ΣΙΝΕ

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στον κορινθιακό κόλπο. Αισθητός σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά

Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.02 π.μ στον Κορινθιακό Κόλπο, 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κορίνθου, σύμφωνα με το... αυτόματο σύστημα καταγραφής σεισμών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο, είχε εστιακό βάθος 5 χμ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή καταστροφές. Το γεωδυναμικό ινστιτούτο δίνει μέγεθος 4,6 και το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο δίνει μέγεθος 5,1 Ρίχτερ

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή του στο Facebook, ενημερώνει ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και σημειώθηκε 34 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο λεκανοπέδιο Αττικής, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα λόγω του «σχεδόν επιφανειακού» επίκεντρου, σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή υλικές ζημιές.
«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε o πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «η περιοχή δεν είναι αθώα και έδωσε στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς», ενώ ο ίδιος επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν ο κύριος.

«Ο σεισμός εκδηλώθηκε στον ανατολικό Κορινθιακό σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή από πλευράς σεισμικότητας. Από εκεί προέρχονται μεγάλοι σεισμοί. Η περιοχή δεν είναι αθώα. Κοντά είναι και οι Αλκυονίδες και όλα τα μεγάλα τεκτονικά γεγονότα στην περιοχή. Αυτό δε σημαίνει ότι ακολουθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να είμαστε πιο σίγουροι» είπε.

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ερωτηθείς για τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06.02 το πρωί με επίκεντρο την παραλία της Δομβραίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι η περιοχή αυτή, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες έχει βεβαρημένο ιστορικό, έχει δώσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε. Θέλω να πιστεύω -πρόσθεσε- ότι θα είναι ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, ως και την Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: