ΣΙΝΕ

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες; Αυτά είναι τα 5 επικρατέστερα σενάρια

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έκθεση της Credit Suisse παρουσιάζει πέντε σενάρια για την Ελλάδα.


Το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σε έκθεσή του αναφέρεται σε πέντε εκδοχές για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης από το πιο αισιόδοξο που είναι το άμεσο κλείσιμό της, μέχρι το πιο δυσοίωνο, την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, οι πέντε πιθανότητες κατάληξης των διαπραγματεύσεων είναι:

1) Να δοθεί άμεσα λύση
Το πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές με οδυνηρό συμβιβασμό της ελληνικής πλευράς που, στην περίπτωση αυτή, θα αποδεχθεί και θα ψηφίσει τα μέτρα που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.Σύμφωνα με την έκθεση, στις 6 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν στο ΔΝΤ οι δύο εκθέσεις που έχει εκπονήσει για την Ελλάδα και θα καθοριστεί η περαιτέρω στάση του. Αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο και για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

2) Να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος
Η ελληνική πλευρά θέλει μεγαλύτερη απομείωση του χρέους, λιγότερες μεταρρυθμίσεις και χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, το ΔΝΤ που θέλει χαμηλότερα πλεονάσματα, μεγαλύτερη ελάφρυνση, αλλά περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι Ευρωπαίοι θέλουν μικρότερη ελάφρυνση χρέους και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν δεν βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις, η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει για Μάρτιο ή Απρίλιο, το αργότερο. Αυτό δεν είναι άσχετο με τις Γαλλικές εκλογές, ώστε να μην πολωθεί το πολιτικό κλίμα.

3) Μικροπολιτική Με βάση αυτή την εκδοχή, θα επαναληφθούν όσα συνέβησαν το 2015, όταν η διαπραγμάτευση «τραβούσε» με στόχο να πετύχει η κυβέρνηση την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Όπως όμως σημειώνει η Credit Suisse, αυτή η στρατηγική δεν απέδωσε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και να επέλθει ύφεση. Αυτή τη φορά μπορεί να μην είναι εσκεμμένη η τακτική, αλλά να προκύψει λόγω των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία.

4) Πρόωρες εκλογές (πριν το καλοκαίρι)Σύμφωνα με την έκθεση, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν. Παρότι όπως σημειώνεται, οι περισσότεροι βουλευτές δεν συμφωνούν με αυτή την προοπτική, καθώς πιθανόν θα χάσουν τη βουλευτική τους έδρα, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται η Νέα Δημοκρατία, αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στους επόμενους δυο με τρεις μήνες.

5) Grexit; Η έκθεση επικαλείται τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Η Credit Suisse αναφέρει ότι δεν θα είχε νόημα για την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και χαρακτηρίζει επιζήμια για τη χώρα μια τέτοια συζήτηση.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: