ΣΙΝΕ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ψάχνεις τον έρωτα; Σε ποια μέρη να βγαίνεις για να βρεις σύντροφο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται να γνωρίσουν είτε έναν/μία σύντροφο είτε φίλους.


Και παρόλο που ζούμε στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης, όσο εύκολο είναι να έχει κανείς διαδικτυακούς φίλους, τόσο δύσκολο φαίνεται ότι είναι να αποκτήσει κανείς φίλους με σάρκα και οστά.
Υπάρχει όμως ελπίδα;
Φυσικά! Αλλά για να γνωρίσει κανείς νέο κόσμο θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να μη γκρινιάζει και διαμαρτύρεται από τον καναπέ του σπιτιού του.

Τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν σύντροφο/φίλους
ü Διαμαρτύρονται ότι είναι μόνοι τους
ü Γκρινιάζουν στον εαυτό τους ή σε όποιον βρουν να τους ακούσει
ü Περνάνε άπειρες ώρες στην τηλεόραση και στον καναπέ του σπιτιού τους και δε βγαίνουν
ü Συνήθως έχουν λίγες ή καθόλου δραστηριότητες
ü Σπαταλάνε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο αλλά όχι με αληθινούς ανθρώπους
ü Βρίσκουν δικαιολογίες για να μη βγαίνουν
ü Δεν αντιλαμβάνονται με ποιο τρόπο η δική τους στάση γίνεται απωθητική στους άλλους: πχ όταν το στρες του να γνωρίσουν κάποιον τους κάνει να έχουν τόση ένταση ή να γραπώνονται από τους άλλους, με αποτέλεσμα αυτοί τους αποφεύγουν

Σας παραθέτω 11 ιδέες για να γνωρίσετε νέο κόσμο και -ποιος ξέρει;- πιθανόν και το σύντροφο της ζωής σας

1. Όταν σας προσκαλούν κάπου να πηγαίνετε
Είτε είναι γενέθλια, βαφτίσια, γάμος, ή απλώς μια φιλική συγκέντρωση, θα πρέπει να πάτε! Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους ενώ δηλώνουν ότι θέλουν να γνωρίσουν νέα άτομα, συχνά βρίσκουν δικαιολογίες και δεν πάνε εκεί που τους καλούνε. Για παράδειγμα λένε «δεν θα ξέρω κανέναν», «τι να πάω να κάνω..», «δεν είναι για μένα", «θα βαρεθώ» κλπ. Το πρόβλημα με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι τελικά γίνονται αυτοεκπληρούμενη προφητεία: αν δεν πάει κανείς εκεί που τον καλούν προφανώς μειώνει τις πιθανότητές του να γνωρίσει νέους φίλους και μηδενίζει τις πιθανότητές του να δει παλιούς γνωστούς ή συναδέλφους. Να θυμάστε ότι στη κοινωνική ζωή ισχύει το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»: όσο περισσότερο κοινωνικοποιείστε τόσο ευκολότερα το συνεχίζεται.

2. Που πηγαίνουν οι φίλοι σας από το Facebook; Πάτε κι εσείς και συναντήστε τους
Δεν εννοώ να πάτε ακάλεστο, αλλά υπάρχουν πολλές ομιλίες, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις που πάνε οι διαδικτυακοί σας φίλοι. Αναζητήστε σελίδες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά σας, παρακολουθήστε τις, κάντε σχόλια και δώστε το «παρών» διαδικτυακά σε πρώτη φάση. Σημειώστε το που και πότε, κάντε κλικ στη σελίδα/πρόσκληση και απαντήστε ότι θα πάτε στην εκδήλωση και εμφανιστείτε! Και να θυμάστε ότι κι εσείς κάνετε χάρη στους διοργανωτές της εκδήλωσης, γιατί με τη συμμετοχή σας συμβάλλετε στο να πάει καλά η εκδήλωση. Κάντε μια προσπάθεια να γνωριστείτε με άλλους ανθρώπους. Θα εκπλαγείτε όταν αντιληφθείτε πόσο θέλουν και οι άλλοι να κάνουν νέες γνωριμίες (αλλά πιθανότατα φοβούνται όπως κι εσείς, οπότε κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή!).

3. Ξεκινήστε γυμναστήριο ή ένα άθλημα:
Αερόβια άσκηση, γιόγκα, πιλάτες, kickboxing, μπάσκετ… Διαλέξτε! Είναι ένας καλός τρόπος για να φροντίσετε το σώμα σας και την εξωτερική σας εμφάνιση (κάτι που θα σας τονώσει την αυτοπεποίθηση) αλλά και για να γνωρίσετε καινούργια άτομα.


4. Ξεκινήστε ένα χόμπι ή μία δραστηριότητα:Μαθήματα μαγειρικής, ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, ταγκό, κλπ. Μαθαίνοντας κάτι καινούργιο ανανεώνεστε, γνωρίζετε καινούργιο κόσμο, αποκτάτε νέο κοινωνικό δίκτυο και περνάτε καλά στο κοινωνικό κομμάτι του χόμπι σας. Ακόμα και αν δε γνωρίσετε σύντροφο στα μαθήματα, θα κάνετε νέες γνωριμίες και ποτέ δεν ξέρετε σε ποιους διαθέσιμους φίλους τους θα σας συστήσουν οι νέοι σας φίλοι…

5. Ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό
Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην ψυχική υγεία, μας διαβεβαιώνουν όλες οι επιστημονικές έρευνες! Προσφέροντας το χρόνο σας και τη βοήθειά σας βελτιώνετε τη διάθεσή σας ενώ παράλληλα βρίσκεστε σε μία ομάδα ανθρώπων με αντίστοιχα ενδιαφέροντα. Τι είναι αυτό που ‘μιλάει’ στην ψυχή σας; Προσφέρετε εθελοντικά και θα αλλάξει η ζωή σας!

6. Μιλήστε με αγνώστους
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το να μιλήσετε με έναν άγνωστο σας ανοίγει νέους δρόμους γνωριμίας. Φυσικά υπάρχουν και οι ενοχλητικοί άγνωστοι, ή άτομα τα οποία δεν τα εμπιστεύεστε ή το ένστικτό σας λέει να τα αποφύγετε- κάντε αυτό ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που νιώθετε ασφάλεια να ανταλλάξετε μερικές κουβέντες με έναν άγνωστο, οπότε κάντε το, δεν ξέρετε που μπορεί να οδηγήσει…

7. Πάρτε σκύλο

Το να αποκτήσετε ένα σκυλάκι είναι ένα ωραίο δώρο στον εαυτό σας, επειδή δημιουργείτε έναν δεσμό αγάπης και εμπιστοσύνης με τον τετράποδο φίλο, σας δίνει την ευκαιρία να βγείτε στη φύση για περπάτημα καθημερινά και σας βελτιώνει τη διάθεση. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να πιάστε κουβέντα με βάση το κοινό ενδιαφέρον σας για τα κατοικίδια και να γνωρίσετε και άλλα άτομα στη γειτονιά σας που έχουν σκύλο και ανάλογα ενδιαφέροντα.

8. Δεχτείτε να σας συστήσουν σε κάποιο άτομο για σοβαρή γνωριμία
Αν παρατηρήσατε, σκόπιμα δε χρησιμοποιώ τη λέξη ‘προξενιό’, επειδή είναι φορτισμένη αρνητικά. Ωστόσο, το να σας συστήσουν οι φίλοι σας σε κάποιο άτομο που το γνωρίζουν και θεωρούν ότι θα ταιριάζατε μαζί του, αυτό είναι διαφορετικό και πολύ θετικό. Ας μη ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές γνωρίζουμε ανθρώπους μέσω άλλων ανθρώπων που ήδη ξέρουμε.

9. Αρχίσετε να συχνάζετε κάπου
Είτε το μέρος που σας αρέσει είναι το γυμναστήριο είτε το καφέ της γειτονιάς σας, το να γίνετε τακτικοί και να συχνάζετε σε ένα μέρος είναι ένας καλός τρόπος να νιώσετε άνετα σε αυτό το χώρο, να έχετε μια αίσθηση ελέγχου αλλά και αναγνωρισιμότητα. Το να καλλιεργήσετε αυτή την αίσθηση της οικειότητας θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση να μιλήσετε σε άλλα άτομα, καθώς και οι άλλοι θα σας γνωρίζουν σαν γνωστό πρόσωπο σε αυτό το μέρος.

10. Κάνετε περισσότερα πράγματα μόνοι σας
Δυο μεγάλα πράγματα συμβαίνουν όταν είστε μόνοι: είναι πιθανότερο να μιλήσετε σε άλλους και είναι πιθανότερο να σας μιλήσουν άγνωστοι άγνωστοι. Και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας γνωριμίας, φιλίας ή σχέσης. Αν ντρέπεστε στην αρχή, πάρτε μαζί σας το τάμπλετ σας, ένα βιβλίο, ή κάτι για να απασχοληθείτε.


Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις