ΣΙΝΕ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Σεμινάρια αγροτικής εκπαίδευσης στο κτήμα Συγγρο

Θα ήθελες να μάθεις να φτιάχνεις το δικό σου μέλι ή τα δικά σου φυτικά καλλυντικά;
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών διοργανώνει ...40 εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια το χρόνο, για Μελισσοκομία και Οινολογία μέχρι αιθέρια έλαια και φυτικά καλλυντικά, φέρνοντας το κοινό ουσιαστικά πιο κοντά στη φύση Μέσα στο Κτήμα Συγγρού, στην Κηφισιά, πέρα από ένα υπέροχο πάρκο ιδανικό για βόλτες με ποδήλατα και τρέξιμο στη φύση, στεγάζεται το Ινστιτούτο Γεωπονικών επιστημών, με εμπειρία 115 χρόνων στην αγροτική εκπαίδευση. 
Ένα υπερ-δραστήριο ινστιτούτο το οποίο οργανώνει 40 εξειδικευμένα σεμινάρια ετησίως, που αφορούν από επίδοξους μελισσοκόμους και οινολόγους, μέχρι γονείς και παιδιά. Σεμινάρια για αρωματοποιία, τα φυτικά καλλυντικά ή τα αιθέρια έλαια χαρίζουν πολύτιμες γνώσεις και μας φέρνουν πιο κοντά με τη φύση. Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε) Άννα Μαρία Γιάντση, MSc Δασολόγος, μιλά στο People για τη δράση του ινστιτούτου.



Οι Έλληνες αγαπούν τη φύση, αλλά και το να εκπαιδεύονται γύρω από αγροτικές δραστηριότητες τόσο από επαγγελματικό ενδιαφέρον, αλλά και από αγάπη να μάθουν δραστηριότητες που μπορούν να εξελιχθούν σε ένα εξαιρετικά δημιουργικό χόμπι. Δεν είναι τυχαίο πως τα σεμινάρια του ΙΓΕπροσελκύουν περίπου 1000 εκπαιδευόμενους ανά εξάμηνο και είναι διάρκειας 80 ή 120 ωρών. Τι μπορούμε να μάθουμε μέσα από αυτά τα σεμινάρια; ΗΔενδροκομία, η Ελαιοκομία, η Αμπελουργία-Οινολογία, οι Εναλλακτικές Καλλιέργειες, η Λαχανοκομία, οι Αγροβιοτεχνίες, η Γαλακτοκομία-Τυροκομία, η Διαχείριση μικρών αγροκτημάτων, ο Επιχειρηματικός σχεδιασμός στον αγροτικό τομέα, η Καλλιέργεια μανιταριών, η Τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, τα Φυτικά καλλυντικά, η Φυτοθεραπεία, τα Αιθέρια έλαια, τα Θερμοκήπια, η Θρέψη και λίπανση καρποφόρων δέντρων, η Εκτροφή και Μεταποίηση σαλιγκαριών, οι Απεντωμόσεις – Μυοκτονίες, η Ποτοποιία, η Αρωματοποιία, οι Ξύλινες κατασκευές, οι Πρωτοποριακές και παραδοσιακές καλλιέργειες, η Υγιεινή και Ασφάλεια τροφίμων, αλλά και τα επαγγελματικά σεμινάρια 120 ωρών στον κλάδο της Μελισσοκομίας, της Κηποτεχνίας και της Ανθοδετικής, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και εργαστήρια είναι μερικά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το ΙΓΕ στις εγκαταστάσεις τους κτήματος Συγγρού. «Το Ι.Γ.Ε. προσαρμόζεται στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα και δυσπραγία που επικρατεί και αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος των σεμιναρίων διατηρείται κατα το δυνατόν σε χαμηλά επίπεδα», λέει στο People η Άννα Μαρία Γιάντση.

Προγράμματα για μαθητές
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνονται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό σχολείων. Μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολουθούν κάποιο από τα προγράμματα όπως “η κοινωνία της μέλισσας”, η “εξερεύνηση του αττικού δάσους”, “τα αρωματικά φυτά”, το πρόγραμμα “ελιά” ή “άμπελο”. «Μέσω αυτών των βιωματικών προγραμμάτων ο μαθητής εξοικειώνεται με το αγροτικό περιβάλλον, ενεργοποιείται και αναπτύσσει υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά προς το φυσικό περιβάλλον», μας λέει η πρόεδρος του ινστιτούτου.

Επίδοξοι μελισσοκόμοι
Ένα από τα πιο δημοφιλή σεμινάρια του ΙΓΕ, με μεγάλο αριθμό συμμετοχών, είναι αυτό της Μελισσοκομίας. «Τα σεμινάρια του ΙΓΕ προσελκύουν περίπου 1000 εκπαιδευόμενους ανά εξάμηνο, οι μισοί από τους οποίους εκπαιδεύονται σε βασικό ή επαγγελματικό επίπεδο στον νευραλγικό κλάδο της μελισσοκομίας. Μάλιστα, το ΙΓΕ διαθέτει και το πρώτο Μελισσοκομικό μουσείο στη χώρα, που περιλαμβάνει την πρώτη μόνιμη έκθεση Ελληνικών παραδοσιακών κυψελών με 47 κυψέλες, 3 πήλινα καπνιστήρια καθώς και διάφορα μελισσοκομικά μικροαντικείμενα», μας λέει η Άννα Μαρια Γιάντση. Φέτος το μουσείο είναι ανοικτό στο κοινό την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα από τις 09:30 έως τις 12:30, αλλά και κατόπιν συνεννόησης. «Σήμερα ελληνική μελισσοκομία αριθμεί 23.000 μελισσοκόμους και πάνω από 1.900.000 μελίσσια. Για το πώς θα επιτευχθεί η λειτουργία σύγχρονων μελισσοκομικών μονάδων ορθής μελισσοκομικής πρακτικής με μείωση του κόστους και αύξηση της αποδοτικότητας, απαιτείται κατάρτιση των μελισσοκόμων και σε αυτό το σημείο το Ινστιτούτο μας μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά», εξηγεί.

Στο πλευρό του επαγγελματία αγρότη
Το ΙΓΕ έχει στόχο να επικουρεί το έργο του επαγγελματία αγρότη σε γνωσιακό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της σύγχρονης εποχής, διαμορφώνοντας καινοτόμα προγράμματα σπουδών. «Από φέτος, εντάσσει στον κύκλο των σεμιναρίων του και νέα πρωτοπόρα προγράμματα που αφορούν τη γεωργία ακριβείας, τα πληροφοριακά συστήματα στον αγροτικό τομέα, τη διαχείριση των αγροτικών μονάδων, την εφοδιαστική αλυσίδα όπως και την παρασκευή και τυποποίηση του ελαιολάδου, την υδροπονία, αλλά ενισχύει και τα σεμινάρια του Μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων, τα Συστήματα αυτόματης άρδευσης, του Βιοκλιματικού σχεδιασμού και εξοικονόμησης ενέργειας», τονίζει η πρόεδρος του ινστιτούτου.


115 χρόνια αγροτικής εκπαίδευσης
Φέτος, συμπληρώνονται 115 χρόνια Αγροτικής Εκπαίδευσης του ΙΓΕ και 95 χρόνια από το θάνατο της εθνικής ευεργέτιδας Ιφιγένειας Α. Συγγρού. «Με αφορμή αυτή την επέτειο, πρόκειται να διοργανωθούν πολλές εκδηλώσεις, αλλά και μια σειρά εξειδικευμένων ημερίδων και ταχύρυθμων σεμιναρίων όπως η Hμερίδα με θέμα: “Τυποποίηση και Πιστοποίηση Ελαιολάδου”, αλλά και μια παρουσίαση του «προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020», μας λέει η Άννα Μαρία Γιάντση. «Σκοπεύουμε να εντάξουμε κι άλλες δραστηριότητες ώστε να ενδυναμώσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και άλλα πολλά που θα ανακοινώνουμε συνεχώς στα social media και στην ιστοσελίδα του Ι.Γ.Ε».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις