ΣΙΝΕ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Νέο μισθολόγιο στρατιωτικών - τί απαιτούμε - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών

Ενόψει της κατάθεσης του νόμου που θα αφορά το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ελλήνων στρατιωτικών, η Ομοσπονδία μας, έτοιμη να αντιπαρατεθεί και να διεκδικήσει τα νόμιμα και...
διαχρονικά μη καταβληθέντα για όλους εν γένει τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και με όπλο, πλέον, την υπ΄ αριθμ. 1125/2016 νέα απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιώνει για πολλοστή φορά την ΠΟΕΣ και διατάσσει ουσιαστικά το επερχόμενο μισθολόγιο να μην μπορεί να πέσει κάτω από τα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, μέσα στις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρμοδίους οικονομικούς φορείς και θα καταθέσει συγκεκριμένη μελέτη - πρόταση για το υπόψη μισθολόγιο, με την ελπίδα ότι θα εισακουστεί.

Η πρόταση του νέου ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών θα υιοθετεί την αρχιτεκτονική και τη λογική του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκε με το ν.4024/2011, το οποίο συναρτά τη μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου με τη χορήγηση βαθμού και συνδέει το βαθμό που κατέχει κάθε φόρα ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό. Οι υπάλληλοι κατατάσσονται σε κατηγορίες βάσει της εκπαιδευτικής τους βαθμίδας και εξελίσσονται στους βαθμούς που προβλέπει η κατηγορία τους. Στον κάθε βαθμό κάθε κατηγορίας αντιστοιχεί ένας βασικός μισθός. Η λογική του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκε προσφάτως με το ν.4354/2015 και η οποία εισάγει την καινοτόμο ιδέα της αποσύνδεσης της μισθολογικής εξέλιξης από την όμοια βαθμολογική, απορρίφθηκε ως παντελώς ασύμβατη με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα στο οποίο η ευθύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το επίπεδο εκπαίδευσης και το διοικητικό βαθμό, που απονέμεται στο στρατιωτικό, μόνο μετά από αυστηρή αξιολόγηση, που γίνεται από τα Συμβούλια Κρίσεων κατά τις τακτικές και έκτακτες κρίσεις των στελεχών. Η δε αξιολόγηση βασίζεται σε σταθερούς δείκτες προσόντων και απόδοσης που βαθμολογούνται ετησίως μέσω των Ατομικών Εκθέσεων Ικανότητας και σταθμίζονται καθημερινά από τα όργανα της Διοίκησης.

Το ανωτέρω προτεινόμενο υπό την ΠΟΕΣ νέο ειδικό μισθολόγιο θα επιδιώκει να πετύχει τα εξής:


1. Απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού των αποδοχών.

2. Σύνδεση των αποδοχών με το διοικητικό βαθμό, τη φέρουσα ευθύνη, το επίπεδο εκπαίδευσης και το χρόνο απασχόλησης.

3. Δικαιότερη και ορθολογικότερη κλιμάκωση των μισθολογικών κλιμακίων και του ΕΧΥ μέχρι τα 38 έτη.

4. Ορθολογικότερη κατανομή του μισθολογικού κόστους προς άμβλυνση των διαφορών μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων στελεχών διατηρώντας παράλληλα τη σχετική διαφορά θέσης – αμοιβής.

5. Δημιουργία κινήτρων παραμονής.

6. Αύξηση των κρατήσεων υπέρ κύριων ασφαλιστικών φορέων και μετοχικών ταμείων προς ενίσχυση των αποθεματικών τους.

7. Θεσμοθέτηση αμοιβής για την υπερωριακή εργασία πέραν του πενθημέρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις