ΣΙΝΕ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

5 μυστικά για ασφαλείς μετακινήσεις τα Χριστούγεννα (video)

Τις ημέρες των γιορτών πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, πεζοί κατακλύζουν τα εμπορικά κέντρα των πόλεων που...
γίνονται σχεδόν αδιάβατα. Πολλές στάσεις για αγορές, δημιουργούν το αδιαχώρητο στους δρόμους οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, θα να είναι βρεγμένοι, χιονισμένοι και, στη χειρότερη περίπτωση, παγωμένοι.

Οι γιορτινές μέρες απαιτούν περισσότερη εγρήγορση, ηρεμία στην οδήγηση και τη γνώση κάποιων απλών αλλά πολύ χρήσιμων μυστικών που θα κάνουν πολύ πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις σας. Διότι ο στόχος μας είναι πάντα να περάσουμε με υγεία και καλή διάθεση τις γιορτές, κρατώντας μόνο υπέροχες αναμνήσεις. 

Γι’ αυτό:
1. Χρειάζεστε οραρότητα

Τις πολύ κρύες ή υγρές μέρες, τα παράθυρα των αυτοκινήτων θαμπώνουν. Πάντα με A/C ανοιχτό, αφήστε το σύστημα θέρμανσης να απορροφήσει την υγρασία. Μην την σκουπίζετε με τα χέρια, αφήνουν σημάδια. Αν υπάρχει πάγος εξωτερικά, τότε το ειδικό εργαλείο αφαίρεσης θα κάνει τη δουλειά. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αφήσετε αρκετή ώρα το σύστημα θέρμανσης με τον αέρα στο παρμπρίζ, να λειώσει τον πάγο.

2. Προσοχή στη φόρτωση

Δεν αφήνουμε τσάντες, αντικείμενα και κουτιά «χύμα» στο κάθισμα ή στην εταζέρα πίσω. Σε απότομο φρενάρισμα, θα γίνουν «επικίνδυνα ιπτάμενα αντικείμενα». Ότι έχετε να μεταφέρετε πέραν ατόμων, πάντα στο χώρο αποσκευών.

3. Όχι σαν κρεμμύδι στο τιμόνι

Τις κρύες μέρες χρησιμοποιούμε χοντρά μπουφάν, γάντια, κασκόλ, σκούφους. Στην οδήγηση, όλα τα παραπάνω πρέπει να αφαιρούνται. Μειώνουν την κινητικότητα, εμποδίζουν –τα μπουφάν ειδικά- τις ζώνες να λειτουργήσουν σωστά ή μπερδεύονται στα χέρια μας, ο λόγος για τα κασκόλ. Ρυθμίστε τον κλιματισμό ή το σύστημα θέρμανσης ιδανικά στους 22 βαθμούς και βγάλτε τις… στρώσεις προστασίας.

4. Το δέντρο – φυσικό ή τεχνητό, στην οροφή

Μπράβο, αγοράσατε δέντρο. Η μεταφορά του όμως, χρειάζεται προσοχή. Ιδανικά πρέπει να τοποθετηθεί στην οροφή, σε σχάρα ή ράγες, να δεθεί σωστά με ειδικούς ιμάντες, όχι ελαστικούς, και να μην εξέχει πέραν του 30% του μήκους του αμαξώματος, σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Για ένα αυτοκίνητο 4 μέτρων δηλαδή , όχι πάνω από 1.2 μέτρα.

5. Κρατείστε τις αποστάσεις

Δεν επιβάλλεται για λόγους ευγένειας, αλλά ασφάλειας. Αν ο δρόμος είναι βρεγμένος αυξήστε τουλάχιστον στο διπλάσιο την απόστασή σας από προπορευόμενα οχήματα. Αν είναι παγωμένος και ανάλογα την κλίση, πολύ περισσότερο. Τις γιορτινές ημέρες οι στάσεις των οχημάτων είναι πολλές και κάποιες φορές απρόβλεπτες. Αντί να περάσετε το ελεύθερο χρόνο σας στο φαναρτζή –στην καλύτερη περίπτωση- καλύτερα είναι στο σπίτι με οικογένεια ή φίλους. 


Καλά Χριστούγεννα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: