Οι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες των φρεγατών Belh@arra είναι οι εξής:

1: Στη συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
2: Συνεισφέρει σε όλους τους τομείς πολέμου.
3: Στη ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
4: Στη συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

To vradini.gr επικοινώνησε με τον Πλοίαρχο (Ε)Α κύριο Νίκο Ντίγκο και απάντησε στα φλέγοντα ζητήματα που έχουν παρουσιαστεί.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο ελληνικός στόλος χρειάζεται ενίσχυσή;

 Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί και είναι μια ισχυρή ναυτική δύναμη για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, που στο πέρασμα του χρόνου συνεχώς ανανεώνεται, όπου σήμερα ο στόλος περιλαμβάνει ικανοποιητικό αριθμό πολεμικών πλοίων που αποτελείται από (μεγάλα/μικρά) πλοία επιφανείας, καθώς και από άλλα πλοία υποστήριξης κτλ.. Στο ερώτημά σας εάν χρειάζεται ενίσχυση, προφανώς και χρειάζεται, όχι όμως σε επιπλέον αύξηση του αριθμού των κατεχομένων πλοίων επιφανείας, αλλά σε ενίσχυση και αναβάθμιση των μέσων και των συστημάτων αντιμετώπισης των όποιων αποτρεπτικών εχθρικών ενεργειών. Η τεχνολογία των σύγχρονων οπλικών και Η/Ν συστημάτων, που παράγονται συνεχώς αναβαθμισμένα με περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες, όπου αναγκαστικά στο μέλλον θα αποτελέσει μονόδρομο για το ΠΝ η απόκτησή τους.

 Τα πλοία μας πόσο παλιά είναι? Θεωρούνται λειτουργικά;

    Η δύναμη του Ελληνικού στόλου αποτελείται από μεγάλα πλοία επιφανείας τις φρεγάτες που είναι και η κύρια δύναμη κρούσης και πέραν των εκσυγχρονισμών που έχουν γίνει σε αυτά, στην πλειονότητά τους θα τα θεωρήσουμε ως σκαριά «μέσης ηλικίας» που ορισμένα από αυτά πλησιάζουν τα 40 έτη ενεργούς δράσης και μέχρι το 2030 θα απαιτηθεί η απόσυρση τους και συγκεκριμένα των φρεγατών τύπου «S». Η ναυπήγηση των Ολλανδικών φρεγατών τύπου «S» και η απόκτησή τους, έγιναν την δεκαετία του 1980 και μετά και αναμφίβολα παρουσιάζονται κατά καιρούς διάφορες βλάβες, που αντιμετωπίζονται έγκαιρα από το πολύ καλό και εξειδικευμένο προσωπικό που έχουμε. Γενικότερα το ΠΝ  που έχει πληγεί τα τελευταία έτη από την στασιμότητα στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων του, έχει αποδείξει ότι είναι ικανό να ανταπεξέλθει στην υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων μας που επεκτείνεται σε ακτίνα 15.000 χιλ. ακτών και παράλληλα να προασπίζει όχι μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ανάμεσα στα νησιά μας, αλλά και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, μακριά από τις βάσεις του, στην ανοιχτή θάλασσα.

Είναι καλύτερο να παίρνουμε ευρωπαϊκά πλοία σε σύγκριση πχ με τα
αμερικάνικα, μιας και είναι αποδοτικότερα για τις θάλασσες μας;

Όσον αφορά στο ερώτημά σας για την σύγκριση μεγάλων πλοίων επιφανείας κρούσης, μεταξύ Ευρωπαϊκών σε σχέση με Αμερικάνικα, κατ’ εμέ δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης και αυτό που τα κάνει αποτελεσματικότερα είναι αρχικά ο σχεδιασμός του, σε τι αποσκοπεί να αντιμετωπίσει και το κυριότερο τι οπλικά και ΗΝ συστήματα φέρει. Προσωπικά από τα βιώματά μου σε αμφότερα πλοία, διακρίνω ένα βασικό παράγοντα, αυτόν της διαβίωσης στο πλοίο, όπου στα Ευρωπαϊκά πλοία δίδετε περισσότερη έμφαση και βαρύτητα στις συνθήκες διαβίωσης εντός του πλοίου, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην ψυχολογία του πληρώματος.

Ποια είναι τα στοιχεία που διακρίνουν τις Belh@ra;

 Τις φρεγάτες BELHARRA που αποσκοπεί να πάρει το ΠΝ και ο απώτερος στόχος του είναι για τουλάχιστον 4 με 6 πλοία, καθώς έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο απόκτησης με την Γαλλική Κυβέρνηση, όπου στόχος είναι να δοθεί ένα αρχικό ποσό για την έναρξη της ναυπήγησης των δύο πρώτων πλοίων σύμφωνα με τον σχεδιασμό ναυπηγήσεων του Γαλλικού Ναυτικού και ακολούθως τα πλοία να παραδοθούν στο Π.Ν. Με γνώμονα πως από τα επόμενα έτη η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καλύτερες δημοσιονομικές συνθήκες θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο τίμημα του προγράμματος. Τα ανωτέρω σαφώς και θα ενισχύσουν την αμυντική θωράκιση της χώρας που θα μετατραπεί σε έναν ακόμη περισσότερο ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα, τόσο της χώρας μας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου, καθόσον η φρεγάτα αυτή, είναι ικανή να εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, επιχειρώντας μόνη της ή εντός ενός ναυτικού σχηματισμού, πραγματοποιώντας αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στην ανίχνευση αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης και οι ικανότητες που έχει να ανταποκρίνεται σε νέες απειλές όπως ο ασύμμετρος πόλεμος, η υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο, κτλ. Η εν λόγω φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της εθνικής μας κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η επάνδρωση αυτών θα γίνει από το προσωπικό των φρεγατών τύπου «S», καθόσον αυτές θα τεθούν σταδιακά σε κατάσταση απόσυρσης (παροπλισμού) και με την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού που θα ακολουθήσει στην εκμάθηση όλων των συστημάτων του πλοίου, θα τεθεί στην διάθεση της προάσπισης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Τα στελέχη του ναυτικού έχουν αρκετό προσωπικό για να βρίσκεται στο αιγαίο;

Δεν είναι μόνο η αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης του στόλου, για την οποία απαιτούνται μεθοδικά και ταυτόχρονα άμεσα βήματα, εδώ και καιρό έχει σημάνει το καμπανάκι για την άμεση λήψη μέτρων, αλλά το κυριότερο για την εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν στη βιωσιμότητα του σημαντικότερου οπλικού συστήματος που διαθέτει το ΠΝ, το ανθρώπινο δυναμικό του, που αποτελεί σήμερα τον πολλαπλασιαστής ισχύος, ως αυτό χαρακτηρίζεται και είναι αντιμέτωπο με δυο μεγάλες απειλές, την γήρανση και την υποστελέχωση των μονάδων. Οι εν λόγω απειλές προήλθαν κυρίως από την μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και την μη πρόσληψη ικανού αριθμού επαγγελματικών οπλιτών και σε συνδυασμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, της μείωσης των λειτουργικών εξόδων του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ και των Επιτελείων, με τις παράλληλα αυξημένες απαιτήσεις, συμμετοχές και υποχρεώσεις του κάθε πλοίου, που έχει ως αποτέλεσμα, να επιφέρει μεγάλη κόπωση και παρατεταμένη αϋπνία στο προσωπικό, στο να εκτελούν συνεχώς υπηρεσίες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τι πιστεύετε πως θα γίνει στο μέλλον με την Τουρκία, πόσο κοντά
είμαστε σε μία πολεμική κρίση ή ατύχημα;

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία με το καθεστώς του Ερντογάν, και τον αποκλεισμό της χώρας του από τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου, καθώς και την απομόνωση του από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα ποσά που αντλούν τα βραχυπρόθεσμε και μακροπρόθεσμα εξοπλιστικά της προγράμματα, δημιουργούν στην χώρα μας μια ανησυχία και με τις καθημερινές κατά βάση παραβάσεις – παραβιάσεις, είτε του Εθνικού Εναέριου Χώρου (FIR Αθηνών), είτε των χωρικών μας υδάτων, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καλλιεργώντας εχθρικό κλίμα, που είναι πάντα ελεγχόμενο και συνάμα προβλέψιμο. Σε αυτό συμβάλουν η καθημερινή και συνεχή επί 24ωρου βάσεως, παρακολούθησης όλων των κινήσεων των απέναντι, από όλα τα διατιθέμενα μέσα, με τα άγρυπνα μάτια να εντοπίζουν τον οποιοδήποτε εισβολέα και με τα ιπτάμενα ή πλωτά μέσα να τον καταδιώκουν.




Η χώρα μας έχει διδαχθεί και έχει αποκτήσει εμπειρία από τα γεγονότα του  παρελθόντος (κρίση 1987 και των Ιμίων) και είναι σε θέση να αποτρέψει την κάθε πρόκληση. Σαφώς και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό και θεωρώ αδύνατο να προβεί σε ενέργειες παρόμοιες του παρελθόντος ή να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, χωρίς να είναι απολύτως σίγουρη για το αποτέλεσμα. Αυτό δείχνει ότι κρατάει απόσταση και το μόνο που κάνει είναι σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού και τίποτα άλλο. Εξάλλου έχει τόσο σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της, με την οικονομία της να παραπαίει και οι εξελίξεις που θα διαδραματισθούν μελλοντικά στα ανατολικά της σύνορα, με την δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους των Κούρδων, ως έχει αποφασισθεί και ανακοινωθεί πρόσφατα από τα ΜΜΜ, θα αλλάξει άρδην όλο το σκηνικό, βάζοντας φρένο στις επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας για μια μεγάλη Οθωμανική αυτοκρατορία που ονειρεύονται.

Ο Ελληνικός στρατός είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε περίπτωση;

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ασχέτως των προβλημάτων και των αδυναμιών της που παρουσιάζονται, είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε περίπτωση καθώς η μαχητική ικανότητα όλων των μέσων και του προσωπικού βρίσκετε σε μεγάλο βαθμό. Η συνεχή επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού και η συμμετοχή των ΕΔ σε προγραμματισμένες εθνικές, διακλαδικές, Νατοϊκές ασκήσεις, κ.α., προσβλέπουν στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας των στρατιωτικών δυνάμεων, που ως πολλαπλασιαστής ισχύος λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε σκόπιμη κακόβουλη εχθρική πράξη και κλείνω με το λεκτικό που ειπώθηκε το 480 π.Χ. από τον Θεμιστοκλή «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα».


πηγη