ΣΙΝΕ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Κίνημα ΑλλαγήςΑυτό είναι το νέο σήμα (Φωτο)

Με την παρουσίαση του νέου σήματος του Κινήματος Αλλαγής, ένα ρόδο με κόκκινο, μπλέ και πράσινο χρώμα ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Οπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά συμβολίζει το ρόδο της ελπίδας με αναφορές στις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής Παράταξης. Σηματοδοτεί το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της. Νωρίτερα τέθηκαν σε ψηφοφορία και εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία η διακήρυξη, το καταστατικό και το πρόγραμμα του νέου φορέα.

Προτάσεις που αφορούν στο πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, στην ποσόστωση κατά 1/3 στα όργανα και τα ψηφοδέλτια των φύλων και επιμέρους λεπτομέρειες για θητεία πρόκειται να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

Επίσης εγκρίθηκε το οργανωτικό σχήμα μεταξύ των οποίων και η σύνθεση της Κ.Ε και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής τα πρόσωπα που προτείνουν.

Οι ομιλίες
"Απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο στα εκατομμύρια των αγνοημένων από κυβέρνηση" είπε η Φώφη Γεννηματά κλείνοντας το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Γενικό Προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά κλείνοντας τη συζήτηση στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Για μας δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη Κεντροαριστερά που δεν ακουμπά πάνω τους κι εκείνοι δεν νοιώθουν ότι μπορούν να ακουμπήσουν σε μας. Δεν μπορεί να υπάρξει Κεντροαριστερά που δεν συναισθάνεται την απόγνωση του ανέργου. Που δεν κατανοεί το μόχθο και τις καθημερινές δυσκολίες του αγρότη, του μεροκαματιάρη, του εργαζόμενου. Που δεν στηρίζει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας.

Που δεν αντιλαμβάνεται ότι η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Που δεν κατανοεί τις αγωνίες της νέας γενιάς.

Ο καθένας και η καθεμιά από όλους αυτούς είναι στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος .Η δική τους αγωνία και ανάγκη γίνεται η δική μας έγνοια.

Πάνω σε αυτή τη βάση θα οικοδομήσουμε την πολιτική μας δράση με ενότητα », ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Έθεσε μετά το συνέδριό το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα «είτε γίνουν αύριο το πρωί, είτε το φθινόπωρο, είτε τον Μάιο του 2019, σε κάθε περίπτωση οι εκλογές είναι κοντά!Ουσιαστικά η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο», όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι: «Τα σύννεφα πάνω από την χώρα έχουν πυκνώσει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αγκομαχεί κάτω από το βάρος των προβλημάτων και των εσωτερικών της αντιθέσεων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ανά πάσα στιγμή.

Με αφορμή τις χθεσινές προτάσεις για συνεργασία από τους κ. Δραγασάκη και Μητσοτάκη , η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φάνηκαν να διαγκωνίζονται στην ανάγκη για συνεργασίες.

«Αλλά δεν τα κατάφεραν , δεν έπεισαν.

Όψιμα βέβαια, μετά από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες.

Αν τότε στην αρχή της κρίσης, όπως είπε και ο Γιώργος , το πίστευαν και το έκαναν, τα πράγματα για τη χώρα και τους πολίτες θα ήταν αλλιώς.

Αλλά οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπεύθυνους του εκτροχιασμού της οικονομίας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κράτησαν την Ελλάδα 8 χρόνια μέσα στην κρίση.'Αλλαξαν μυαλά τώρα; Με την ακραία πόλωση και το διχασμό βάζουν σε κίνδυνο και πάλι την εθνική προσπάθεια.

Η στροφή τους είναι εικονική. Μόνο η καρέκλα για τους μεν και τα κουκιά για τους δε, τους ενδιαφέρουν.

Εμείς βαδίζουμε στη δική μας λεωφόρο, έχουμε το δικό μας γαλαξία .

Ζητάμε τη δύναμη από τους πολίτες για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση».

Κατέθεσε τη πολιτική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής από 12+1 κρίσιμα ζητήματα πολιτικής που μπορούν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας. Συγκεκριμένα:

1) Εθνική Γραμμή για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και Ανάκτηση της αξιοπιστίας της. 'Αμεση ελάφρυνση του δημόσιου χρέους χωρίς νέες δεσμεύσεις που θα επιτρέψει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι θα απελευθερωθούν πόροι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

2) Αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας. Προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων αλλά και κίνητρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέλουμε παραγωγή νέου πλούτου και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με ασφαλείς εργαζόμενους.

3) Ένα σταθερό Φορολογικό Σύστημα που διασφαλίζει την δίκαιη διανομή του πλούτου, και την παροχή κινήτρων για την τόνωση της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας, τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Καμία ανοχή στην Φοροδιαφυγή.

4) Ενίσχυση της χρηματοδότησης της Οικονομίας, τόσο με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όσο και με την αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος.

Προστασία όμως της Α' κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.

5) Μετατροπή του Υπερταμείου από Ταμείο Εκχώρησης, σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να αντληθούν πόροι για την Ανάπτυξη και το Ασφαλιστικό Σύστημα.

6) Στήριξη του Έλληνα Αγρότη, για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, με την μείωση του κόστους παραγωγής, την προοδευτική μείωση φόρων και εισφορών και την κατοχύρωση του αφορολόγητου των ενισχύσεων.

Με την αποτροπή της επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

7) Ριζική αλλαγή και αποκομματικοποίηση του κράτους. Να δώσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις αλλά και στην ανασφάλεια των εργαζομένων.

Με την αξιοκρατία, την αξιολόγηση, την διαφάνεια, την λογοδοσία στο προσκήνιο.

Με ενίσχυση της Αποκέντρωσης μεταφέροντας τολμηρά πόρους και αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Με επέκταση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

8) Μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Κράτους με γνώμονα την Κοινωνική Αποτελεσματικότητα και την σωστή αξιοποίηση των πόρων.

Νέο ΕΣΥ με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, προσβάσιμες σε όλους.

Σταθερά και μόνιμα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

Αλλαγή του Ασφαλιστικού Συστήματος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης σε αυτό.

Κατώτερο εγγυημένο επίπεδο σύνταξης στα 500 ευρώ.

9) Πολιτικές για την ένταξη των ανέργων με την επιδότηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και πολιτικές για την βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου.

Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του Κατώτερου μισθού μέσα από την ΕΓΣΣΕ.

10) Αλλαγή στο Σύστημα Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, παρέχοντας ίσες δυνατότητες στην νέα γενιά για γνώση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας με αξιοπρεπείς όρους, ανταπόκριση στις νέες συνθήκες της ψηφιακής εποχής.

Απελευθερώνουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τα κατάλοιπα του παρελθόντος και τις λογικές του ασφυκτικού κρατικού ελέγχου.

11) Ενίσχυση στους θεσμούς της Δημοκρατίας, και του Κράτους Δικαίου. Αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουμε για:

την πολιτική σταθερότητα, τον σταθερό "εκλογικό κύκλο

την κατάργηση σειράς προνομίων του Πολιτικού Συστήματος.

την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της.

την αποτελεσματικότερη και διαφανή στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών.

τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων.

την αλλαγή της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς μικροκομματικά επικοινωνιακά παιχνίδια.

12) Προάσπιση χωρίς όρους και συμβιβασμούς των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους και την αντιμετώπιση των κάθε μορφής διακρίσεων.

και ακόμη

12+1) Στήριξη της Νέας Γενιάς της πατρίδας μας, με μέτρα που παρέχουν περισσότερες δυνατότητες για επιχειρηματικότητα, εξέλιξη, εργασία, δημιουργία οικογένειας, αλλά και με κίνητρα για συμμετοχή των νέων ανθρώπων στην πολιτική της χώρας.

«Και εδώ επιτρέψτε μου μια παρένθεση για μια πολύ σημαντική συζήτηση που έγινε σήμερα στο πλαίσιο του Συνεδρίου μας. Παρά την εύλογη δυσπιστία και τα ερωτηματικά που προκαλούν οι Κυβερνητικοί χειρισμοί, προτείνουμε να κινηθεί επί τέλους η Κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς», τόνισε η κ. Γεννηματά .

Απαντώντας στη κριτική για τον τρόπο που έγιναν οι διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο η Φώφη Γεννηματά απάντησε:

«Απαντώ με μια φράση. Όλα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους.Σ' αυτό το Συνέδριο

Αποφασίζουμε για την νέα ιδεολογική Διακήρυξη, τις βασικές κατευθύνσεις του Προγράμματός μας, τις θέσεις μας για τα Εθνικά Θέματα και την πορεία της Ευρώπης.

Αποφασίζουμε για το νέο Καταστατικό μας, που θα εφαρμοστεί στην πληρότητά του μέχρι το επόμενο Συνέδριό μας.

Αποφασίζουμε για τη συνθετική, αναλογική συγκρότηση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Αμέσως μετά προχωρούμε την οργανωτική συγκρότηση.

Με τον νέο Γραμματέα, το ενιαίο πολιτικό κέντρο, με το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία, τους Ενιαίους Τομείς.

Με Ενιαίο Γραφείο και Εκπρόσωπο Τύπου.

Με την ακόμα πιο λειτουργική ενοποίηση των Κ.Ο ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο.

Με την οργανωτική συγκρότηση με ανοιχτές διαδικασίες βάσης του Κινήματος Αλλαγής από κάτω προς τα πάνω αρχίζοντας από το επίπεδο του Δήμου και στη συνέχεια σε επίπεδο νομού. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εξειδικεύσει και θα αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση της μέχρι τέλος Απριλίου το συγκεκριμένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του».

Στ.Θεοδωράκης: "Το Κίνημα Αλλαγής να γίνει το ρεύμα ανανέωσης"

«Τα μεγάλα έργα θέλουν μεγάλες συμπράξεις. Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Το μέλλον δεν θα μας περιμένει. Οι καιροί απαιτούν τόλμη και ευθύνη. Όχι μόνο από την ηγεσία αλλά από όλους μας. Ο ανορθολογισμός, ο συντηρητισμός και ο λαϊκισμός πρέπει να πάψουν να καθορίζουν τις τύχες μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από το Κίνημα Αλλαγής. Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών.Ένα πραγματικό Κίνημα, μιας πραγματικής Αλλαγής», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Σημείωσε ότι "οι συνεργασίες φέρνουν λύσεις. Η σύνθεση δίνει δύναμη" και πρόσθεσε "θέλουμε να κατευθύνουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλά για να συμβούν αυτά, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς! Να είμαστε αυστηροί με τα λάθη μας. Κάποιοι φοβούνται να αναφερθούν στα λάθη αλλά δεν είναι αυτός ο δρόμος. Ο κόσμος ξέρει τις μεγάλες στιγμές μας, ξέρει και τα λάθη μας. Αν κρύβεις τα λάθη σκιάζεις και τις μεγάλες στιγμές. Η μεγαλοφυΐα του Ελευθερίου Βενιζέλου, το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, η αποτελεσματικότητα του Κώστα Σημίτη, το θάρρος του Γιώργου Παπανδρέου... αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε....Και απέναντι η δειλία των αντιπάλων μας".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι "τα ιδρυτικά συνέδρια είναι σημεία συνάντησης των τολμηρών , τα ιδρυτικά συνέδρια είναι τόποι παραγωγής πολιτικής. Τα ιδρυτικά συνέδρια δεν είναι πεδία για ασκήσεις κομματικών μηχανισμών και πίστευα ότι όλοι είχαμε βγάλει συμπεράσματα από τις μάχες χαρακωμάτων από τις λιστομαχίες από όλα αυτά που μικραίνουν και απομονώνουν τα πολιτικά κινήματα. Εγώ θα επιμείνω. Το νέο Κίνημα δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών. Αλλά μια συμμαχία που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Μια συμμαχία χωρίς επετηρίδα" και τόνισε "εγώ το έχω ήδη πει και τολμώ να το πω κι εδώ μπροστά σας. Στην πολιτική μπήκα για 8 χρόνια. Ήδη έχω κλείσει τα 4. Ας δεσμευτούμε λοιπόν Νίκο εμείς οι νεότεροι ότι θα δώσουμε με την προσωπική μας στάση το παράδειγμα της ανανέωσης. Για να νικήσουμε δεν αρκεί να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Υπάρχουν εκεί έξω πολλοί άνθρωποι με τις δικές μας ανησυχίες και πρέπει να τους συναντήσουμε. Το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον. Δεν έχουμε χρόνο για στρογγυλά λόγια που κολλάνε παντού. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Η χώρα θέλει δυνατό τιμόνι από ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει δουλειά και παραγωγή".

"Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει το ρεύμα ανανέωσης" είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογράμμισε ότι "με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού Φιλελευθερισμού πρέπει να προχωρήσουμε στα νέα μονοπάτια της σύγχρονης ευρωπαϊκής προοδευτικής σκέψης".

Επιτέθηκε στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας επιμένουν να βλέπουν την κρίση με τα παραμορφωτικά γυαλιά του λαϊκισμού που στοίχισε πολύ στη χώρα. "Ο ένας στα Ζάππεια και ο άλλος στα πεζοδρόμια, διέδωσαν την μεγάλη απάτη ότι η κρίση φεύγει όταν σκίζεις τα μνημόνια. Και ποτέ δεν ζήτησαν συγνώμη για τα ψέματά τους, ποτέ δεν παραδέχθηκαν τα λάθη τους" είπε.

Μιλώντας για τα δομικά προβλήματα της χώρας στη Δημόσια Διοίκηση και την Παιδεία σημείωσε ότι η οπισθοδρόμηση συνεχίζεται. "Και εδώ χρειάζεται η συνωμοσία των λογικών. Αυτών που σκέφτονται, προσπαθούν, βελτιώνουν. Γι΄αυτό δημιουργήθηκε το Ποτάμι και γι΄αυτά παλεύει αυτά τα 4 χρόνια! Αν δεν γκρεμίσουμε αυτά τα δύο κάστρα της οπισθοδρόμησης, δεν θα έρθουν πίσω οι πεντακόσιες χιλιάδες που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τα ρολά θα παραμένουν κατεβασμένα και οι νέοι άνεργοι θα παραμένουν παροπλισμένοι -υποαπασχολούμενοι στη μαύρη εργασία- με τις δεξιότητές τους μέρα με την ημέρα να αχρηστεύονται" τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι "δημιουργήσαμε το Κίνημα Αλλαγής. Κίνημα και όχι κόμμα, που συνειρμικά παραπέμπει στα λάθη του κομματικού κράτους και των κομματικών μηχανισμών. Τα πρώτα βήματα ήταν καλά, τα δύσκολα όμως είναι μπροστά μας. To Kίνημα Αλλαγής μπορεί να υπάρξει μόνο ως κίνημα τόλμης και ευθύνης. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να γράψουμε νέες σελίδες; Τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες θα φανεί".

Θ.Θεοχαρόπουλος: "Είναι πολλά τα σημεία που δεν μπορούμε να συναντηθούμε για μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ"

«Η χώρα έχει ανάγκη μιας διακυβέρνησης με απόλυτη προτεραιότητα στις εθνικές ανάγκες, αντί να εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του υφιστάμενου κακέκτυπου δικομματισμού. Σε κάθε περίπτωση αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το νέο φορέα μας και όχι οι μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ , Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε τόσο τη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για διάλογο ενός αστερισμού -συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων και το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία. Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε συγκεκριμένα: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Δραγασάκης χθες από αυτό εδώ το βήμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων, αναφέρθηκε σε προοδευτικές συνεργασίες. Συγκυβερνούν με τους ΑΝΕΛ και τολμούν και μιλούν για προοδευτικές συνεργασίες. Μάλλον αυτοκριτική για τις ασκούμενες πολιτικές κάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με τον εθνικολαϊκισμό και έχει φτάσει στο σημείο να συγκυβερνά τρία χρόνια με τον Έλληνα Λεπέν, με τις ομοφοβικές και ακροδεξιές του θέσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, το τζαμί κ.ά.. Και ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Δραγασάκης αναζητούν προοδευτικό προσανατολισμό για μετά το τέλος των μνημονίων. Είναι πιθανό με αυτά βέβαια που υπογράφουν, όπως το Υπερταμείο, να εννοούν για μετά από έναν αιώνα, αλλά όπως θα έλεγε και ένα άλλο «προοδευτικό» στέλεχος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Ζουράρης «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε;» Ας τον αναζητήσει λοιπόν καλύτερα ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό προσανατολισμό εντός της κυβέρνησης του, στους ΑΝΕΛ, στην καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς και στους «γνήσιους αριστερούς» όπως ο Πολάκης.

Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης από αυτό εδώ το βήμα χθες μας είπε ότι είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Όχι κ. Μητσοτάκη είναι πολλά τα σημεία για τα οποία δεν μπορούμε να συναντηθούμε. Η παράταξη σας είναι προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα. Είναι το σημείο εξάλλου που τα βρίσκει η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Το απέδειξε ουκ ολίγες φορές όπως με το Μακεδονικό όπου υποχώρησε στον λαϊκισμό για να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια, με τη φαρμακευτική κάνναβη, με την ανοχή του ρατσιστικού λόγου εναντίων αθίγγανων, με το σύμφωνο συμβίωσης και πολλά άλλα». Όσον αφορά την μετεκλογική στάση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, πρότεινε να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για «πολιτικό κλίμα εξαιρετικά τοξικό και διχαστικό, με άρωμα εμφυλιοπολεμικής διαμάχης, μακριά από τις ανάγκες του σήμερα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στήνουν ένα σκηνικό πρωτοφανούς πόλωσης για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Δεν πρέπει όμως να πέσουμε στην παγίδα να αντικαταστήσουμε το σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το 73» με το σύνθημα «έχουμε σήμερα χούντα». Αυτό διευκολύνει την πόλωση». «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας οδηγούν σε έναν νέο εθνικό διχασμό με μοναδικό κριτήριο τα μικροκομματικά οφέλη», συνέχισε καλώντας όλους να μην απογοητεύσουν τον κόσμο της λογικής και της μετριοπάθειας». «Οι μετριοπαθείς δυνάμεις χάνουν από μια τέτοια πολωτική συνθηματολογία. Τους υπόλοιπους δεν τους ενδιαφέρουν τα σκάνδαλα αλλά η σκανδαλολογία. Δεν τους ενδιαφέρει η απόδοση δικαιοσύνης αλλά η κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα. Δεν μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι «ποιος είναι πιο συμμορίτης». Στο τέλος θα πληρώσουν η χώρα και οι πολίτες, ενώ κερδισμένες θα είναι η ακροδεξιά και οι φερόμενες ως αντισυστημικές δυνάμεις».

'Ασκησε οξεία κριτική στη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς «βαλτώνει την οικονομία, απαξιώνει τους θεσμούς, αποστρέφεται τις ανεξάρτητες αρχές, κατασυκοφαντεί το πολιτικό σύστημα. Και όλα αυτά στο όνομα της αριστεράς και της δημοκρατίας. Είναι όμως αριστερό και δημοκρατικό:

να εξαθλιώνεις την κοινωνία και σε αντάλλαγμα να μοιράζεις επιδόματα;

η συνέχιση του κρατισμού και του πελατειακού συστήματος;

να επιχειρείς την κατάληψη του κράτους;

να παρεμβαίνεις στη δικαιοσύνη;

να ελέγχεις την έκφραση γνώμης των ανεξάρτητων αρχών;

να επιτρέπεις την γενικευμένη ασυδοσία;

Και πολλά άλλα, με άλλοθι το επικίνδυνο ιδεολόγημα ότι έχουμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία. Αυτή είναι μια αριστερά με την οποία δεν έχουμε και πολλά κοινά. Για εμάς αριστερά χωρίς δημοκρατία και χωρίς σεβασμό του κράτους δικαίου δεν νοείται», ανέφερε.

Σχετικά με την συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επεσήμανε πως αν το συνέδριο είχε διεξαχθεί πριν από την εκλογή επικεφαλής, όπως είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ , πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα θα είχαν αποφευχθεί. «Το ισοζύγιο είναι όμως σαφώς θετικό. Εξάλλου για ό,τι έχει συμβεί αυτά τα χρόνια, σε αυτό το ταξίδι της κεντροαριστεράς, ισχύει πάντα το ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», είπε και τόνισε :«Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις μακριά από προσωπικές και συλλογικές ανασφάλειες. Η ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού σε μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την εκλεγμένη επικεφαλής Φώφη Γεννηματά θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία που θα μπερδέψει τους πολίτες εάν συνεχίσει, να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας με νέο όνομα και εντός Βουλής άλλη εικόνα με ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες».

Σχετικά με το όνομα του νέου φορέα, σχολίασε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι πιο ευρύ, όχι συγκυριακό, να μπορεί να εκφράζει καλύτερα όλο το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, προτείνοντας ονομασία με βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, όπως Δημοκρατικό Κόμμα ή Προοδευτική Παράταξη

«Τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα, ιδίως στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι πολυσυλλεκτικά,. Είναι φυσικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, να εκφράζονται και να συντίθενται διαφορετικές απόψεις και αποχρώσεις », κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Διαφώνησε ο Νίκος Ανδρουλάκης με το τρόπο συμφωνίας για τη νέα Κ.Ε του Κινήματος Αλλαγής

Αίσθηση προκάλεσε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκης ο οποίος αφενός επεσήμανε με νόημα πως δεν βοηθά ούτε ο ηγεμονισμός, ούτε η Βαβυλωνία κι αφετέρου τοποθετήθηκε σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο κ. Ανδρουλάκης διαφώνησε με το να τίθεται εκ νέου το δίλημμα «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ;» .«Θέλουν το Κίνημα Αλλαγής χρήσιμο μεν , πλην όμως αδύναμο, εμείς, όμως, το βράδυ των επόμενων εκλογών θα είμαστε χρήσιμοι ισχυροί. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας: να είναι μεγάλο το εκλογικό αποτέλεσμα για το Κίνημα Αλλαγής» υπογράμμισε .

Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς ξεκαθάρισε πως εάν θέλουν οι πολίτες να κυβερνήσει , ας τιμήσουν με την ψήφο τους και εάν το βράδυ των εθνικών εκλογών επικροτήσουν το Κίνημα Αλλαγής είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο αυτό με καθαρή προγραμματική συμφωνία και ιεραρχημένες προοδευτικές προτεραιότητες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αντίθετος στην απόφαση να μην υπάρξουν ψηφοφορίες εν όψει και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας εν όψει των ερχόμενων εκλογών.

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη ριζοσπαστικής ανανέωσης του νέου φορέα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το 2060 δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό του να διεκδικώ αξιώματα». Απέρριψε δε τους συμβιβασμούς, που καθηλώνουν, όπως είπε, τασσόμενος υπέρ της σύνθεσης, αλλά και υπέρ μίας ξεκάθαρης και ενιαίας πολιτικής στρατηγικής. Πρόσθεσε ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα και αυτό, όπως είπε, πρέπει να είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα της Δημοκρατικής παράταξης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε ορισμένα λάθη που έγιναν τον τελευταίο καιρό τονίζοντας ότι οι προτάσεις που καταθέτει δεν κρύβουν καμιά ιδιοτέλεια. «Μοναδική μου αγωνία είναι να μην απογοητεύσουμε την προσδοκία των 212.000 πολιτών που μας έδωσαν την ελπίδα. Και μας τίμησαν με την συμμετοχή τους στο νέο αυτό εγχείρημα στις 12 Νοέμβρη».

Επεσήμανε ότι ήταν λάθος μήνυμα στον ελληνικό λαό η εικόνα διαμοιρασμού της παράταξης. «Έπρεπε να είχε προκριθεί μια δημοκρατική διαδικασία με τους χιλιάδες ανθρώπους που μας τίμησαν, είτε μέσω των συνέδρων είτε μέσω της βάσης για να επιλέξουν αυτοί τους αντιπροσώπους τους και μάλιστα να βάλουμε και κάποιες δικλίδες ασφαλείας να υπάρχει πολυφωνία. Όχι όμως να υπάρχει διορισμός. Ήταν ένα λάθος μήνυμα προς την Ελληνική κοινωνία που δεν βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα του διορισμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε την εξής πρόταση: «Αυτή η Κεντρική Επιτροπή να ονομασθεί προσωρινή και να είναι μια δέσμευση ότι θα μείνουμε όλοι ενωμένοι, θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Την επόμενη μέρα να κάνουμε ένα συνέδριο πραγματικό».

«Πρέπει να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Πρέπει να αγωνιστούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους», τόνισε .

Γ.Καμίνης: "Για λόγους εθνικούς και προστασίας του πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας"

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τονίζοντας ότι "για λόγους εθνικούς και προστασίας του πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας". Παράλληλα σημείωσε "ότι χρειάζεται "ενιαία φωνή, ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα" για να έχει επιτυχία το εγχείρημα.

Το χειρότερο για μένα είπε "είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν κάνουν τίποτε για να απαλλαγούμε από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος. Το κομματικό κράτος θα είναι πάντα κράτος διεφθαρμένο. Και αυτή η κυβέρνηση στήνει κομματικό κράτος.Η συγκέντρωση εξουσίας παράγει ανομία με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Φθείρει τους θεσμούς γιατί της είναι εμπόδιο η διάκριση των εξουσιών. Η έλλειψη λογοδοσίας, οι κλειστές δομές οδηγούν σε κατάχρηση εξουσίας. Οι πράξεις τους δείχνουν ότι αποτελούν ατόφιο τμήμα του σάπιου μέρους της μεταπολίτευσης."

"Με τα βοσκοτόπια του ενός, τα κουμπούρια του άλλου, τις στολές παραλλαγής του τρίτου, τις στημένες κατηγορίες, τους διαβλητούς διαγωνισμούς που ακυρώνονται στο ΣτΕ, μολύνεται η δημοκρατία μας" πρόσθεσε ο Γιώργος Καμίνης.

Επίσης υποστήριξε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης χαίρονται οι ισχυροί ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι υποστηρίζοντας ότι "πρέπει να συντρίψουμε το παραμύθι της δήθεν κοινωνικής πολιτικής του κ. Τσίπρα. Γιατί με την αναστάτωση, το διχασμό, την σύγχυση που παράγει κάθε φορά η κυβέρνηση, μόνο οι ισχυροί χαίρονται, που μέσα στην κρίση γίνονται ισχυρότεροι, όπως και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του παράγει ανισότητες και κοινωνική αδικία. «Σκίζει» μνημόνια και μετά υποχρεώνεται να κόψει συντάξεις. Διευρύνει τις ανισότητες, από το 2015 και μετά. Και τώρα με τα φάρμακα δεν ξεσκεπάζει σκάνδαλα, δεν κοιτά την ουσία, πώς δηλαδή θα κατοχυρωθούν τα γενόσημα, πώς θα πέσει η τιμή στο φάρμακο. Συσκοτίζει την πραγματική φύση των κυκλωμάτων, προστατεύει τους ισχυρούς του φαρμάκου, γιατί στρέφει την προσοχή στις εντυπώσεις, στα ονόματα των πολιτικών του αντιπάλων, αυτά που αναρτά σε λίστες προγραφών. Είναι απολύτως φανερό ότι από αυτή την παρωδία της προανακριτικής δεν κερδίζει ούτε ο ασθενής, ούτε ο αδύναμος, ούτε ο φτωχός".

Παράλληλα έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή υποστηρίζοντας ότι "η δημοσιονομική κραιπάλη της διακυβέρνησης Καραμανλή ακόμη συγκαλύπτεται από τη σκοπιμότητα να στιγματιστεί το κυρίαρχο κόμμα της Μεταπολίτευσης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ".

Μιλώντας για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Καμίνης είπε ότι χρειάζεται "ενιαία φωνή, ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, όχι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω" και πρόσθεσε "δεν με ενοχλούν οι διαφωνίες, με ενδιαφέρουν όμως πολύ οι διαδικασίες επίλυσής τους, οι θεσμοί δηλαδή και η κουλτούρα διαλόγου που αναπτύσσεται. Όλα αυτά πάντως υπό την προϋπόθεση ότι καταλήγουμε να μιλάμε με μια φωνή. Το είπα επανειλημμένα και θα το επαναλαμβάνω ακούραστα: ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να έχουμε ενιαία φωνή παντού. Υπάρχουν απλοί άνθρωποι που μας υποστηρίζουν μεν, αλλά δεν συμμετέχουν στον κομματικό μικρόκοσμό μας. Με το ένστικτο πάντως που συχνά τους διακρίνει, αρνούνται να κατανοήσουν ότι επιμένουμε να κρατάμε χωριστά κομματικά μαγαζάκια. Αν λοιπόν επικρατήσει τελικά η εντύπωση ότι στη συλλογική προσπάθεια κάποιοι είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω, το εγχείρημα θα αποτύχει καθώς ο λαός δεν θα μπει σε λεπτομέρειες και θα καταδικάσει το σύνολο της αναγεννητικής προσπάθειας που έχουμε αναλάβει..."

"Το λέω απλά και ξεκάθαρα αν πηγαίνουμε "λίγο μαζί και λίγο χώρια" το γνωστό "βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας και μετά τα ξαναλέμε" θα το ακούσουμε στην κάλπη" τόνισε.

Τέλος ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις τρεις προϋποθέσεις για να προχωρήσει το Κίνημα Αλλαγής: "Να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν. Στη μεταπολίτευση είτε με τα φάρμακα, είτε με τη SIEMENS διακινήθηκε πολιτικό χρήμα που τροφοδότησε κομματικούς κι εκλογικούς μηχανισμούς. Μολονότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και απαράδεκτο, κάθαρση δεν έχει ακόμη επέλθει Είτε αυτό αφορά σε πρόσωπα που έχουν ατόφια την πολιτική ευθύνη από τις θέσεις που κατείχαν, είτε αφορά σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, αυτό το αθέμιτο χρηματικό «κόστος» της δημοκρατίας οφείλουμε να το εξαφανίσουμε.

Επίσης να ξεφύγουμε από τα κλισέ της προηγούμενης εποχής: Να γίνουμε ριζοσπαστικά κριτικοί όχι απέναντι στην Ευρωπαϊκή ιδέα και τη δημοκρατία, αλλά απέναντι στην παρακμάζουσα κυρίαρχη συντηρητική εκδοχή της που έχει καταλάβει και μεγάλο τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας.

Και τέλος να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Να σεβαστούμε και να κάνουμε πολιτική μας τις αξίες και τις αγωνίες των ανθρώπων".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις