ΣΙΝΕ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΕΛΓΑ: Η προκήρυξη για τα αντιχαλαζικά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη του Υπομέτρου 5.1 του ΠΑΑ, με το οποίο οι αγρότες ενισχύονται για την εγκατάσταση συστημάτων...
πρόληψης ζημιών (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα). Ο ΕΛΓΑ είναι ο φορέας που θα «τρέξει» το Πρόγραμμα. Σε αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, ανέφερε ότι «την Τετάρτη (21/3) η πρόσκληση θα πάει στη Διαχειριστική του ΠΑΑ 2014-2020». Η διαφορά με τα αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος είναι ότι η επιδότηση από το 60% τώρα θα φτάνει έως το 80% για τους μεμονωμένους αγρότες και στο 100% για τα συλλογικά σχήματα. Οι αιτήσεις στήριξης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τις 100.000 ευρώ, ενώ για συλλογικό σχήμα έως 1.000.000 ευρώ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες οι οποίες επιδοτούνται είναι:

1/ Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης συστημάτων προστασίας των καλλιεργειών από παγετό, χαλάζι και βροχή

2/ Γενικές δαπάνες (σύμβουλοι, μηχανικοί κ.λ.π.) σχετικές με την επένδυση.

Η επιλογή των αιτήσεων που θα επιδοτηθούν θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, με μέγιστη βαθμολογία τα 100 μόρια και ελάχιστη τα 40. Προβάδισμα θα δίνεται σε Νέους Αγρότες, συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών) και σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα δυσμενών καιρικών φαινομένων. 

K.Z

Δεν υπάρχουν σχόλια: