ΣΙΝΕ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Νευρική ανορεξία: Τα σημάδια ότι κάποιος ξεφεύγει από την κανονική δίαιτα

Η νευρική ανορεξία είναι μια σύνθετη διατροφική διαταραχή με τρία βασικά χαρακτηριστικά: την άρνηση του ατόμου να...
διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, τον έντονο φόβο ότι θα παχύνει και πλήρως μια διαστρεβλωμένη εικόνα του υγιούς σώματος.

Αν και τα άτομα με νευρική ανορεξία κατά κανόνα αρνούνται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι η ασθένεια αυτή είναι σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα. Το φαγητό και τα θέματα που σχετίζονται με το βάρος είναι συμπτώματα κάτι βαθύτερου. Πράγματα όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά, η ανασφάλεια, η πίεση να είναι κανείς “τέλειος”, ή το αίσθημα ότι δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα στην ζωή του, είναι εκείνα που προκαλούν κατά βάθος τη νευρική ανορεξία.

Με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, μπορείτε να βοηθήσετε ένα άτομο με νευρική ανορεξία να ξεφύγει από το αυτοκαταστροφικό “μοτίβο” διατροφής και να ανακτήσει την υγεία και την αυτοπεποίθησή του.

Πρώτα απ' όλα, όμως, πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε τις διαφορές στην συμπεριφορά εκείνου του ατόμου που είναι ανορεξικό με εκείνο που απλά ακολουθεί κάποια δίαιτα, έστω και αυστηρή.

Υγιής δίαιτα
Υγιής δίαιτα είναι μια προσπάθεια να ελέγξετε το βάρος σας

Η αυτοεκτίμησή σας βασίζεται σε κάτι περισσότερο από το σωματικό βάρος και την εικόνα του σώματος

Κρίνετε την απώλεια βάρους ως έναν τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία και την εμφάνισή σας

Ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος με έναν υγιή τρόπο

Ανορεξία
Η δίαιτα είναι μια προσπάθεια να ελέγξετε τη ζωή και τα συναισθήματά σας

Η αυτοεκτίμησή σας βασίζεται εξ ολοκλήρου στο βάρος σας και στο πόσο αδύνατοι είστε

Κρίνετε την απώλεια βάρους ως μέσο για την επίτευξη της ευτυχίας

Το να γίνετε αδύνατοι είναι το μόνο που έχει σημασία και η υγεία σας δεν σας απασχολεί.

Σημάδια συμπεριφοράς και συμπτώματαΑπό εκεί και πέρα, για να βοηθήσετε κάποιο άτομο που πιθανώς έχει νευρική ανορεξία, θα πρέπει επίσης να διακρίνετε τα σημάδια και τα συμπεριφορικά συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Κάνει δίαιτα παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατος/η: Ακολουθεί αυστηρούς περιορισμούς στην δίαιτα. Τρώει μόνο ορισμένες τροφές με λίγες θερμίδες. Θεωρεί ότι απαγορεύεται πάση θυσία να φάει “κακές”, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη.

Εμμονή με τις θερμίδες, τα γραμμάρια λίπους και τη διατροφή γενικότερα: Διαβάζει αναλυτικά τις ετικέτες των συσκευασιών τροφίμων, ζυγίζει διαρκώς την κάθε τροφή, διαβάζει πολλά βιβλία διατροφής και πιθανώς διατηρεί “αρχείο” ή “ημερολόγιο” με το τι ακριβώς έφαγε και πότε.

Προσποιείται ότι τρώει ή ψεύδεται σχετικά με τα γεύματα: Κρύβει ή πετάει τρόφιμα για να αποφύγει να τα καταναλώσει. Βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για να μην καθίσει με άλλους να γευματίσει (“Έφαγα πολύ το μεσημέρι” ή “Το στομάχι μου δεν αισθάνεται καλά” κλπ).

Εμμονή με τις τροφές: Συνεχώς σκέφτεται τις ιδιότητες των τροφών. Τείνει να μαγειρεύει συχνά για τους άλλους, να συλλέγει συνταγές, να διαβάζει περιοδικά τροφίμων, ή να κάνει σχέδια για κοινωνική έξοδο με γεύμα, χωρίς, αλλά να τρώει τελικά πολύ λίγο.

Παράξενες ή μυστικές “τελετουργίες” σχετικά με τις τροφές: Μπορεί να αρνείται να φάει μαζί με άλλους ή σε δημόσιους χώρους. Επίσης έχει περίεργη συμπεριφορά όπως το να κόβει την κάθε τροφή με συγκεκριμένο τρόπο ή να μασάει την τροφή και να την φτύνει, ή να τρώει πάντα στο ίδιο πιάτο κλπ.

Σημάδια και συμπτώματα της ανορεξίας στην εικόνα του/της ασθενούς για το σώμα του/της

Δραματική απώλεια βάρους: Ταχεία, δραματική απώλεια βάρους χωρίς κάποια ιατρική αιτία.

Πιστεύει ότι είναι υπέρβαρος/η, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανώς λιποβαρές άτομο: Μπορεί επίσης να υποστηρίζει ότι έχει πάρα πολύ λίπος σε ορισμένα μέρη όπως το στομάχι, τους γοφούς, ή τους μηρούς.

Εμμονή με την εικόνα του σώματος: Παθιάζεται με το βάρος, το σχήμα του σώματος, ή το νούμερο των ρούχων που φοράει. Συχνά, όταν ζυγίζεται ανησυχεί και εκνευρίζεται για την παραμικρή διακύμανση στο βάρος του/της.

Είναι άκρως επικριτικός/ή για την εμφάνισή του/της: Ξοδεύει πολύ χρόνο μπροστά στον καθρέφτη ελέγχοντας για “λάθη”. Υπάρχει πάντα κάτι να επικρίνει. Ποτέ δεν είναι “αρκετά λεπτός/ή”.

Αρνείται πεισματικά ότι είναι αδύνατος/η: Αρνείται ότι το χαμηλό σωματικό βάρος είναι πρόβλημα, ενώ προσπαθεί να το κρύψει (πίνοντας πολύ νερό πριν από ζυγιστεί, ή φορώντας ρούχα φαρδιά ή μεγάλου μεγέθους).

iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: