ΣΙΝΕ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η ελπιδοφόρα συμμετοχή των Special Olympics στο 2o Acadimies Golden Cup - φωτό

Μήνυμα ισότητας έστειλε η ομάδα των Special Olympics με τη συμμετοχή της στο 2ο Acadimies Golden Cup, που διεξήχθη από τις 4 έως τις 7 Μαΐου στο...
αθλητικό κέντρο του Μακεδονικού και στα γήπεδα του στρατοπέδου Καρατάσιου, στη Θεσσαλονίκη.

Σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, η ομάδα Special Olympics συμμετείχε κανονικά στους αγώνες του τουρνουά που διοργάνωσε ο ΟΑΣΠΕ (Οργανισμός Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδας) με τη συμμετοχή 20 ποδοσφαιρικών συλλόγων σε τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες, Παίδων, Προπαίδων, Τζούνιορ, Προτζούνιορ (παιδιά γεννημένα 2001-2008).

Τα μέλη διάφορων ηλικιών της ομάδας Special Olympics ένιωσαν έτσι τη χαρά της συμμετοχής στις αναμετρήσεις, και παράλληλα δέχτηκαν την αναγνώριση και την αποθέωση για το ευ αγωνίζεσθαι από όλες τις "συμβατικές" ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Εστειλαν το μήνυμα πως "όλοι είμαστε ξεχωριστοί και όλοι ίσοι" και δεν στάθηκαν στιγμή στο αποτέλεσμα, καταφέρνοντας να αποσπάσουν μάλιστα και μία ισοπαλία.

Απέδειξαν με αυτόν τον τρόπο ότι επιθυμούν και μπορούν να αγωνίζονται με άλλα παιδιά σε τέτοιου είδους τουρνουά που έχουν ως στόχο πάνω από όλα την ψυχαγωγία.
Το γεγονός λοιπόν της συμμετοχής τους, που στηρίχθηκε από όλους με κάθε τρόπο, προσφέρει αν μη τι άλλο ένα μήνυμα ελπίδας κι αισιοδοξίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΠΕ, που στηρίζει διαχρονικά τα Special Olympics Hellas και στέκεται στο πλευρό τους με κάθε δυνατό τρόπο, βράβευσε την ομάδα που συμμετείχε στο 2o Acadimies Golden Cup.
Μάλιστα, απένειμε ξεχωριστά βραβεία στο τμήμα και στηνυπεύθυνη Β. Ελλάδας, κ. Νίνα Κωνσταντινίδου, που ήταν παρούσα και τις τρεις ημέρες στους αγώνες, επιβραβεύοντας την προσπάθεια και τη συμμετοχή!

Μετά την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, πολλοί ήταν εκείνοι οι σύλλογοι που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τη διεξαγωγή αντίστοιχων αγώνων, αλλά και ξεχωριστών παιχνιδιών"unified" δηλαδή παικτών συμβατικών ομάδων με "αντίπαλους" ομάδες αθλητές των Special Olympics Hellas!

Η πρόσκληση αυτή δηλώνει ξεκάθαρα πως μέσω των προγραμμάτων που εφαρμόζονται, βασικός σκοπός δεν είναι μόνο η κοινωνικοποίηση αλλά γίνεται καθημερινά και επί σειρά ετών μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε οι αθλητές με νοητική υστέρηση να αναπτύσσουν δεξιότητες χρήσιμες για την αυτονομία, την αυτοεξυπηρέτησή τους, τη ζωή τους γενικότερα.
Να αποτελούν, δηλαδή, ένα ισότιμο κομμάτι κοινωνίας και να γίνουν γνώστες της κουλτούρας και του πολιτισμού της χώρας μας.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει με ιδιαιτερότητα τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Ειδικά, δε, για τους ενήλικες με νοητική υστέρηση, δεν υπάρχει μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, ούτε καν σε επίπεδο υποδομών.
Όλα τα αντίστοιχα Κέντρα που λειτουργούν σε ολόκληρη την Επικράτεια, βασίζονται αποκλειστικά στην πρωτοβουλία των πολιτών, είτε μέσω Συλλόγων Γονέων, είτε ιδιωτών. Αλλά ακόμα κι αυτές τις προσπάθειες, η Πολιτεία είτε αρνείται να τις δει, είτε εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλή στην οικονομική υποστήριξη.

" Ο ΟΑΣΠΕ στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης του, δίνει καθημερινά αγώνα για να μπορέσουν οι αθλητές με Νοητική Υστέρηση να ενταχθούν σε αυτή την κοινωνία, τόσο την τοπική όσο και την ευρύτερη. Μέσω της στοχευμένης δράσης του, προσθέτει ένα λιθαράκι σε αυτό που εμείς ονομάζουμε και αντιλαμβανόμαστε ως έκφανση πολιτισμού",ανέφερε στο acadimies.gr η πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδας, διοργανώτρια του τουρνουά, Δώρα Ιωακειμίδου, για να συνεχίσει:

" ο ΟΑΣΠΕ αποτελεί μια «γέφυρα» συνεργασίας και συνύπαρξης, ώστε όλοι οι άνθρωποι, με Αναπηρία ή χωρίς, να θεωρούνται αλλά και να είναι και στην πραγματικότητα ίσοι.
Να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε προκαταλήψεις ή ρατσιστικές αντιδράσεις και να πάψει η κοινωνία να είναι απέναντι, αλλά δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις