ΣΙΝΕ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Δίλοφο Ιωαννίνων:Το πανέμορφο χωριό με τους 39 κατοίκους που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα!

Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. 
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στις πλαγιές της...
Τύμφης και ανήκει στο δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. 

Ο πληθυσμός του είναι 39 κάτοικοι (2001), οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Η απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα στο χωριό έχει βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του. 
Απέχει 32 χλμ. από τα Ιωάννινα.





Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Σωποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και στα βλάχικα σημαίνει »τόπος με πολλά νερά». 
Το Δίλοφο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, με πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά, πέτρινες βρύσες. Ένα μονοπάτι, πολύ κοντά στην είσοδο του χωριού, θα σας οδηγήσει στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του χωριού και τον επιβλητικό πλάτανο, κάτω από τον οποίο θα έχετε την ευκαιρία να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας στην ταβέρνα το »Σωποτσέλι», που λειτουργεί από το 1901.





Στο Δίλοφο υπάρχει το αρχοντικό του Μακρόπουλου, ύψους 13,5 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μια κοπέλα από το γειτονικό χωριό, Κουκούλι. 
Όταν εγκαταστάθηκαν στο Δίλοφο, στο σπίτι του γαμπρού η κοπέλα εξέφρασε έντονη νοσταλγία για το χωριό της. Τότε, λοιπόν ο σύζυγος έχτισε το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του ν’ αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα πατώματα!!Ο οικισμός χρονολογείται από το 540, όταν εισέβαλαν οι Σλάβοι στην Ήπειρο κι οι κάτοικοι του Πιτουρνίου μετοίκησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό. Αργότερα, και οι κάτοικοι ενός άλλου κοντινού χωριού με το τότε όνομα Ζλάροβο μετακινήθηκαν στο Σοποτσέλι, ίσως το 1583.



Το 1870, το χωριό είχε 550 κατοίκους και ένα ελληνικό σχολείο, ενώ αργότερα δυο, ένα θηλέων κι ένα αρρένων. Ωστόσο, μαστιζόταν από επιδρομές και ληστείες και έτσι μειώθηκε ο πληθυσμός του. Το 1940 είχε 140 κατοίκους!

πληροφοριες wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις