ΣΙΝΕ

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Τα επικίνδυνα μικρόβια που κρύβει το μπάνιο σας...

Το μπάνιο πολλών σπιτιών μπορεί να είναι «καταφύγιο» μικροβίων και επικίνδυνων μικροοργανισμών, που προκαλούν ακόμη και λοιμώξεις.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσαν ότι τα υπολείμματα αποξηραμένου σαπουνιού που επικάθονται στην αδιάβροχη κουρτίνα της μπανιέρας, στα πλακάκια ή αλλού, αποτελούν εστία βλαβερών μικροβίων και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Οι ερευνητές περισυνέλεξαν αποξηραμένα υπολείμματα από τις αδιάβροχες κουρτίνες μπάνιων σε διάφορες περιοχές.

Όταν επιχείρησαν, μέσω ειδικής διαδικασίας, να εξακριβώσουν το DNA των υπολειμμάτων διαπίστωσαν την ύπαρξη δύο βασικών τύπων μικροοργανισμών: των σφιγγομονάδων και των μεθυλοβακτηριδίων.

Οι δύο παραπάνω κατηγορίες βακτηριδίων προκαλούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ευκαιριακές λοιμώξεις, οι οποίες πλήττουν άτομα που διαθέτουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τους ηλικιωμένους και όσους ακολουθούν ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη πως οι μικροοργανισμοί τρέφονται χάρη σε πτητικές χημικές ουσίες που εκκρίνονται από το ανθρώπινο σώμα αλλά και από τους πλαστικοποιητές, δηλαδή χημικές ουσίες που ευνοούν την ευκαμψία των κουρτινών.

Όταν κάποιος βήχει ή αποβάλλει αέρια ενώ κάνει μπάνιο προκαλεί την παραγωγή χημικών ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, σημειώνουν οι ειδικοί.

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και ο αέρας που βρίσκεται λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού σε μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό, μπορεί να περιέχει βακτηρίδια που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: