ΣΙΝΕ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

– Επιστολή σεισμόπληκτων κατοίκων Καλαμιτσίου, Μεσολάκκου και Καλοχίου

- Απειλούν με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια
– Αν μετατραπούν τα «Πατώματα» σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. 

- Επίθεση στο δήμαρχο Γρεβενών και βολές κατά Καρυπίδη και Σημανδράκου

simandrakosΜε προσφυγή στη ελληνική δικαιοσύνη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια απειλούν οι κάτοικοι των τριών σεισμόπληκτων χωριών των Γρεβενών Καλαμιτσίου, Μεσολάκκου και Καλοχίου σε περίπτωση δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στα «Πατώματα», χώρος ο οποίος προορίζεται για τη στέγαση των σεισμοπαθών.

Με επιστολή που διάβασε εκπρόσωπός τους στο δημοτικό συμβούλιο Γρεβενών εξαπολύουν δριμεία επίθεση στο δήμαρχο Γιώργο Δασταμάνη, τον οποίο κατηγορούν ως κύριο υπεύθυνο για την εξέλιξη αυτή, ενώ από τα πυρά τους δεν ξέφυγαν ούτε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος.

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές δεκάδων κατοίκων των τριών σεισμόπληκτων χωριών, οι οποίοι εμφανίζονται οργισμένοι γιατί περιμένουν στωικά 21 ολόκληρα χρόνια για τη στεγαστική τους αποκατάσταση, διάστημα στο οποίο οι γεροντότεροι απεβίωσαν με ανεκπλήρωτο το όνειρο να δουν το νέο τους χωριό. Και μετά από τόσα χρόνια που θα έπρεπε να αποκατασταθούν, βλέπουν ξαφνικά να αλλοιώνουν κάποιοι το χαρακτήρα του χώρου και να τον μετατρέπουν σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών, ενώ αναρωτιούνται μήπως θα έπρεπε να γίνουν κι’ αυτοί πρόσφυγες για να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς η Πολιτεία.
Παραθέτουμε παρακάτω αυτούσια την επιστολή των κατοίκων:
Κύριε πρόεδρε και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κύριε βουλευτά, κύριε ανιπεριφερειάρχη, κυρίες και
κύριοι:

Επειδή τα γεγονότα φαίνεται πως μας βρίσκουν όλους ή σχεδόν όλους απροετοίμαστους και λέμε σχεδόν όλους, γιατί κάποιοι και έβαλαν το «χεράκι» τους για να είμαστε όλοι εδώ και μάλλον συνεχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, θα θέλαμε μέσα από το χώρο αυτό της Δημοκρατίας, όπου όλα συναποφασίζονται με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ως κάτοικοι των τριών σεισμόπληκτων οικισμών, του Καλαμιτσίου του Καλοχίου και του Μεσολάκκου Γρεβενών να σας ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Η επονομαζόμενη ως τοποθεσία «Πατώματα» έχει ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και δεν είναι άλλο από την «Μετεγκατάσταση των χωριών μας», την οποία περιμένουμε στωικά εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια, μετά το σεισμό των 6,6 R της 13ης Μαΐου 1995.

Φαίνεται πως κάποιοι, που δυστυχώς για εμάς έχουν ονοματεπώνυμο το αγνοούν επιδεικτικά και προγραμματίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Η ατυχής και δεν ξέρουμε αν ήταν και τυχαία πρόταση του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη στις 2 Απριλίου στην Κοζάνη, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή να προτείνει το χώρο αυτό ως χώρο φιλοξενίας, είτε ως προσωρινό όπως λέει ο ίδιος μετ’ επιτάσεως τώρα, αφού πρώτα έκανε τη «ζημιά», είτε ως μόνιμο και «πρότυπο», όπως διατράνωσε προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης μας αναγκάζει όλους εμάς να πάρουμε στα χέρια μας, την τύχη αυτού του οικισμού.

Δύναμη μας οι αποφάσεις με τις οποίες δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και με τις οποίες θα προσφύγουμε όχι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί με χρήματα του ΕΣΠΑ κατασκευάστηκαν όλα τα έργα για να πάνε οι δικαιούχοι των τριών σεισμόπληκτων χωριών μας.
Και εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί κάποιοι, τόσο από το δήμο Γρεβενών όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προτρέχουν, μάλλον για να δικαιολογήσουν, είτε την πρόταση που έκαναν, είτε τις όποιες βλέψεις έχουν για αυτόν τον χώρο.
Κύριοι, ξεκαθαρίζουμε ότι οι δικαιούχοι δεν είναι μόνο όσοι δεν έχουν κάνει χρήση των σεισμοδανείων ή της κατασκευής των συμβατικών σπιτιών από τα τρία χωριά, αλλά και όλοι όσοι είχαν και έχουν περιούσια, είτε αυτό λέγεται σπίτι είτε οικόπεδο, άσχετα αν έκαναν χρήση κάποιου σεισμοδανείου. Και αυτό δεν το λέμε εμείς το λένε οι αποφάσεις με τις οποίες δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρου Καρυπίδη, που έγιναν παρουσία του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη και του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Βαγγέλη Σημανδράκου ότι «δικαιούχοι για τον οικισμό είναι μόνο 92 άτομα, ενδεχομένως και λιγότεροι» και έτσι μπορεί να γίνει χρήση για τα υπόλοιπα οικόπεδα, όχι μόνο μας εκπλήσσει, αλλά και μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία.
Δεν έγιναν τυχαία κ. Δασταμάνη, γιατί διαφορετικά θα αντιδρούσατε μπροστά στην παραποίηση των στοιχείων, που πραγματικά ισχύουν για τους δικαιούχους και αν πραγματικά πιστεύεται κάτι διαφορετικό, απ’ αυτό που λέχθηκε από τον κ. Καρυπίδη, να το πείτε εδώ και να δεσμευτείτε στο δημοτικό συμβούλιο για την αλήθεια, που είναι μία και μοναδική.

Και για να σας υπενθυμίσουμε, επειδή το Κράτος και υπόσταση έχει και συνέχεια, μην ξεχνάτε ότι στην θητεία σας ως αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών έγινε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Επομένως γνωρίζατε και γνωρίζετε όλες τις παραμέτρους και τις διαστάσεις του θέματος. Αν η άγνοια των Νόμων δεν δικαιολογείται για έναν απλό πολίτη, πόσο μάλιστα για έναν εκπρόσωπό τους;
Μην ξεχνάτε μάλιστα ότι έξω από το γραφείο σας κύριε δήμαρχε έχετε στον τοίχο κρεμασμένο και κορνιζομένο ένα τοπογραφικό διάγραμμα, που απεικονίζει το χώρο που έχει το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: «Χώρος Μετεγκατάστασης των Σεισμοπλήκτων: Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσολάκκου Γρεβενών».
Αλήθεια είχατε κανένα δικαίωμα να κάνετε την διαφορετική πρόταση για το χώρο αυτό; Είχατε κάποιο δικαίωμα να μας βάλετε σε νέες περιπέτειες, γιατί με την πρότασή σας μάλλον εξαπατήσατε και την Πολιτεία για να την διευκολύνετε στη μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων;

Αν είναι έτσι μάλλον θα πρέπει και εμείς να πάρουμε το δρόμο της προσφυγιάς μήπως και καταφέρετε να ασχοληθείτε επιτέλους και εσείς και η Περιφέρεια και η Πολιτεία για την αποκατάστασή μας.
Θα περιμέναμε από εσάς κύριε δήμαρχε να ασκείτε πίεση στην Περιφέρεια για να κληρωθούν επιτέλους τα οικόπεδά μας στο νέο οικισμό και στην Πολιτεία για να κατασκευαστούν και τα συμβατικά σπίτια όσων δεν έχουν κάνει χρήση των δικαιωμάτων σας και όχι την ατυχή αυτή πρόταση που κάνατε στον κ. Κουρουμπλή.

Έχετε όλο το περιθώριο να διορθώσετε αυτό το σφάλμα μας και προς Θεού μην μας αναγκάζετε να φανούμε στην Κοινή Γνώμη ως «ξενοφοβικοί» και ως «ρατσιστές» απέναντι στους πρόσφυγες, με την αντίθεσή μας αυτή στη δημιουργία του «Πρότυπου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη θέση Πατώματα Γρεβενών», γιατί φαντάζομαι ότι πάνω απ’ όλα προέχει η δική μας ηθική αποκατάσταση, γιατί δυστυχώς κάποιοι από τα δικά μας αγαπημένα πρόσωπα «έφυγαν» από τον κόσμο αυτό με τον καημό να δουν το νέο τους χωριό. Μην μας το στερήσετε κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Γρεβενών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις