αλλά κατανάλωναν αυγά και γαλακτοκομικά δεν διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν κλασική διατροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυστηρή χορτοφαγία προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη όχι επειδή αποφεύγει κάποιος το κρέας, αλλά επειδή καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες τα θρεπτικά συστατικά των φυτικής προελεύσεως τροφίμων.

«Δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συνηθέστερο καρκίνο των ανδρών, η πρόληψη έχει ουσιώδη σημασία στην προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων του», δήλωσε η ελληνικής καταγωγής δρ Παναγιώτα Μήτρου, από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) που χρηματοδότησε τη μελέτη.

«Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη βοηθά να πληρωθούν ορισμένα σημαντικά κενά στις γνώσεις μας για τις διατροφικές συνήθειες και την πρόληψη του προστατικού καρκίνου».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ισχύς της συσχετίσεως μεταξύ της αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης αυτού του καρκίνου

Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ισχύς της συσχετίσεως μεταξύ της αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

Δείτε περισσότερα θέματα για τον Καρκίνο του προστάτη εδώ